Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním, významem. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák zná běžné tuky, ví z čeho se získávají. Uvědomuje si nezbytnost tuků v lidském těle i rizika, spojená s jejich nadměrným příjmem v potravě. Uvede zdravotní potíže, související s obezitou a zásady prevence obezity. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 9. ročník, předmět chemie Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Tuky Chemie VY_32_INOVACE_240, 12. sada, CH
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
Estery glycerolu a vyšších mastných kyselin (palmitové, stearové a olejové) Pevné - lůj, máslo, sádlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
Kapalné – oleje, rybí tuk Ztužené (margaríny) – z rostlinných i minerálních olejů Minerální oleje – ropné produkty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Nejkvalitnější olej se získává z plodů oliv. Takzvaný panenský olej je lisovaný za studena, bez přidání chemických látek.
Využití: strojírenství, potraviny, kosmetika, výroba mýdla… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
Hlavní olejniny: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková dlouhověký subtropický strom, olej se získává z plodů žlutě kvetoucí rostlina z čeledi hvězdnicovitých, olej z plodů - nažek brukvovitá rostlina se žlutými květy, olej z drobných kulatých semen řepka olejkaslunečnice ročníoliva
Tuky v lidském těle Tepelná ochrana, ochrana vnitřních orgánů, vydatný zdroj energie, zásobní látka Nadbytek tuku: ukládá se v cévách, stěny křehnou, praskají. Zužuje se průměr => vyšší krevní tlak. Vzrůstá riziko infarktu, mozkových příhod, trpí klouby, srdce… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
Prevence: Dostatek pohybu a fyzické námahy, omezit tuky, alkohol a sacharidy ve stravě, více vlákniny, ryb, jíst častěji v menších dávkách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková cholesterol - ve vejcích, živočišných tucích (uzeniny, tučné maso…)
Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková