Wilhelm Conrad Röntgen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Elektrický proud ve vakuu
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Fyzika mikrosvěta rozměry mikrosvěta, rasrtový elektronový (iontový) mikroskop Jan Andrle 3. B.
Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Georg Simon Ohm ( století).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Významné osobnosti fyziky a chemie
Wilhelm Conrad Röntgen
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Wilhelm Conrad Röntgen
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Rentgen Ota Švimberský.
Tento projekt zpracovaly Lída a Lucka Prohlédnout tuto prezentaci si m ůž ete v klídku a pohod ě s nohama na stole a s kafí č kem. Projekt jsme zpracovaly.
Antoine Henri Becquerel
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
2.4 Zdroje záření.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Rozptylky - zobrazování
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Antonie Henri Becquerel
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Měření měrného náboje elektronu
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Analýza rentgenového spektra Cu a Mo anody
ELEKTRONIKA Název školy
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE. 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Německý fyzik, jeden z nejtalentovanějších experimentátorů 19. století Držitel 1. Nobelovy ceny za fyziku Objevitel rentgenových paprsků Vysokoškolský.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
Marie Curieová-Sklodowská
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Marie Curie Sklodowska
Rentgenové záření Rentgenové záření je forma elektromagnetického záření o vlnových délkách 10 nanometrů až 1 pikometr. Využívá se při lékařských vyšetřeních.
Elektromagnetické vlnění
NITRO ATOMU.
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
NITRO ATOMU.
Wilhelm Conrad Röntgen
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Wilhelm Conrad Röntgen
Transkript prezentace:

Wilhelm Conrad Röntgen 1845 - 1923 německý fyzik

Wilhelm Conrad Röntgen Narodil se v Německu, ve městě Lennep V rodině obchodníka Studoval na gymnázium,dodělal bez maturitních zkoušek, praxi získal u Augusta Kundta 1869 získal diplom strojního inženýra na polytechnice v Curychu

Wilhelm Conrad Röntgen Působil na univerzitě ve Würzburku (1888) a Mnichově (1900) Rektor na Würzburské univerzitě Nobelovu cenu získal za fyziku (paprsek x-1901) Zemřel 10.2. 1923 v Mnichově na rakovinu střev

Wilhelm Conrad Röntgen Objevil, že rotující dielektrikum v elektrickém poli má magnetické vlastnosti 8.11.1895 zcela náhodou objevil nový druh paprsků PAPRSKY X -rentgenové Pokusy s katodovými paprsky v temné komoře zjistil, že při elektrickém výboji ve výbojové trubici, která byla uzavřena

Wilhelm Conrad Röntgen do silného černého kartonu a stínítko s vrstvou kyanidu platinobarnatého světélkují a to i na 2 m. Závislost na tloušťce stínítka mění světlo obraz na fotografické desce. Při tomto pokusu objevil první snímek ruky