Karboxylové kyseliny obsahují jednu nebo více karboxylových skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty HRA:AZ-kvíz
Advertisements

Karbonylové sloučeniny
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Chemické reakce karboxylových kyselin
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Karbonylové sloučeniny
KARBOXYLOVÉ KYSELINY KONCOVKA - OVÁ KYSELINA (karboxyl je součástí řetězce) KONCOVKA - KARBOXYLOVÁ KYSELINA PODLE POČTU FUNKČNÍCH SKUPIN: MONO-, DI-,
Funkční deriváty karboxylových kyselin
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Karboxylové kyseliny Kyslíkaté deriváty uhlovodíků s charakteristickou karboxylovou skupinou – RCOOH pH
Alkoholy a fenoly.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
KARBOXYLOVÉ KYSELINY R R = …………………… uhlovodíkový zbytek
Deriváty karboxylových kyselin
Karbonylové sloučeniny
Karboxylové kyseliny.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Hydroxyderiváty FENOLY I..
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Karboxylové kyseliny Petra Ustohalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_167.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
ALKOHOLY I. charakteristika, názvosloví, rozdělení
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Amidy kyselin a nitrily
AMINY - náhradou H v molekule NH3 uhlovodíkovým zbytkem (alkylem n. arylem) primární sekundární terciární.
Významné karboxylové kyseliny
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Názvosloví uhlovodíků
NÁZVOSLOVÍ KARBOXYLOVÝCH KYSELIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.2.CH2.10/Cc.
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Hydroxykyseliny a jejich deriváty
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Aromatické sloučeniny
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
Deriváty karboxylových kyselin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY KARBOXYLOVÉ KYSELINY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Karboxylové kyseliny Organické kyslíkaté sloučeniny obsahujících jednu nebo více karboxylových skupin -COOH (R-COOH) Vznikají oxidací aldehydů Při.
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Názvosloví hydroxyderivátů a sulfanylderivátů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Karboxylové kyseliny.
Karboxylové kyseliny.
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

Karboxylové kyseliny obsahují jednu nebo více karboxylových skupin monokarboxylové di- , trikarboxylové, … karboxylová skupina je jednovazná O – H  hydroxylová skupina C O I  karbonylová skupina

Názvosloví karboxylových kyselin 1. a/ Systematické ová kyselina – uhlík karboxylu je součástí hlavního uhlovodíkového řetězce – jednosytné a dvojsytné, lineární kyseliny – uhlík karboxylu nese číslo 1 CH3 COOH kyselina etanová HOOC CH2 COOH kyselina propandiová

Názvosloví karboxylových kyselin 1. b/ Systematické karboxylová kyselina – uhlík karboxylu není součástí hlavního uhlovodíkového řetězce – vícesytné, cyklické – karboxyl se čísluje jako substituent HOOC CH2 COOH kyselina methandikarboxylová kyselina benzenkarboxylová

Názvosloví karboxylových kyselin 1. c/ Systematické předpona karboxy- – pouze, je-li přítomna skupina mající v názvosloví přednost 2. Triviální – přetrvává 3. Acyly myšlené odtržení hydroxylové skupiny z karboxylu R – CO – název – odtržení koncovky –icum a připojení -yl nebo oyl (delší řetězec ) Například formy , acetyl, propionyl, palmitoyl –ová -oyl - Například methanoyl, ethanoyl, propanoyl, pentadekanoyl

Názvosloví karboxylových kyselin 4. Deriváty karboxylových kyselin substituční – substituce na uhlíkovém řetězci funkční – substituce na karboxylu acylhalogeny R – CO – X anhydridy R – CO – O – CO – R´ estery R – CO – O – R´ amidy R – CO – NH2 nitrily R - CN

Fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin 1. skupenství kapalné - nižší alifatické pevné – krystalické látky – dikarboxylové a aromatické 2. Zápach nižší – ostrý, štiplavý střední – zkažený tuk vyšší – bez charakteristického zápachu 3. Rozpustnost ve vodě dobře - nižší alifatické, mono i dikarboxylové obtížně – aromatické, vyšší alifatické velký uhlovodíkový řetězec je nepolární – hydrofóbní

Chemické vlastnosti karboxylových kyselin 1. Kyselost nebo-li síla kyselin: Záleží na délce uhlovodíkového řetězce, s nejkratším jsou nejsilnější. Z alifatických a monokarboxylových kyselin jsou nejsilnější mravenčí a octová, ale jejich KHA je menší než 10-2 Z dikarboxylových kyselin je nejsilnější kys. šťavelová. Vhodnou substitucí na α uhlících skupinami se záporným indukčním efektem se výrazně kyselost zvyšuje. Mezi silné kyseliny patří kys. trichloroctová.

Reakce karboxylových kyselin 1. Neutralizace – vznikají soli 2. Esterifikace – vznikají estery 3. Chování při zahřívání – dojde k dekarboxylaci nebo dehydrataci. Je to typické zejména pro dikarboxylové kyseliny.