„Finanční řízení podniku“ Doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetnictví II Ing. Josef Horák, Ph.D.
Advertisements

Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Kapitálový trh – předmět a literatura
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
EKONOMIKA A MANAGEMENT PODNIKU
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Michal Dvouletý obor Finance a daně
Finanční řízení podniku
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Výstupy z učení u ekonomických oborů.
Výuka makroekonomie v magisterských programech na Ekonomické fakultě VŠB-TUO Martin Macháček Praha,
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
1.roč. magisterského studia
Oceňování nemovitostí
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
3.př. Majetková a kapitálová výstavba podniku
Ekonomika podniku 2. část Školní rok 2005/2006 Vyučující: Ing. Simona Rosová.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 Pedagogické kolegium Program 1. Reakreditace předmětů Reakreditace předmětů 2. Akreditace nových předmětů a zneaktivnění předmětů Akreditace.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT. Charakteristika studijního programu „Účetnictví a daně“ Ekonomika a management Studijní obor je nabízen v rámci.
Zkvalitnění vzdělávání a zvyšování kompetence manažerů v rámci studijního programu Ekonomika a management na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
UC_A1_Základy účetnictví
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
1 Pedagogické kolegium Program 1. Dislokace fakulty v souvislosti s dostavbou rajské budovy Dislokace fakulty v souvislosti s dostavbou.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
1 Pedagogické kolegium Program 1. Dislokace FPH v rajské budově Dislokace FPH v rajské budově 2. Informace o setkání studentů s vedením.
1 Pedagogické kolegium Program 1. Akreditace předmětů a vedlejších specializací F4 Akreditace předmětů a vedlejších specializací F4 2. Akreditace.
Závěrečný tutoriál 4. semestru Setkání s proděkanem pro pedagogiku a informatizaci
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
V.PŘ. FINANCOVÁNÍ PODNIKU A CASH FLOW 1.Financování podniku 2.Cash flow 3.Finanční analýza.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Podnikové výrobní faktory a podnikové řízení jako výrobní faktor
Úvod do studia jazyka N2BP,NJ2BP_1UJA
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
prof. Ing. Jiří Balík, CSc. Narozen: 30. listopadu 1953 Průběh praxe
Vývoj předpisů týkajících se majetku podniku a změny účtování majetku
Ústav řízení dopravních procesů a logistiky
Technické znalectví a pojišťovnictví
Katedra konstruování strojů
Oceňování nemovitostí
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Oceňování nemovitostí
Transkript prezentace:

„Finanční řízení podniku“ Doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. Inovace předmětu „Finanční řízení podniku“ Doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D.

Informace o předmětu: Název předmětu: FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU Studijní obor: magisterský – 6208T097 – Řízení a ekonomika podniku (2. ročník) Postavení předmětu: povinně-volitelný počet kreditů: 4 Rozsah: 1/2 Zakončeno: zápočet, zkouška

Cílem inovace předmětu „Finanční řízení podniku“ vyučovaném na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně v rámci studijního oboru „Řízení a ekonomika podniku“ je doplnit a pozměnit stávající osnovu přednášek a cvičení takovým způsobem, aby její struktura byla srovnatelná s obdobnými typy předmětů vyučovanými na jiných univerzitách a zároveň zohledňovala nejnovější trendy v oboru a to jak z hlediska teorie, tak i praxe.

Postup řešení Získávání informací o předmětu obdobného typu vyučovaném na tuzemských a zahraničních institucích Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen, Fakultät Wirtschaftswissenschaften; Heinrich Heine Universität Düsseldorf, Fakultät Wirtschaftswissenschaften; Universität Hagen, Fakultät für Wirtschaftswissenschaft; Universität Wien, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften; Universität Passau, Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät; Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta financí a účetnictví; Technická univerzita v Liberci, Fakulta hospodářská; Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta ekonomická; VŠB – TU Ostrava, Ekonomická fakulta.

Studium relevantní tuzemské a zejména pak zahraniční literatury BREUER, W. Finanzierungstheorie. 1. Aufl., Wiesbaden: Dr. Th. Gabler Verlag, 1998. 245 S. ISBN 3-409-12942-1 DRUKARCZYK, J. Finanzierung. 9. überarb. Aufl., Stuttgart: Lucius & Lucius, 2003. 564 S. ISBN 3-8252-1229-7 FRANKE, G., HAX, H. Finanzwirtschaft des Unternehmens und Kapitalmarkt. 5. überarb. Aufl., Berlin - Heidelberg: Springer Verlag, 2004. 648 S. ISBN 3-540-40644-1 GEYER, A., HANKE, M., LITTICH, E., NETTEKOVEN, M. Grundlagen der Finanzierung. 1. Aufl., Wien: Linde Verlag, 2006. 349 S. ISBN 3-7143-0041-4 KRUSCHWITZ, L. Finanzierung und Investition. 4. überarb. Aufl., München: R. Oldenbourg Verlag, 2004. 470 S. ISBN 3-486-57608-9 SCHMIDT, R. H. Grundzüge der Investitions- und Finanzierungstheorie. 4. überarb. Aufl., Wiesbaden: Dr. Th. Gabler Verlag GmbH, 1997. 498 S. ISBN 3-409-43700-2 WÖHE, G., BILSTEIN, J. Grundzüge der Unternehmensfinanzierung. 9. überarb. Aufl., München: Verlag Franz Vahlen GmbH, 2002. 475 S. ISBN 3 8006 28236

3. Konzultace přednášejícího s vyučujícími na jiných fakultách Informace o předmětu „Finanzierungstheorie“, jehož garantem je na Ústavu podnikových financí (Lehrstuhl für Betriebswirtschaftslehre, insbes. Betriebliche Finanzwirtschaft) Fakulty hospodářské (Fakultät Wirtschaftswissenschaften) Technické univerzity v Cáchách (Technische Hochschule Aachen) prof. Dr. Wolfgang Breuer.

Výsledky – stávající vs. navrhovaná osnova Podnikové finance, finanční cíle podnikání, úlohy a principy podnikových financí. Finanční aspekty zakládání podniku. Majetková a finanční struktura podniku. Náklady kapitálu a optimalizace finanční struktury podniku. Řízení cash flow podniku. Kapitálové plánování. Investiční rozhodování. Dlouhodobé financování. Oběžný majetek podniku a jeho řízení. Řízení zásob, pohledávek a peněžních prostředků. Finanční plánování podniku. Oceňování podniku. Základy podnikových financí - hmotné a finanční toky, podnikové cíle, postavení a úlohy finančního managementu Termín „podnikové financování“, výchozí klasifikace forem podnikového financování, propočty kapitálové potřeby Financování a právní formy Financování a riziko Náklady financování – teoretické přístupy k otázce minimálních nákladů kapitálu a optimální finanční struktuře (MM model) Financování při zohlednění daní a nákladů úpadku Formy podnikového financování Kapitálové plánování a investiční rozhodování