Počítač a jeho složení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Hardwarové vybavení počítače
Vytvořil: Petrásek Jan
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Složení počítače a základní pojmy
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
PC komponenty.
Základní součásti PC Základní Škola.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Opakování učiva pro 7. ročník
Hardwarové vybavení počítače
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Základní pojmy v informatice
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Standardy a trendy kancelářského HW a SW Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_06_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
* Zařízení pro záznam pohyblivého obrazu a zvuku. * Jedná se v principu o fotoaparát, který dokáže zaznamenávat a ukládat snímky rychle za sebou (50/s)
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_01_16_základy práce na PC.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Opakování učiva pro 7. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Miroslava Telingerová
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Počítač a jeho složení

Počítač elektronické zařízení pro zpracování dat předem definovaným způsobem druhy počítačů podle způsobu použití PC (personal computer) – osobní počítač notebooky, tablety, domácí počítače jednočipový počítač automobily, pračky, televize, mobilní telefony… superpočítač počítačový cluster (spojení velkého počtu počítačů dohromady) – jen pro vědecké účely (seznam nejvýkonnějších je na www.top500.org

Z čeho je počítač složen? Hardware – technické vybavení počítače komponenty (části počítače) periferie (zařízení připojená k počítači) Software – programové vybavení počítače BIOS operační systém aplikace HW a SW jsou nedílné součásti počítače a nelze je použít samostatně!

Příklady komponent počítače základní deska procesor paměť (RAM) pevný disk optická mechanika (CD/DVD/BR) grafická karta zvuková karta televizní karta Barevně zvýrazněné komponenty počítač musí obsahovat!

Příklady periferií počítače klávesnice myš monitor tiskárna scaner flash disk tablet (rozuměj zařízení, které používají např. konstruktéři při vytváření tech. výkresů na počítači) čtečka paměťových karet

Příklady software počítače BIOS basic input-output systém inicializuje hardware počítače, otestuje a zavede operační systém operační systém MS Windows Mac OS Linux aplikace kancelářské, grafické, střihové, komunikační, prohlížeče, hry…

Výborně! Otázky k tématu: K čemu se používá počítač? Jaké druhy máme nejčastěji doma? Z čeho se skládá počítač? Vyjmenuj některé zástupce hardware a urči, zda se jedná o komponentu či periferii počítače. Vyjmenuj některé zástupce software a urči, zda se jedná o aplikaci či operační systém. Jakou funkci v počítači plní BIOS? Výborně!

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Digitální technologie Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 19. 9. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě.