Poruchy výživy. Pavel Šuranský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Zásady výživy sportovce
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
stravovací režim školáků
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Složení potravy.
Obezita Hejmalová Michaela.
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OBEZITA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Poruchy příjmu potravy
Aerobní zdatnost Školení trenérů licence A
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Energetická bilance.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Výpočet denního energetického výdeje
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
Energetická bilance.
Energetická bilance.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Transkript prezentace:

Poruchy výživy. Pavel Šuranský

„Nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem.“ Motto: „Nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem.“ Stewart Fenton

Každá potrava má svou energetickou hodnotu. Kolik potřebujeme denně jídla-energie? (v kilojoulech - kJ) každý jedinec má jinou energetickou spotřebu jiné u dětí, dospívajících, sportovců, druhu zaměstnání, těhotných, nemocných, seniorů,… pokud nechceme přibrat na váze platí zásada: maximální denní příjem energie v potravě = denní spotřebě

minimální denní příjem cca 4 200 kJ Přibližné množství energetického příjmu pro zachování základních životních funkcí: minimální denní příjem cca 4 200 kJ dospívající dívky a aktivní ženy cca 9 000 kJ dospívající chlapci a aktivní muži cca 10 200 kJ

Výdej energie u sportovních činností Výdej energie - kcal Výdej energie – kJ Chůze (5 km/h) 200 840 Běh (10 km/h) 700 2940 Jízda na kole (20 km/h) 550 2310 Chůze do schodů 400 1680 Tenis 380 1600 Stolní tenis 320 1350 Tanec 300 1260 Plavání 400 - 600 1680 – 2520 Fotbal 500 - 600 2100 – 2520 Lyžování sjezd 500 2100 Lyžování běžky * uvedené hodnoty jsou počítány jako energetický výdaj za 1h činnosti u osoby hmotnosti přibližně 70 kg.

Poruchy v oblasti výživy se následně projeví na našem zdraví, vzhledu a kondici. Nežádoucí způsoby výživy mohou vést k: obezitě (nadměrný příjem potravy) podvýživě (nedostatek potravy)

Obezita Příčiny: a) genetické (asi 50%) b) nadměrné množství jídla a málo pohybu Důsledky: vede k dalším závažným onemocněním (srdečně cévní, cukrovka, zátěž kostního systému) Jak proti obezitě ● omezit tuky a cukry ● pravidelná pohybová aktivita ● příjem energie nesmí přesáhnout výdej

Podvýživa Příčiny: nedostatek jídla, nevyvážená strava (sociálně ekonomické, klimatické, přírodní katastrofy, neg. reklama) Důsledky: onemocnění, může končit smrtí Nejzávažnější formy podvýživy: ● mentální anorexie ● bulímie

Jsem tlustý nebo hubený nebo akorát? Každý člověk má svou „ideální“ hmotnost : je dána věkem, pohlavím, výškou a tvarem těla u dětí se počítá podle Brocova indexu: BI = výška v cm – 100 = přiměřená hmotnost v kg u dospělých se počítá podle hmotnostního indexu BMI (Body Mass Index)BMI = hmotnost v kg / výška v m2 BMI 18,5 – 24,9 – 29,9 - 34,9 - 35,9 40 a více Kategorie normální rozmezí mírná obezita obezita 1. stupně obezita 2. stupně těžká obezita

Děkuji za pozornost