VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař-číšník Předmět Odborný výcvik Ročník Třetí Název tematické oblasti (sady) Speciální stolničení Název vzdělávacího materiálu Aperitivy Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Prezentace žáky seznamuje s významem, druhy a způsoby servisu aperitivů. Zhotoveno, (datum/období) 22. 10. 2013 Ověřeno 25. 2. 2014
Podávání aperitivů ve složité a slavnostní obsluze
APERITIV je nápoj podávaný 10 – 15 minut před jídlem, pro povzbuzení chuti připravuje žaludek na chod složitý oběd začíná obvykle aperitivem
Význam aperitivu: společenský (plní funkci přípitku) gastronomický ekonomický taktický (zpříjemňuje čekání na pokrm)
JAKO APERITIV NABÍZÍME 1. Vermuty Značky: Cinzano, Campari, Carpano, Cora, Martini, Metropol, Tesavela, … mohou být bílé, červené, růžové, suché, velmi suché a hořké – podle druhu společnosti podávají se o obsahu 0,1l ve sklenkách typu špička nebo miska s plátkem citronu (bianco), pomeranče (rosso) nebo doplněné olivou, cibulkou (suché druhy - Dry, Extra Dry) Jako aperitiv se nejvíce hodí suché nebo velmi suché a hořké vermuty! Podávají se vychlazené – ve vyfrapovaných sklenkách.
JAKO APERITIV NABÍZÍME 2. Bílé víno s přívlastkem mladé, lehké, suché, podává se ve sklenicích na bílé víno, 1dl, při teplotě 10 – 12°C (výběr z hroznů, pozdní sběr) 3. Šumivé víno podává se ve sklenicích na šumivé víno (miska, špička, flétna), při teplotě 4 - 6°C, 0,1 l jako aperitiv se nejlépe hodí suché Sec, Brut, Extra Brut například Bohemia sekt, Extra Brut
JAKO APERITIV NABÍZÍME 4. Aperitivní nápoje jsou vyráběny pouze za tímto účelem, Kord bitter Aperitiv, KV 14, podává se c množství 0,05 l 5. Lihoviny vodka, meruňkovice, zubrovka a hořké nebo hořkosladké likéry (Fernet Stock, Becherovka), podávají se dobře vychlazené 0,04l bez vody. Campari bitter, Pernod se doplňují džusy
JAKO APERITIV NABÍZÍME 6. Aperitivní koktejly suché nebo polosuché, Martini, Vodkatini, Manhatan, Bronx 7. Likérová vína podávají se v uzavřené sklenici na stopce 0,05l, oblíbená jsou suchá a polosuchá vína ze Španělska - Sherry a z Portugalska - Portské 8. Ovocné a zeleninové šťávy vhodné pro děti, starší hosty, podávají se dobře vychlazené, 0,1l, k neochucené ovocné šťávě se zakládá podšálek s rozetkou a lžičkou
Podávání aperitivů ve složité obsluze Ve složité obsluze využíváme vizuální nabídku – z aperitivního vozíku Při nabídce z aperitivního vozíku postupujeme takto: vozík řádně připravený a doplněný přitlačíme ke stolu nabídkovou stranou (etikety k hostu) jednotlivé nápoje prezentujeme a stručně charakterizujeme (nabídka v ruce + příručník) vybraný nápoj připravíme – vyfrapujeme sklo, led vysypeme, nápoj odměříme, doplníme citronem, olivou, … nápoj servírujeme z tácku zprava, stavíme nad špičku prvního nože nebo vpravo
Podávání aperitivů při slavnostním stolování Banket: u tabule (přinášíme nebo naléváme) mimo tabuli v salónku (nabídka z plat) přímo u baru (pro menší společnost, míšené nápoje) Raut: nabídka z plat u dveří při příchodu nabídka z plat v místnosti
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004, 217 s. ISBN 80-7168-333-7. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.