Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Advertisements

Základní meditace pro začátečníky Hana Mikešová
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Cvičení 5 Tibeťanů Harmonizační cvičení.
VY_32_INOVACE_TMM24860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Jógové pozice Harmonizační cvičení.
Somatopedie Relaxační techniky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základy Posilování popis
První pomoc Teoretická část První pomoc znamená : VYBERTE : A) Chirurgický zákrok B) Zajištění základních životních funkcí člověka C) Srdeční masáž.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Relaxace Kód VM:VY_52_INOVACE_17 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Psychohygiena učitele
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Relaxace, relaxační metody
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Části lidského těla Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jak správně sedět u počítače
Břišní tanec * Ačkoliv si lidé v dnešní době myslí, že se jedná o svůdný tanec, jehož cílem je pobavit muže, ve skutečnosti bylo mužům dovoleno sledovat.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Skolióza páteře Petra Krajčová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Regulace úzkosti ve sportu
PLNÝ DECH.
Regulace úzkosti ve sportu
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miroslava Kubicová Název materiálu: Velké míče 2. část Označení materiálu:
CO NEJVÍCE SE NAROVNÁME, HLAVU VYTÁHNEME VZHŮRU
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
MUDr. Markéta Petrovová odb. asistent, Klinika pracovního lékařství
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Relaxační a dechová cvičení.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Která čísla označují správné držení těla?
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
MEDITACE HC /P. KONCENTRACE → MEDITACE Koncentrace – DHARANA – soustředění mysli na vnější, nebo vnitřní objekt Umění se úplně ponořit do toho, co právě.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
Cvičení 5 Tibeťanů Harmonizační cvičení. Historie: Na 19.stol se vysloužilý důstojník britské koloniální armády plukovník Bradford odjel do tibetského.
LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
BODY & MIND.
Znaky života člověka Průběh lidského života
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Sebepoznání a sebepojetí
Za jógou se zvířátky I. část
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_59
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Svaly lidského těla- tendence
Transkript prezentace:

Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková MEDITACE a RELAXACE Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková

MEDITACE se nejčastěji rozumí různé praktiky prohlubování soustředění cílem meditace je ale zejména její zklidnění a získání vhledu  Meditace v budhismu: Meditace zklidnění mysli - pokojná meditace, která rozvíjí klidnou mysl Meditace vhledu - meditace, která rozvíjí vhled do podstaty mysli Cvičení: buddhistická meditace diamantové cesty – meditace na Budhu

RELAXACE je stav, kdy se v lidském těle uvolňuje svalové a psychické napětí pomáhá nabrat nové síly, zregenerovat tělo a duši, získat odstup tělo se tak zbavuje  stresu a únavy K nejčastějším relaxačním technikám patří: - autogenní trénink - Jacobsenova progresivní relaxace - dechová cvičení - masáže - kresba mandal nebo jiná tvořivá činnost - poslech relaxační hudby Cvičení: Jacobsenova progresivní relaxace

Jacobsenova progresivní relaxace Cvičit můžete vsedě i vleže podle toho, jaká poloha vám bude více vyhovovat. Vyberte tichou místnost bez rušivých podnětů. Ruce nechte podél těla. Zavřete oči, vdechujte nosem a vydechujte ústy nebo nosem. Jacobsonova progresivní relaxace se skládá ze šesti základních cviků: 1. uvolnění rukou a paží, 2. uvolnění obličeje, 3. uvolnění šíje, ramen a horní části zad, 4. uvolnění hrudi, břicha a zad, 5. uvolnění beder, stehen a lýtek, 6. uvolnění celého těla.

Jóga Jóga je komplexní cvičení skládající se ze 3 částí ásán (tělesných pozic), pránajámy (dechových cvičení) meditace. Tento starý komplex pochází z Indie a stejně jako Tai-chi zaměstnává všechny složky bytí zároveň. Tělesné cvičení je jiné než běžné styly cvičení. Nejsou náročné na kondici, spíše na vůli. Ásány se plynule skládají do sestav, které jsou propojeny s dýcháním.

Jogínská cvičení Pozdrav slunci ,,řvoucí lev“ Cvičenec se posadí na paty, kolena jsou mírně od sebe a prsty nohou opřené o podložku. Ruce jsou propnuté a opřené o zem mezi koleny, prsty roztažené od sebe. Začíná se hlubokým nádechem od beder, kulatých zad až pod klíční kosti, ramena se můžou trochu zvednout. S výdechem se váha těla přenese trochu dopředu, prohnou se záda a hlava se trochu předsune. Dítě vyplázne jazyk, vytřeští oči a z břicha silně „řve jako lev“ –doporučuje se samohláska á. Opakuje se 3x.

Šávasána. V překladu to znamená pozice „mrtvoly,“ její provedení je jednoduché. Cvičící si lehne na záda, ruce dlaněmi vzhůru (v této pozici je umožněn lepší příjem energie), nohy mírně od sebe. Následuje úplné uvolnění, soustředění na dech, nebo nejlépe na nic -na prostor mezi myšlenkami. Tato poloha je velmi energetizující, doporučuje se po náročném cvičení. Je vhodné při ní vyprávět relaxační příběh, či poslouchat hudbu.