Ebola Monika Mikulášková 2.MP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Globální problémy lidstva
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Hepatitida C Jiří Smetánka.
REPRODUKCE VIRŮ.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VIRY.
Klíště obecné.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Bakteriální onemocnění člověka
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
BIOTERORISMUS Kouba Pavel AMVT-1.
Haemophilus influenzae typu b
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
TRACHOM.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Žlutá zimnice (yellow fever).
Tropické nemoci Vaverková Eva.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
 Jedna z nejnebezpečnějších chorob na světě  Virus - Bundibugyo, Pobřeží slonoviny, Reston, Súdán a Zair  První zmínky Yambuku  Lidé i zvířata.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
 Klobásový jed  Neurotoxin (jed napadající nervovou soustavu)  Patří mezi nejúčinnější jedy  Tvořen bakterií Clostridium botulinum  Citlivý na teplo.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ANGÍNA.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
CHŘIPKA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Ebola Monika Mikulášková 2.MP

Základní údaje Virové onemocnění (4 kmeny) Patří do skupiny krvácivých horeček Napadá lidi a další primáty Původcem je filovirus ebola Způsobuje epidemie s úmrtností 50-90% (celkem na něj zemřelo přibližně 1 300 lidí) Nejvíce se vyskytuje v Africe (Kongo, Gabon, Súdán, Uganda)

Historie Poprvé zaznamenán v roce 1976 Pojmenován po řece Ebola (Kongo), v jejíž blízkosti byl poprvé zaznamenán Z 602 indentifikovaných případů v roce 1976 bylo 431 smrtelných Virus ebola

Přenos Mezi lidmi je virus přenášen přímým kontaktem s infikovanými tělesnými tekutinami (např. krev, sliny) V roce 1990 – identifikován 3. kmen viru, pojmenovaný Ebola–Reston - zřejmě se dokáže přenášet vzduchem - pro člověka není nebezpečný

Symptomy Inkubační doba:2 dny až 4 týdny Symptomy:obvykle vysoké horečky, skleslost, svalové bolesti, bolesti kloubů, bolesti v oblasti břicha a bolesti hlavy, často zvracení, průjem, zánět spojivek, krvácení (vnitřní tak i vnější), obvykle nejprve skrz trávicí ústrojí (často zaměňováno s příznaky úplavice či tyfu), posléze ze všech tělesných otvorů. Dochází k těžkému poškození vnitřních orgánu, zejména jater

Léčba Virus prakticky nereaguje na léčbu interferonem Účinnost všech známých virostatik je prakticky nulová nebo velice slabá Vakcína se zatím vyskytuje jen ve stádiu pokusů Současný nejúčinnější způsob léčení - silné dávky séra, virostatik, udržování homeostázy (v rámci možností) a vitamíny

Práce s virem, bioterorismus Pracovat s virem Ebola se smí pouze v laboratořích se 4. úrovní bezpečnosti(15 na světě) - jedna z nich se nachází poblíž Hradce Králové Využití viru jako biologické zbraně je podle vědců možné, ale nepravděpodobné obavy vzrostly v roce 1992 – na Západ se dostaly podrobnosti o ruských biologických zbrojních programech – zkřížení viru ebola s virem neštovic a virem machupo (neúspěšné)

Zdroje www.wikipedia.cz www.idnes.cz