1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Informatika Internet.
Počítačové sítě.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Informatika - prezentace
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Internet.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Protokoly a adresy na internetu
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-17.
Referenční model ISO/OSI
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
INTERNET Roman Petrla.
Přenos telefonních hovorů v IP sítích Petr Štěpaník.
Internet struktura, fungování a přehled využití
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Základy informatiky část 6
Vybudujte si svůj vlastní internetovský ochranný val
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Transportní úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 10 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
INTERNET.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Operační systémy Počítačové sítě v OS © Milan Keršláger Obsah:
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní pojmy při používání Internetu
Komunikační model TCP/IP
PB169 – Operační systémy a sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Úvod do počítačových sítí
Application Layer Functionality and Protocols
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA

H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována tak, aby fungovala i když jsou některé její části v troskách Přepojování paketů, datagramová služba ARPA – rok kbps, protokol NCP – Network Control Protocol 2

H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET ARPANET uzlů uzlů 1973 první zahraniční uzly ve Velké Británii a v Norsku Po roce 1990 konec Arpanetu 3

STATISTIKA PŘIPOJENÝCH UZLŮ 4

H ISTORIE SLUŽEB NA I NTERNETU Červenec 1972 elektronická pošta 1972 telnet 1974 TPC, 1978 TCP/IP 1983 DNS 1989 WWW 1990 konec ARPANETu 1991 Gopher 1991 připojení ČR 5

C HARAKTERISTIKA I NTERNETU Využívá technologie přepojování paketů Není zaručeno doručení paketů Není garantována přenosová rychlost Doba odezvy x rychlost Není zaručena identita odesílatele Na úrovni UDP není zaručeno doručení paketů v původním pořadí 6

I NFRASTRUKTURA I NTERNETU 7

P ÁTEŘNÍ SÍŤ G EANT 8

GEANT V E VROPĚ 9

S TRUKTURA SÍTĚ P ASNET 10

11 P OSTAVENÍ TCP/IP TCP/IP jako standard pro Internet vs. ISO/OSI jako standard pro Ethernet PříkladVrstva TCP/IP ISO/OSI vrstva application presentation session transport network data link physical aplikační transportní síťová síťové rozhraní HTTP,FTP,SMTP,.. TCP UDP Transmission Control Protocol TCP UDP Transmission Control Protocol Ethernet … IP Internet Protocol IP Internet Protocol

12 A DRESY POČÍTAČŮ V SÍTI I NTERNET MAC adresy – fyzické adresy síťových karet, routerů, apod. IP adresy – 4 čísla (0-255) oddělená tečkami Třídy IP adres A maska (priv ) B maska (priv ) C maska (priv x x.255) 127.x.x.x = localhost (nejčastěji )

S LUŽBY NA I NTERNETU Každá služba na Internetu využívá protokol pro předávání zpráv Každá služba naslouchá na určitém portu, který je pro ní vyhrazen (většinou) Standardní protokoly definuje RFC 13

S LUŽBY NA I NTERNETU DNS – překlad doménových jmen WWW – World Wide Web SMTP POP3 FTP TELNET SSH VoIP 14

P ŘEKLAD ADRES - DNS Překlad adres ze symbolických jmen na IP adresy Struktura DNS je hierarchická s kořenovými DNS servery Umožňuje zpětný překlad IP adresy na jmennou Mění se v čase Regionální správce domén (CZ.NIC) Ping/Tracert/Ripe.net/IPConfig DNSSEC 15 September 1999

WWW Protokol HTTP Port 80/443 Ukázka komunikace Klient: GET /server/http-protokol.html HTTP/1.1 HOST Server: HTTP/ OK Content-type: text/html Date: Sun, 21 May :10:21 GMT stránka...atd. 16

SMTP Protokol pro odchozí poštu odesílající (klient) přijímající (server) {navázání spojení na úrovni protokolu TCP} 1220 einar.dcit.cz SMTP service ready 2HELO frode.dcit.cz 3250 einar.dcit.cz hello frode.dcit.cz 4MAIL FROM 5250 sender ok 6RCPT TO: 7250 recipient ok 8RCPT TO: 9250 recipient ok 10DATA Enter mail, end with "." on a line by itself 12{ hlavička zprávy dle RFC 822} {tělo zprávy dle RFC822} mail accepted 14QUIT einar.dcit.cz closing connection ukončení spojení na úrovni protokolu TCP 17

O STATNÍ SLUŽBY POP3 Příchozí pošta Telnet Konzole ke vzdálenému počítači SSH Připojení k systému UNIX/LINUX FTP Protokol pro přenos souborů …a plno dalších (MySQL, Oracle,RDP, …) 18

V O IP – V OICE OVER IP 19

V O IP Rozhodující parametry Rychlost přenosové linky Doba odezvy (zpoždění linky) Kodeky pro přenos hlasu 20