Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP KETOLÁTKY Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
mohou být významným zdrojem energie, vznikají v játrech z acetyl-CoA. Ketolátky mohou být významným zdrojem energie, vznikají v játrech z acetyl-CoA. kyselina acetoctová (resp. acetoacetát) kyselina beta-hydroxymáslená (resp. beta-hydroxybutarát) aceton (v dechu - jablka)
Tvorba ketolátek je akcentovaná u zdravých osob v situaci extrémně nízkého obsahu sacharidů v těle hladovění redukční dieta prolongovaná zátěž s nedostatečným přísunem sacharidů Utilizace sacharidů je nízká Hladina inzulínu v plazmě je nízká
i když je glykémie vysoká, utilizace inzulínu je nízká - Tvorba ketolátek je akcentovaná u špatně léčených pacientů s diabetes mellitus II. typu, i když je glykémie vysoká, utilizace inzulínu je nízká - chybí inzulín
Tvorba ketolátek Při hladovění, redukční dietě, dlouhodobé zátěži nebo u špatně léčených diabetiků tuková tkáň uvolňuje velké množství FFA. Důvod? Nerovnováha mezi tvorbou TG a lipolýzou vyvolanou nízkou hladinou inzulínu. Proč? Inzulín podporuje tvorbu TG v tukových buňkách a inhibuje lipolýzu.
Tvorba ketolátek Za normálních podmínek játra extrahují asi 30% FFA, které přes ně prochází. Při nadbytku FFA játra extrahují více FFA. V játrech se z FFA tvoří acetyl-CoA, který vstupuje do matrix mitochondrií. Nadbytek acetyl-CoA přesahuje oxidativní kapacitu mitochondrií. Proto se z nadbytku FFA tvoří acetoacetát.
Tvorba ketolátek FFA (v plazmě) FFA (v cytoplazmě) Acyl-CoA (v mitochondriích) Acyl-CoA (v cytoplazmě) Acetyl-CoA (v mitochondriích) Oxalacetát dekarboxylace Aceton + NADH + H+ Hydroxybutarát + NAD+
Metabolizace ketolátek V játrech je acetoacetát prekrusorem cholesterolu. Většina ketolátek je však metabolizována mimo játra, zejména ve svalech, myokardu a v mozku, kde se využívá acetoacetát jako energetický substrát. Normálně využívá mozek takřka výhradně GL (FFA nepřekonají bariéru mezi mozkem a krví). Při poklesu glykémie a vzestupu ketolátek může mozek využít i ketolátky.
Ketóza Zvýšené ketolátky v krvi Ketonurie - zvýšené vylučování ketolátek močí Zápach acetonu v dechu Zvýšené FFA Acidóza - pokles pH - zvýšené uvolňování H+ při tvorbě acetoacetátu Hypoglykémie u zdravých osob a hyperglykémie u diabetiků