Vanina Yekaterina. Poměr mezi splatnými závazky podniku a výší likvidních aktiv se nazývá likvidita podniku. Stanovuje míru schopnosti podniku uhradit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
 35 Longbrook Street, Exeter, Devon, EX4 6AW O firmě  Druh společnosti: Sole proprietorship  Právní forma podnikání: Sole proprietorship  Předmět.
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Vítám Vás na další hodině firemních financí. Pokud jste v průběhu našich cvičení došly k některým otázkám, které je nutné objasnit – neváhejte a vneste.
Cash Flow Jiří Uhman.
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Podniková ekonomika.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
3.př. Majetková a kapitálová výstavba podniku
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Poměrové ukazatele.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Přednáška č. 2 Finanční controlling Controlling pracovního kapitálu
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Platební / obchodní bilance
Moderní metody hodnocení výkonnosti podniku − Benchmarking
Průměrné vážené náklady kapitálu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Ad 2) Cash flow Pojem Význam.
Finanční výkazy obchodních společností
Petráčková Jozová Cézová
6. přednáška – predikční modely
Analýza finančního zdraví DIAREX s r. o , Brno Připravili: Bc. Martin Novák Bc. Jana Nerudová Bc. Vladimír Pelaj.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1144Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu PO a účetní závěrka.
Poměrové ukazatele.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
V.PŘ. FINANCOVÁNÍ PODNIKU A CASH FLOW 1.Financování podniku 2.Cash flow 3.Finanční analýza.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Základy firemních financí
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Název: Finanční analýza - přehled finančních výsledků:ukazatele Autor: Ing. Jan Štěpka Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Účetnictví.
1 Tomáš Urbanovský Katedra financí – kancelář č. 402 CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ D RUHÝ T UTORIÁL M AJETKOVÁ A FINANČNÍ.
Téma 13: Finanční plánování
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Aktiva a pasiva podniku
Podniková ekonomika.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Podniková ekonomika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Podniková ekonomika.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Ing. Hana Pokorná Oběžný majetek Zásobování zabezpečuje na trhu část výrobních činitelů nutných zajištění hlavní funkce podniku Oběžný majetek.
Transkript prezentace:

Vanina Yekaterina

Poměr mezi splatnými závazky podniku a výší likvidních aktiv se nazývá likvidita podniku. Stanovuje míru schopnosti podniku uhradit své závazky. S likviditou souvisí dlouhodobá existence podniku, neboť nízká likvidita může vést k problémům stability podniku

 Velmi malé podniky - převládá improvizace a operativa  s růstem velikosti podniku roste nutnost a význam plánování.  Více jak dvě třetiny českých podnikatelů nemají dlouhodobý finanční plán pro svou firmu, a dokonce čtvrtina při svém plánování vidí pouze na horizont nejbližších tří měsíců  Pouze 55 % firem aktivně řídí svou likviditu, časovou strukturu svého majetku a dluhu.

 Běžná (celková) likvidita tzv. likvidita III. stupně Celková likvidita = oběžná aktiva/krátkodobé závazky Nejčastěji doporučená hodnota tohoto ukazatele je 1,5 – 2,5, nejmenší přijatelná hodnota je 1  Peněžní (hotovostní) likvidita tzv. likvidita I. stupně Peněžní likvidita = krátkodobý finanční majetek/ krátkodobé závazky  Pohotová likvidita tzv. likvidita II. stupně Pohotová likvidita=oběžná aktiva – zásoby/krátkodobé závazky

 Ukazatelé likvidity se pohybují v nižších hodnotách, než je žádoucí. Vykazují však stabilní trend, což svědčí o tom, že společnost sleduje, kolik oběžných aktiv potřebuje, aby nebyla ohrožena její činnost. Při nižších hodnotách nezbývá než spoléhat na případný prodej zásob v zájmu získání likvidity.

Ukazatele jsou stabilní a výrazně nekolísají srovnání: Z hlediska plánovaní likvidity nesplňuje žádná ze sledovaných společností optimální hodnoty, ale z hlediska schopnosti splácet své závazky vychází lépe Ahold.Tesco v tomto připadě dosahuje horšich vysledků.