RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Radioaktivita.
PaedDr. Ivana Töpferová
Rozpadový zákon, rozpadová konstanta, poločas rozpadu Aleš Bílík, 4.C.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderná energie.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Jaderná Energie.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Marie Currie-Sklodowská
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Marie Curie-Sklodowská
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Marie Curieová-Sklodowská
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Marie Curie Sklodowska
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman Ivana Baťhová

Radionuklidy V této prezentaci si přiblížíme vznik a vlastnosti nejdůležitějších radionuklidů, poločas rozpadu, použití, radioaktivní datování, oběvitelé.

Radionuklidy Jsou nuklidy (soubory atomů se stejným protonovým a nukleonovým číslem), u kterých se projevuje radioaktivita. V přírodě jsou buď přirozené nebo umělé.

Přírodní radionuklidy V přírodním prostředí se vyskytují i prvky radioaktivní přírodního původu. Tyto přírodní radionuklidy můžeme rozdělit do tří kategorií podle svého původu a vzniku. ………To jsou………

Primární radionuklidy Nejrozšířenější draslík 40K, s poločasem T1/2 = 1,26.109roků Dalším přírodním primárním radionuklidem je thorium 232th se s poločasem T1/2 = 1,39.1010roků Nejvýznamnějšími přírodními radionuklidy tohoto primárního původu v zemské kůře jsou však uran 238U T1/2 = 4,51.109roků, a uran 235U s poločasem T1/2 = 7,1.108roků

Druhotné radionuklidy Vytvářejí radioaktivní rozpadové řady V přírodě existují tři radioaktivní rozpadové řady: rozpadová řada thoria 232th, rozpadová řada uranu 238U a rozpadová řada uranu 235U

Kosmogenní radionuklidy Patří sem především radiouhlík 14C a tritium 3H

Poločas rozpadu Doba, za kterou se rozpadne polovina atomů daného vzorku. Nejdelší známý poločas rozpadu změřili v institut d’Astrophysique Spatiale ve francouzském Orsay. Počítá se v řádu miliard miliard

Umělé radionuklidy Umělé radionuklidy se poprvé dostaly do životního prostředí v r. 1945 po prvních zkouškách jaderných zbraní v atmosféře a zejména po prvním válečném použití bomb v Hirošimě a Nagasaki.

Aplikace umělích radionuklidů ve zdravotnictví Používají se v diagnostice i k následné léčbě. Aplikace radionuklidů v průmyslu a ve zdravotnictví pak byla široce rozvíjena zejména po druhé světové válce

Radioaktivní datování Umožnilo geologům vypočítat absolutní stáří hornin. Pomocí vlasností radioaktivního olova a stroncia byly datovány nejstarší horniny na zemském povrchu v oblasti Grónska.

Výsledky radioaktivního datování Archeologický nález Místo Stáří (roky) zbytky koně v ledu Rusko 35 000 dřevo v jeskyni Francie 15 500 kosti bizona Texas 9 900 rýč v jeskyni Peru 3 300 semena lotosu Mandžusko 1 000

Antoine Henri Becquerel Narodil se 15. 12. 1852 Zemřel 25.8. 1908 Roku 1896 Becquerel objevil přirozenou radioaktivitu. V roce 1903 spolu s manželi Curieovými dostal Becquerel Nobelovu cenu za fyziku za zkoumání radiačních jevů.

Marie Curie Sklodowská Narodila se 7.11.1867 Zemřela 4.7.1934 1903 - Nobelova cena za fyziku - za zkoumání radiačních jevů 1911 - Nobelova ceny za chemii - Objev radia a polonia

Použitá literatura: Učebnice FYZIKY pro 8.ročník - str.145 Internetové stránky: www.2zskolin.cz www.sweb.cz www.21stoleti.cz www.converter.cz

Prezentace o radionuklidech. Konec Prezentace o radionuklidech.