Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech 2010 - ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBN, ZSV, DEJ – Naši prezidenti
Advertisements

Přechod od totality k demokracii (politologické hledisko)
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL
Absolventi.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
DUM - Digitální Učební Materiál
Sametová revoluce a rok 1989
Československo I
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Českoslovenští a čeští prezidenti
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Vývoj české ústavnosti
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Československo na cestě destalinizace
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
Vývoj české ústavnosti
Tomáš Garrigue Masaryk
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Naši sou č asní politici Ivana Pavlí č ková 7A/
Současní ministři ČR Od 13. července 2010.
Poznej politiky Kristýna Dudová. předseda vlády, poslanec PČR předseda strany ODS, člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení.
Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR
Vývoj ČSR ve 20. letech I. Petr Machala.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Hillary Clinton současná 67. ministryně zahraničních věcí Spojených států amerických.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
TEST POLITOLOGIE. 1. Období Druhé republiky datujeme jak ?
Vývoj v Československu
Československo po 2. světové válce
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Naši prezidenti.
Studená válka – 2. fáze uč
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
Politický systém Rakouska
Politici České republiky Monika Synková. 1.) Vlasta Parkanová  2010 – současnost: Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky 
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaPrezidenti.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Naši prezidenti.
Digitální učební materiál
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Politici ČR Kateřina Kurcová 7A/
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
Transkript prezentace:

Významní čeští politici

Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?

Narodila se v Novém městě na Moravě. Po maturitě na střední škole pracovala dvacet let jako odborná referentka v Českém statistickém úřadě. Od roku 1992 je majitelkou knihkupectví. Ve stejném roce vstoupila do Občanské demokratické strany. V letech 1994–2002 byla členkou Rady a Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou. Od roku 1998 je poslankyní Poslanecké sněmovny PČR. Poslanecký mandát dokázala obhájit v parlamentních volbách roku 2002, 2006 i V letech 1998–2006 se stala "stínovou" ministryní kultury ODS. V roce 2002se stala místopředsedkyní Poslanecké sněmovny PČR. Od roku 2006 do roku 2010 byla 1. místopředsedkyní Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2010 zastává funkci předsedkyně PS PČR.

Václav Klaus Předseda poslanecké sněmovny v letech

Václav Klaus se narodil 19. června roku 1941 v Praze. V roce 1963 Klaus získává vzdělání na pražské Vysoké škole ekonomické. Ve druhé polovině šedesátých let pak Klaus studuje ekonomiku během krátkodobých odborných stáží v zahraničí, a to v Itálii a v USA. Od roku 1963 působí jako vědecký pracovník Ekonomického ústavu ČSAV. Po událostech 17. listopadu roku 1989 vstupuje Klaus do politiky a svoji politickou kariéru zahajuje v Čalfově vládě jako federální ministr financí za Občanské fórum. V říjnu roku 1990 se Klaus stává předsedou Občanského fóra. Po rozpadu Občanského fóra v roce 1991 se Klaus stává spoluzakladatelem a prvním předsedou jednoho ze dvou nástupnických subjektů hnutí, a to Občanské demokratické strany (ODS) – druhým nástupnickým subjektem je pak Občanské hnutí J. Dienstbera. V říjnu roku 1991 je Klaus jmenován místopředsedou federální vlády a ve stejném roce se habilituje na pražské Univerzitě Karlově jako docent v oboru ekonomie. V roce 1991 též zakládá Nadaci Václava Klause. V červnu roku 1992 vítězí ODS v parlamentních volbách a Klaus se stává předsedou české vlády – v této funkci se pak podílí (společně se slovenským ministerským předsedou V. Mečiarem) na rozdělení česko-slovenské federace a na vzniku nové, samostatné České republiky. v roce 1998 se stává předsedou Poslanecké sněmovny. 28. února roku 2003 je Václav Klaus zvolen, po Václavu Havlovi, druhým prezidentem České republiky, v tomto úřadě působí doposud. Václav Klaus je ženatý s manželkou Livií, je otcem dvou synů.

Miloš Zeman Předseda poslanecké sněmovny v letech

Narodil se 28. září 1944 v Kolíně. Po maturitě na střední ekonomické škole nebyl z politických důvodů přijat na vysokou školu a teprve po čtyřech letech začal na Vysoké škole studovat dálkově. Dokončil v roce V roce 1968 v době tzv. Pražského jara vstoupil do KSČ. Po invazi vojsk byl ze strany v roce 1970 vyloučen Následná léta pracoval v tělovýchovné organizaci, kde vybudoval prognostické centrum. To bylo roku 1984 zrušeno pro kritické studie o vývoji naší společnosti. Další zaměstnání nalezl v zemědělské organizaci, ze které byl v roce 1989 byl propuštěn. V srpnu 1989 vydal v Technickém magazínu, za který byl propuštěn ze svého tehdejšího zaměstnání. V textu totiž kritizoval komunistický režim v ČSSR. kvůli kritice normalizačního režimu.

Zdroje obrázků Němcová: Klaus: Zeman: