Název Nebezpečí kouření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
Název Oběhová soustava člověka
PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Jan Kvapil a Michal Bureš
Plíce po 20 letech kouření
KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Iva Hrnčiříková Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření
Nutričně toxikologická rizika kouření
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
David Valenta Jan VejvarZákladní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 Ahoj kuřáci i nekuřáci vítáme vás u prezentace se jménem:
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
..a co jste o nich nevěděli
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Název Tělesné typy lidí
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Rodokmen   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Název Folková hudba Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo HV 7
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.22 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO a MAGISTERSKÉHO STUDIA LF
Lenka Hesová Andrea Císařová
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Název Nebezpečí kouření   Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum

Metodika Žáci se orientují v základních termínech dané problematiky Procvičení získaných vědomostí pomocí pracovního listu Žáci dokáží popsat nebezpečí spojená s kouřením Žáci si uvědomují rizika kouření

Kouření Vdechování tabákového kouře Je to nemoc, umírá se na ní Je to závislost, lze léčit Aktivní – kuřák Pasivní – pobyt v zakouřeném prostředí

Složení cigarety slozeni_cigaretoveho_koure.jpg

Rizika kouření Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut Na následky kouření zemře každý druhý kuřák plíce

plíce a srdce

Nemoci z kouření Rakovina – nádory v plicích, ústech, ve střevech, konečníku, v ledvinách a močovém měchýři, na děložním čípku,… Srdce a cévy – urychluje kornatění tepen, srdeční infarkt, mozkové cévní příhody,…. Kůže – urychluje zevní projevy stárnutí Ostatní choroby: zvyšuje riziko zápalu plic, astma, vředy žaludku a dvanáctníku, plodnost u mužů i u žen, šedý zákal,….

kouření nemoci

Závislost na kouření Jednou z látek tabákového kouře je nikotin Na nikotin vzniká návyk = závislost na dávce Při jeho nedostatku se projevují abstinenční příznaky Jde o drogu, která je psychoaktivní nikotin.gif

Příznaky závislosti citace: růst tolerance (zvyšování počtu vykouřených cigaret) výskyt abstinenčních příznaků po vysazení potíže s kontrolou dávek dlouhodobá neúspěšná snaha o kontrolu užívání trávení velkého množství času obstaráváním a užíváním látky, resp. zotavováním se z jejích účinků zanedbávání aktivit rodinných, pracovních a sociálních užívání látky i přes povědomí o její škodlivosti

Abstinenční příznaky Abstinenčí příznak („absťák“) je reakce organismu závislého na nějaké látce na její nedostatek Je to hlavně: podrážděnost, neklid, třas bolesti hlavy, závratě, křeče hlad, nevolnost, nesoustředěnost ….. Trvají přibližně měsíc, pak postupně odeznívají.

Co si pamatuješ? Co je to kouření a jaké znáš jeho druhy? Vdechování tabákového kouře Je to nemoc, umírá se na ní Je to závislost, lze léčit Aktivní Pasivní Co vše je v cigaretě? Nikotin, toluen, kadmium, dehet, kyanovodík, methanol, formaldehyd, CO2, arsen,….

Jaká je nejznámější látka způsobující závislost na cigaretách? Jaká jsou rizika kouření? Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut Na následky kouření zemře každý druhý kuřák Jaké znáš nemoci z kouření? Rakovina, nemoci srdce a cév, rychlejší stárnutí a další choroby jako astma, vředy žaludku, zelený zákal, neplodnost,… Jaká je nejznámější látka způsobující závislost na cigaretách? nikotin

Pracovní list Vymysli alespoň 5 důvodů, proč přestat kouřit – vůbec nezačít kouřit. Použij všechny získané informace, také i z jiných předmětů.

Čerpáno z: http://www.cmp-brno.cz/Koureni-alkoholismus.html http://ona.idnes.cz/plice-si-pamatuji-i-jedinou-cigaretu-podivejte-se-jak-vypadaji-po-letech-1n9-/zdravi.aspx?c=A100414_082013_vase-telo_pet http://modinek.blog.cz/rubrika/plice-kuraka-a-nekuraka http://www.kurakovaplice.cz/koureni_cigaret/zdravi/rakovina-plic/82-statistiky-rakoviny-plic-u-kuraku-nekuraku-a-pasivnich-kuraku.html http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=682382 http://cs.wikipedia.org/wiki/Zdravotn%C3%AD_rizika_kou%C5%99en%C3%AD_tab%C3%A1ku http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=350 http://www.exnico.com/ucinky-nikotinu-na-lidsky-organizmus U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.