Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

vedoucí Oddělení boje s korupcí
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Obsah Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory
NĚKTERÉ PRÁVNÍ FORMY SPOLUPRÁCE INVESTORA A DEVELOPERA
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Investiční potřeby & dluhové financování Jan Šnajdr Odbor poradenství infrastrukturních projektů Česká spořitelna.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
INstrategy - Institut pro evropské a národní strategie Zkušenosti s přípravou a realizací projektů v rámci 1. strukturální intervence EU (2004-6) Plzeň,
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace (a výhled do budoucna) Odbor změny klimatu Bc. Jaroslav Suchý Ministerstvo.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Presentation Title 1st September 2002
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Tel: Fax:

Joint Implementation v ČR  Fáze JI zahájena v lednu 2002  Indikován zájem investorských zemí (Holandsko, Rakousko, Japonsko, SRN, Dánsko)  Spolupráce se Světovou bankou - PCF  Připravena rámcová metodika, kapacitní uchopení  Posuzování projektů dle metodiky zahájena – identifikovány problémy  Jedná se o následující klíčové oblasti:

Kde a jak najít vhodné projekty JI?  Zkušenost v ČR – nedostatek nabídky (převis poptávky)  Vysoké transakční náklady (identifikace projektu, příprava projektu jako JI)  Potenciál dodatečných opatření omezen u zemí s vysokými environmentálními standardy  Evropský systém obchodování s povolenkami – velké zdroje s potenciálem redukce pokryty systémem, jiné nepřímo propojeny  Portfoliový přístup možný, nicméně komplikovaný

Metodický přístup  Jasný a jednoduchý, jasně dané požadavky a termíny, požadovaná dokumentace dána  Standardizovaný a transparentní přístup  Koordinace s ostatními zeměmi (investor – hostitel)  Při přípravě a posuzování projektů využít maximálně domácích kapacit – levnější a často lepší varianta  Rutinní přístup s možností řešení specifických (nestandardních) projektů

Definice odpovědnosti  Kdo je vlastníkem emisních redukcí (jednotek ERU) generovaných projektem?  Odpovědnost hostitelské vlády  Odpovědnost investorské vlády  Odpovědnost realizátora projektu  Odpovědnost zprostředkovatelů, poradců, kupců atd.

Kontraktační rizika, management rizika  Kontraktační záležitosti jednou z nejdůležitějších a nejdražších částí projektu  Komplikováno odlišnými právními systémy hostitelské a investorské země (odpovědnost)  Rovnováha v rozložení rizik  Riziko absence Kjótského protokolu  Právní poradci zvyšují administrativní náklady projektu  Standardizované kontrakty možným řešením?

Problémy financování  Kofinancování zásadní – prodej redukcí netvoří významnou část financování projektu  Nízké ceny v současnosti (Kjóto)  Pouze kvalitní projekt lze připravit jako úspěšný JI !  Politické souvislosti – na co jsou prostředky použity  Co když je projekt současně financován ze státních zdrojů?  Nedostatek prostředků v investiční fázi

Zelené investiční systémy I.  Obchodování s emisním přebytkem (jednotky AAU) dle článku 17 Protokolu možným řešením  Zhodnocení přebytku formou jeho recyklace do projektů vedoucích k emisním redukcím (zelené investice) – relativní svoboda při nastavení systému  Fondový přístup (propojení různých zdrojů na jednom místě) možným řešením

Zelené investiční systémy II.  ČR – snaha o vedoucí pozici – aktivní přístup  Otevřena zůstává role privátního sektoru  Projektová kancelář ?  Tendrový přístup ?  Jednoduchá, ale pevně daná pravidla  Jednotky AAU – vládní riziko (lepší cena?)

Zelené investiční systémy III.  Jak zkombinovat vládní a soukromé finanční zdroje (banky atp.)  Jak nalézt / spojit dobré projekty ?  Konkurence z jiných zdrojů financování (strukturální fondy)  Dopady propojovací směrnice ?  Fungování evropského systému