Lilit, žena vyškrtnutá z Bible

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MALÍŘSTVÍ S KŘESŤANSKÝMI MOTIVY V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

O stvoření světa a člověka
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.3.1.
Stvoření Ref: Stvořil Bůh člověka, k obrazu svému, poslal ho do světa, dobrou radu dal: Z každého stromu ovoce jezte, ze stromu poznání nesmíte jíst.
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Úvahy v ranní mlze….
Martin Niemöller V Německu přišli nacisté pro Židy a já se neozval, protože jsem nebyl Žid. Pak přišli pro odboráře a já se neozval, protože jsem nebyl.
Nu 9/15-23 V den, kdy byl Příbytek postaven, přikryl Příbytek při Stanu svědectví oblak. Od večera do rána pak spočíval nad Příbytkem.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Večerníček pro dospělé
Oddíl Penguins Praha-Smíchov. Sdružení dětí a mládeže Věnujeme se všem dětem, které mají zájem se rozvíjet Alternativa volnočasové aktivity zaměřená na.
Vodopády Iguazú. Duha je snad i když je zataženo….
Michelangelo Buonarotti
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Judaismus Petr Machala.
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
Science fiction & fantasy
Náboženská literatura
Baroko Život v barokní době.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Číslo materiálu: Škola: Adresa: Autor: Název materiálu: Předmět:
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Geniální stavitel / stvořitel. Stavební kameny lidské buňky  Pravděpodobnost vzniku molekuly proteinu tvořené 288 aminokyselinami 1 ku = 1x 10.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vše co nebylo dosud známo o mužích! Vytvořila: Marcela Holečková.
Čas utíká. Život letí. Dálky rozdělují. Děti rostou. Práce přichází a odchází. ŽENY.
Renesance a humanismus
Ježíšův den Podle plakátu La giornata di Gesu, příloha časopisu Dossier Catechista, Elledici, Torino. Obrazy: Guerrino Pera.
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
FEMINISTICKÁ STUDIE CHLAPŮ
Renesance a humanismus
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Psí Svět.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.

Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová. - je jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Starověká Palestina.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Transkript prezentace:

Lilit, žena vyškrtnutá z Bible Biblické náměty v obrazech

Lilit, žena vyškrtnutá z Bible = součást židovské mytologie Lilit byla Adamovou ženou Bůh ji stvořil stejně jako Adama z prachu země někdy nazývána první Evou Adam = člověk, Eva = dárkyně života Lilit se měla stát matkou všech dětí, ale nestalo se tak. Adam si chtěl Lilit podrobit, ale ona žádala rovnost. Když pochopila, že k rovnosti Adama nikdy nepřesvědčí – vyslovila jméno Boží a vznesla se do oblak (nazvat Boha jeho jménem znamenalo získat přístup k jeho vědění). Lilit s hadem na obraze Johna Colliera , 1892

Lilit - démonka Lilit se spojila s démony a sukuby (sukuba = smilná čarodějnice, ženský démon). Adam zůstal v ráji sám a trvalo dalších 130 let než mu Bůh dal novou ženu. Lilit ho několikrát svedla s splodila s ním démony. Když byla stvořena Eva, posedla Lilit žárlivost. Proměnila se v hada a navedla Evu, aby ochutnala ovoce ze stromu poznání. Michelangelo, Sixtinská kaple Mýtus o Lilit byl z Bible vyřazen. Až příliš upomínal na sexuální povahu člověka a vytvářel nežádoucí obraz ženy požadující rovnoprávnost mezi mužem a ženou.

Lilit ve středověku legenda přetrvala do středověku lidé věřili, že Lilit napadá a svádí spící muže měla krást novorozeňata a způsobovat horečku omladnic jako noční démonka byla často zobrazována jako v podobě sovy ochraňovat měli amulety, dětské medailonky (viz. Kabala)

Zdroj a více info: Lilit, žena vyškrtnutá z Bible Živá HISTORIE, BŘEZEN 2010