Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářsky významní živočichové – přírodopis 7. třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářsky významní živočichové – přírodopis 7. třída"— Transkript prezentace:

1 Hospodářsky významní živočichové – přírodopis 7. třída
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Biologie živočichů a hub Téma: Hospodářsky významní živočichové Anotace: Prezentace na téma Hospodářsky významní živočichové+ zápis na ICT tabuli.

3 Člověk využívá hospodářsky významné organismy jako zdroj potravin či surovin.
Chová je či pěstuje v okolí svého obydlí.

4 Houby Hospodářsky nevýznamnější jsou kvasinky. Slisované kvasinky = droždí Použití – kynutí těsta, výroba piva, vína

5 Štětičkovec = penicillium
Plíseň, která se používá k výrobě plísňových sýrů a antibiotik. 1928 A. Fleming objevil antibiotikum penicilin, 1941 výroba, 1945 Nobelova cena.

6 Antibiotika se smí užívat jen na lékařský předpis
Antibiotika se smí užívat jen na lékařský předpis. Léky se musí užívat dle pokynů lékaře. Jinak může být léčba neúspěšná. Žampion zahradní se pěstuje uměle na koňském hnoji a slámě.

7 Lidé pěstují ve sklenících různou zeleninu a květiny, takto mohou mít čerstvou zeleninu a květiny i v zimě.

8 Hmyz Včela medonosná Člověk chová pro med, vosk, propolis a mateří kašičku. Včely se chovají v úlech a člověk se o ně stará celý rok.

9 Bourec morušový Z jeho kokonů( zámotků kukel) se získává přírodní hedvábí. Kukla se musí zahubit horkým vzduchem, jinak by líhnoucí motýl poškodil vlákna. 1 zámotek = gramy přírodního hedvábí Housenky bource se živí se pouze listy moruší jsou to potravní specialisté.

10

11 Ryby Člověk chová pro maso. U nás se nejčastěji chová kapr obecný.

12 Pro chov kaprů se zakládaly rybníky a měnila krajina.

13 Na podzim probíhá výlov rybníků.

14 Zápis: Hospodářsky významní živočichové Člověk využívá hospodářsky významné organismy jako zdroj potravin či surovin Chová je či pěstuje v okolí svého obydlí. Houby Nevýznamnější jsou kvasinky Slisované = droždí Použití – kynutí těsta, výroba piva, vína

15 Štětičkovec = penicillium
Plíseň, která se používá k výrobě plísňových sýrů a antibiotik. 1928 A. Fleming objevil antibiotikum penicilin, 1941 výroba, 1945 Nobelova cena. Antibiotika se smí užívat jen na lékařský předpis. Léky se musí užívat dle pokynů lékaře. Jinak může být léčba neúspěšná. Žampion zahradní se pěstuje uměle na koňském hnoji a slámě.

16 Lidé pěstují ve sklenících různou zeleninu a květiny, takto mohou mít čerstvou zeleninu a květiny i v zimě. Hmyz Včela medonosná Člověk ji chová pro med, vosk, propolis a mateří kašičku. Včely se chovají v úlech a člověk se o ně stará celý rok.

17 Bourec morušový Z jeho kokonů( zámotků kukel) se získává přírodní hedvábí. Kukla se musí zahubit horkým vzduchem, jinak by líhnoucí motýl poškodil vlákna. 1 zámotek = gramy přírodního hedvábí Housenky bource se živí se pouze listy moruší jsou to potravní specialisté.

18 Ryby Člověk chová pro maso. U nás se nejčastěji chová kapr obecný. Pro chov kaprů se zakládaly rybníky a měnila krajina. Na podzim probíhá výlov rybníků.

19 Zdroje: http://www. gorvin. mysteria. cz/alchapiv/obr/kvasinka


Stáhnout ppt "Hospodářsky významní živočichové – přírodopis 7. třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google