PLÍSNĚ MÍŠA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.08 Anotace: Prezentace seznamuje s významnými houbami, podle obrázků je zařazuje do správné skupiny. Vzdělávací oblast: Houby bez.
Co to jsou mikrobi?.
Hospodářsky významní živočichové – přírodopis 7. třída
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Jedlé houby.
„EU peníze středním školám“
Mikro-organismy v lidských sídlech.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Procvičování-houby.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Antibiotika a Rezistence
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Houby.
HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Naše houby 6. třída.
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: VĚCI KOLEM NÁS
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Chemie pro člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Houby – opakování 8. třída
BAKTERIE.
Houby – opakování 8. třída
HOUBY.
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vypracoval: JAN HRUBAN
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
HOUBY.
TŘÍDĚNÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Mikro-organismy v lidských sídlech.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

PLÍSNĚ MÍŠA

Moucha co má plesnivá křídla DRUHY PLÍSNí: Sýrové plísně Potravinové plísně Farmaceutické plísně Domovní plísně Plíseň na nohou Moucha co má plesnivá křídla

plísně- využití ve zdravotnickém, chemickém i potravinářském průmyslu Termín plíseň = nesystematické označení pro skupinu HUB, které pokrývají povrch substrátu jemným bílým nebo barevnými vlákny Využití plísní plísně- využití ve zdravotnickém, chemickém i potravinářském průmyslu Nejznámější - Penicillium nototum - antibiotika (látky, které zabíjejí živé mikroorganismy, zejména bakterie) Prášky - penicilin objev penicilinu: roku 1945 dostal Nobelovu cenu Alexander Fleming a s ním i jeho spolupracovníci Chain a Florey. Jiné plísně využíváme v potravinářství např. Penicillium roqueforti či Penicillium camemberti, známé sýrové plísně.

SÝROVÉ PLÍSNĚ: Sýry: hermelín, niva a všechny ostatní, které jsou prorostlé plísní. tuto PLÍSeň v sýru chceme kvůli chuti.

POTRAVINOVÁ PLÍSEŇ náhodně na potravinách nazývá se KROPIDLÁK pro člověka může být velmi nebezpečná při růstu vytváří jedovaté látky, které zůstávají v potravinách. Mohou se přenášet vzduchem a tak nakazit další potraviny. Mohou vyvolat alergie. na ztvrdlém chlebu, zkaženém ovoci = nikdy bychom potraviny s touto plísní neměli jíst!

FARMACEUTICKÁ PLÍSEŇ DOMOVNÍ PLÍSEŇ plíseň se používá ve zdravotnictví a je velmi důležitá při léčbě antibiotiky. To je většinou tehdy,když nám doktorka řekne,že máme angínu a musíme zůstat doma a brát antibiotika. DOMOVNÍ PLÍSEŇ Toto jsou plísně , které se vyskytují ve vlhkých prostorách domu , ale převážně sklepů . Také lidé po povodních se s touto plísní setkávají . Žít v tomto prostředí je člověku velmi nebezpečné a mohou být původce k alergiím. Dále taky existují plísně na nohou a moucha co má plesnivá křídla. Ne věty, ale BODY

Zápis: plíseň - je člověku nebezpečná,protože může vyvolat alergie = HouBy, RŮZNÉZABARVENÍ - je člověku nebezpečná,protože může vyvolat alergie Plísně využíváme-zdravotnictví -chemii -potravinářství Zdravotnictví:-převážně léky-penicilín-antibiotika -kožní plísně Chemie:-domovní plíseň(postřiky proti těmto plísním) Potravinářství:-sýrová plíseň(sýry) -plíseň na potravinách-tuto plíseň nevyužíváme, naopak lidskému organizmu škodí tato plíseň je nežádoucí