SwissCzech Technology Transfer s.r.o. Náměstí Kinských 601/3, Malá Strana CZ - 150 00 Prague 5 Tel.: +420 775 740 006 „Vědeckotechnologický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Marketingový plán podniku
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
PREZENTACE Liberecký podnikatelský inkubátor
Přenos poznatků a technologií na UK
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

SwissCzech Technology Transfer s.r.o. Náměstí Kinských 601/3, Malá Strana CZ Prague 5 Tel.: „Vědeckotechnologický transfer Švýcarsko-Česko” INOVACE 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR 4. –

Nastolení problému  Podnikatelství: důležitý element na podporu inovativnosti a hospodářského růstu  Vznik inovačních firem z prostředí univerzit: důležitý prvek pro využitý „knowledge spillovers“.  Cílem byl přehled o podnikatelském klimatu při zakládání nových akademických firem v České republice a ve Švýcarsku Souvislost HDP a TEA (Pramen: GEM Global Report, 2007)

Konsorcia pro TT ve Švýcarsku

Spin-off firmy a konkurenceschopnost: příklad ETH Curych ETH Curych  6. nejlepší technická univerzita na světě  Projekty na spolupráci výzkum – průmysl jako Science City  Transfer technologie jako jedna z klíčových oblastí ETH transfer  Vyhodnotil 81 ohlášení vynálezu  Přihlásil 48 vynálezů k patentu  Vyjednával 60 licenčních smluv a smluv na transfer technologie  Přes 400 výzkumných kontraktů jako třetí zdroj v hodnotě 56.3 mil. CHF  Doprovázel založení 9 spin-off firem  Největší maják: prodej spin-offu Glycart po 5ti letech společnosti Roche za 235 Mio. CHF Sensirion začátky: Spin-off ETH Curych Cena za nejlepší podnikatelsky plán Majetková účast ETH Curych 5 let Sensirion dnes: Přes 120 vysoko kvalifikovaných zaměstnanců Rychlý růst i do USA Další významné ceny Úplné začátky: Doktorandy ETH Curych Spolupráce s útvarem pro transfer technologie < 1 rok příklad

Rolové modely ještě nejsou prominentně existující Potenciál na majáky je teoreticky daný (např. Elmarco), ale šance na využití je při současném status quo malá Pozitivní vliv by také měla větší snaha na podporu spin-off firem Rolové modely a majáky již existují Potenciál na další majáky typu Google a Glycart je daný a je možné ho využít Napomáhá také snaha vlády podpořit vědu a výzkum na univerzitách který znamená lepší finanční zdroje a podporu Potenciál spin-off firem v ČR ve srovnání se Švýcarskem

Výzvy a řešení pro české podniky a univerzity  Bez zahraničních trhů není ani lokální růst možný  Nezbytné je vytvoření kompetencí a sítě kontaktů v zahraničí s pomocí partnera v místě (+) Silné stránky Hospodářský růst Inovativní podniky a univerzity (-) Slabé stránky Zostřená konkurenční situace Obtížný přístup k novým trhům a zákazníkům

Naše idea „Bridging science and market through focused innovation and implementation“ Kvalita Spolehlivost PreciznostInovace Expanze do nových regionů komercializace

Expertíza a síť kontaktů – ČR/východní Evropa Vědecko-technologický transfer ve východní Evropě Obchodní komory a hospodářské svazy, jako je Švýcarsko-česká obchodní komora či Czechinvest Podpory vlády a EU Přístup k partnerům pro výzkum a výrobu v high-tech oborech Specializované místní podniky v pro nás klíčových oblastech jako partneři Focused innovation and implementation: High-tech business development & technology commercialization Expertíza a síť kontaktů, Švýcarsko Vědecko-technologický transfer ve Švýcarsku a Evropě University a Fachhochschulen v celém Švýcarsku Inovativní švýcarské podniky Specializované švýcarské podniky v pro nás klíčových oblastech jako partneři SwissCzech Technology Transfer, Praha SwissCzech Technology Park, Liberec Incoming Strategický rozvoj firem do východní Evropy: Offshoring, strategický Outsourcing a spolupráce, poradenství v rámci vstupu na trh, Podpora procesu výzkumu a vývoje prostřednictvím diversifikace Podpora projektu a rozvoj zvolené lokality, Troubleshooting Technology Check dodavateli a partnery „pomoc při projektech na bázi partnerství v high-tech oborech“ Most do východní Evropy Most do západní Evropy, USA Outgoing Poradenství se vstupem na evropské trhy pro inovativní východoevropské podniky Vyhledávání partnerů pro výzkum a spolupráci ve Evropě Strategický rozvoj firmy, internacionalizace Podpora inovačního a technologického managementu

SwissCzech Technology Transfer s.r.o. Náměstí Kinských 601/3, Malá Strana CZ Prague 5 Tel.: Děkujeme za Vaši pozornost!

Univerzity Firmy v zahraničíSpin-off, Start-up Firmy v ČR Podpora komercionalizace technologií Management duševního vlastnictví Zhodnocování víceúčelových technologií Vyhledávání vhodných partnerů v tuzemsku i v zahraničí Vypracování business plánu Management duševního vlastnictví Zhodnocování víceúčelových technologií Vyhledávání vhodných partnerů v zahraničí Analýzy trhu a návrhy strategií vstupu na trh Realizace vstupu na trh střední a východní Evropy Vyhledávání partnerů z komerční a akademické sféry Péče o komplexní projekty ve střední a východní Evropě Analýzy trhu a návrhy strategií vstupu na trh Vypracování business plánu Realizace vstupu na trhy Vyhledávání partnerů pro projekty výzkumu a vývoje v ČR a zahraničí Poradenství zaměřené na optimální strategie transferu a komercionalizace technologií Rozsah služeb

Jak pracujeme? Partnersky a s orientací na zákazníka  Osobní podpora projektů z dané lokality  Specializace na analýzy komplexních situací  S ohledem na soft-faktory (např. posilování týmu) při realizaci plánovaných strategií a opatření V rámci sítě pro maximální výkon  Široce podporovaná síť lokálních partnerů, která umožňuje nabízet řešení „ušitá na míru“ s ohledem na místní specifika.  Řešení problémů s podporou nejnovějších teoretických poznatků a praktických zkušeností Přesahující hranice zemí a oborů  Umožněna individualizovaná a „Out of the Box“-řešení  Celoevropská, interdisciplinární řešení přesahující hranice oborů  Individuální řešení bez preferencí pro jednotlivé podniky či země

Vývojový projekt vědecko- technologického parku v Liberci SwissCzech Technology Park v Liberci si klade za cíl lokalizovat vysoce inovativní podniky (tuzemské i zahraniční) a další vhodná uskupení v dané lokalitě, jako např. TU Liberec  Na co se projekt specializuje? Orientace na vysoce konkurenceschopné obory (např. strojírenství, specializované aplikace v oblasti textilu a nanotechnologií) a interdisciplinární spolupráce  Jaké služby nabízí? Park nabízí nejen standardní služby Business parku, ale také aktivní podporu výzkumné práce nájemců, např. pomocí technology checku či poradenství při výzkumných projektech  Jaké jsou výhody pro nájemce? Spolupráce s TU Liberec a dalšími vzdělávacími institucemi, např. v rámci výzkumných projektů, využívání mezinárodní sítě kontaktů parku pro vybudování aktivit v České republice a ve východní Evropě  Kdo je za projekt zodpovědný? Zkušený tým specialistů ze Švýcarska a České republiky v oborech vědecko-technologického transferu, managementu inovací a technologií a offshoringu; tým disponuje v obou zemích vynikající sítí kontaktů

Náš tým  Martina L. Jakl, PhD & lic. oec. HSG jednatelka - 33, švýcarská a česká občanka, - doktorská práce v oboru Academic Entrepreneurship v ČR, - Vyučující na Vysoké škole Ekonomické v Praze (VSE), obor Entrepreneurship - Specialistka na ekonomický transfer, akademické podnikání a internacionalizaci Bc. Tomas Petrusek Junior Consultant -23, český občan -Student Vysoké školy Ekonomické v Praze a mezinárodního CEMS programu -Specialista na české podnikatelské prostředí