Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
VY_32_INOVACE_13_VZDUCH Anotace Rozšíření poznatků o vzduchu Autor
Krajina a životní prostředí
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Směsi Opakovací otázky
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Zástupci prvků skupin RZ
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
VZDUCH.
Atmosféra Filip Bordovský.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Kyslík.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_13_Vzduch Téma: Chemie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Zástupci prvků skupin RZ
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

1) Co je to vzduch? Vzduch = směs plynů, kde jsou i kapalné a pevné částice (kapičky vody, krystalky ledu, částice prachu, pyl, popílek...).

2) Které 3 složky jsou nejvíce obsaženy ve vzduchu a v jakém množství? dusík 78% kyslík 21% argon – téměř 1% (V nepatrném množství tam jsou i další vzácné plyny He a Ne, oxid uhličitý CO2, vodní pára – vlhkost = H2O, ozón O3, zplodiny..).

Destilace zkapalněného vzduchu. 3) Jak se nazývá metoda, pomocí níž složky vzduchu průmyslově získáváme? Destilace zkapalněného vzduchu.

4) Popiš její jednotlivé kroky. 1)Vzduch se přemění na kapalinu prudkým ochlazením a stlačením (např. na -200oC) 2)Pak se destilací za mírného zahřívání oddělují jednotlivé plynné složky dusík při -196oC (tv) kyslík při – 183oC (tv) 3)Zkapalněný dusík se ukládá do tlakových lahví se zeleným pruhem, zkapalněný kyslík s modrým pruhem.

5) Kam se ukládají získané složky a čím se odlišují? Zkapalněný dusík se ukládá do tlakových lahví se zeleným pruhem, zkapalněný kyslík s modrým pruhem.

6) Vlastnosti dusíku? Bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, není jedovatý, ale je nedýchatelný, nereaktivní, tv = -196oC.

7) Použití dusíku. V plynném stavu vytváří ochrannou = inertní atmosféru u výroby výbušnin a hořlavých látek, plnění pneumatik. Jako kapalný k odstraňování bradavic, uchovávání krve, zmrazených spermií a vajíček.

8) Vlastnosti kyslíku. Bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, tv = – 183oC,podporuje hoření a dýchání.

9) Jaké formy kyslíku se ve vzduchu vyskytují? Nejrozšířenější forma je O2, ve vzduchu je i ozón O3.

10) Které znáš vzácné plyny? 8.A skupina - He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn

11) Kterého je ve vzduchu nejvíc? Argonu – necelé 1%. (asi 0,93%)

12) Proč jsou vzácné plyny nereaktivní? Mají plně obsazenou poslední valenční vrstvu, proto nemají snahu přijímat ani uvolňovat další elektrony.

13) Kde se ve vzduchu bere oxid uhličitý a proč jeho koncentrace stoupá? Z výfukových plynů aut, z kouře továren. Jeho množství se zvyšuje, protože stoupá výroba a zmenšuje se plocha zelených rostlin, které oxid uhličitý spotřebovávají.

14) Jaký způsobuje ekologický problém? Hromadí se kolem Země a způsobuje skleníkový efekt – tím oteplování planety.

15) Co je to ozonová díra a co ji vytvořilo? Ozonová díra – je díra v ozonové vrstvě (nedostačující vrstva ozonu). Některé chem. látky (freony) rozkládají ozón O3 a tím k nám proniká UV záření.

16) Jak vznikají kyselé deště a jak se projevují v přírodě? Zplodiny z továren a aut ( např. oxid siřičitý, oxidy dusíku) se smísí s deštěm a vzniká slabá kyselina – odumírání lesů.

17) Co je to smog a co způsobuje? Zplodiny z továren a aut (např. oxid siřičitý, oxidy dusíku) se smísí s deštěm a vzniká slabá kyselina – odumírání lesů.

18) Jaký je princip skleníkového efektu? Kolem Země se hromadí CO2, kterého vyprodukujeme velmi moc a zelené rostliny ho nestačí spotřebovat. Vytváří obal kolem Země a zabraňuje odvodu tepla = globální oteplování.

19) Jak chráníme naše životní prostředí? čističky (odsiřovací zařízení) u továren katalyzátory aut bezolovnatý benzín zákaz freonů co nejvíce zeleně

20) Který plyn vytváří ochrannou = inertní atmosféru, a využívá se proto při nebezpečné výrobě? Dusík.

21) Která látka slouží k vypalování bradavic? Kapalný dusík.