Poruchy výživy. Pavel Šuranský
„Nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem.“ Motto: „Nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem.“ Stewart Fenton
Každá potrava má svou energetickou hodnotu. Kolik potřebujeme denně jídla-energie? (v kilojoulech - kJ) každý jedinec má jinou energetickou spotřebu jiné u dětí, dospívajících, sportovců, druhu zaměstnání, těhotných, nemocných, seniorů,… pokud nechceme přibrat na váze platí zásada: maximální denní příjem energie v potravě = denní spotřebě
minimální denní příjem cca 4 200 kJ Přibližné množství energetického příjmu pro zachování základních životních funkcí: minimální denní příjem cca 4 200 kJ dospívající dívky a aktivní ženy cca 9 000 kJ dospívající chlapci a aktivní muži cca 10 200 kJ
Výdej energie u sportovních činností Výdej energie - kcal Výdej energie – kJ Chůze (5 km/h) 200 840 Běh (10 km/h) 700 2940 Jízda na kole (20 km/h) 550 2310 Chůze do schodů 400 1680 Tenis 380 1600 Stolní tenis 320 1350 Tanec 300 1260 Plavání 400 - 600 1680 – 2520 Fotbal 500 - 600 2100 – 2520 Lyžování sjezd 500 2100 Lyžování běžky * uvedené hodnoty jsou počítány jako energetický výdaj za 1h činnosti u osoby hmotnosti přibližně 70 kg.
Poruchy v oblasti výživy se následně projeví na našem zdraví, vzhledu a kondici. Nežádoucí způsoby výživy mohou vést k: obezitě (nadměrný příjem potravy) podvýživě (nedostatek potravy)
Obezita Příčiny: a) genetické (asi 50%) b) nadměrné množství jídla a málo pohybu Důsledky: vede k dalším závažným onemocněním (srdečně cévní, cukrovka, zátěž kostního systému) Jak proti obezitě ● omezit tuky a cukry ● pravidelná pohybová aktivita ● příjem energie nesmí přesáhnout výdej
Podvýživa Příčiny: nedostatek jídla, nevyvážená strava (sociálně ekonomické, klimatické, přírodní katastrofy, neg. reklama) Důsledky: onemocnění, může končit smrtí Nejzávažnější formy podvýživy: ● mentální anorexie ● bulímie
Jsem tlustý nebo hubený nebo akorát? Každý člověk má svou „ideální“ hmotnost : je dána věkem, pohlavím, výškou a tvarem těla u dětí se počítá podle Brocova indexu: BI = výška v cm – 100 = přiměřená hmotnost v kg u dospělých se počítá podle hmotnostního indexu BMI (Body Mass Index)BMI = hmotnost v kg / výška v m2 BMI 18,5 – 24,9 – 29,9 - 34,9 - 35,9 40 a více Kategorie normální rozmezí mírná obezita obezita 1. stupně obezita 2. stupně těžká obezita
Děkuji za pozornost