: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Urči, o kterou rostlinu se jedná
Advertisements

Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Bobovité (fabaceae).
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Identifikátor materiálu: EU
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
Užitkové rostliny.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Název a číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE_07_URCOVANI_BOBOVITYCH
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePamátná místa naší vlasti Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii,
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Bobovité (Fabaceae) Čeleď:
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
Dvouděložné rostliny – Čeleď Bobovité
Stavba rostliny, životní podmínky a význam rostlin ICT2_1/28
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
ICT VL Evropa 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Smyslová ústrojí člověka
Stavba těla živočichů Savci
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem jehličnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Luskoviny řadíme do čeledi bobovité (Fabaceae) – syn. vikvovité (Viciaceae), motýlokvěté (Papilionaceae). Rod: Hrách (Pisum) Hrách setý polní (P. sativum.
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Bobovité (Fabaceae) Čeleď:
VY_32_INOVACE_02- hrách setý Přírodověda - 5. ročník
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Bobovité (fabaceae).
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem užitkové rostliny Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis, využití Speciální vzdělávací potřeby – přístup na internet a kuchařská příručka Klíčová slova - hrách, lusk, semena, plody, choroby, využití Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 810 kB

Luskoviny Mezi nejznámější luskoviny ( luštěniny ) patří hrách setý. Hrách je jednoletá popínavá rostlina rozšířená po celém světě. Hrachu si cenili lidé už v době kamenné. Dříve se nepoužíval jako zelenina, ale jako obilovina. Sušil se, rozemlel se a pekl se z něj chléb.

Popis Na kořenech jsou drobné hlízky. Na lodyhách vyrůstají palisty. Z jejich paždí vyrůstají samostatné řapíky s lusky a zpeřenými listy. Na konci listů jsou jemné úponky. Těmi se upínají k opoře, protože je to rostlina poléhavá

Květy jsou ze čtyř květních plátků bílé barvy. Plod je lusk, v něm jsou uložena kulatá semena

Pěstování Protože se jedná o jednoletou rostlinu, musí se každý rok na jaře znovu vysévat. Vyžaduje slunná a vzdušná místa a suchou výživnou půdu bohatou na vápník. Vysazuje se v březnu až dubnu. K vzrostlým rostlinkám nainstalujeme jako oporu tyčky nebo dráty či provázky, aby se rostliny mohly po nich pnout.

Druhy Hrách se dělí do skupin podle použití. Hrách k vylupování. Hrách dřeňový Hrách cukrový Hrách rolní (krmný) 5. 6.

Choroby a škůdci Pozdní výsevy jsou ohroženy padlím. Larvy listopase hrachového zanechávají obloukovité požerky na listech, žerou i kořenové hlízky a kořeny. Třásněnka hrachová saje na pupenech a klade vajíčka do květů. Plodomorka hrachová způsobuje pupínky na luscích a znetvořuje květy. Zrnokaz hrachový způsobuje nepoužitelnost plodů. Malý motýlek obaleč hrachový naklade vajíčka na listy a larvy se zavrtají do lusků a zničí celý plod.

Hrách rolní - krmný Krmný hrách neboli peluška dnes už ztratil svůj význam v chovu dobytka. Do nedávna se pěstoval jako krmivo na polích. Je to, stejně jako jedlé druhy hrachu, jednoletá plodina stejné stavby, jen jeho květy jsou růžovočervené. Plody jsou nahořklé.

Které luštinaté rostliny jíme? Hrách, fazole, sójové boby, čočka a burské oříšky jsou potraviny bohaté na bílkoviny. Představují základní potravinu ve spížích celého světa. 7.

Odkud pocházejí? Hrách pochází ze Starého světa (Malá Asie a východní Středomoří). Většinu fazolí vypěstovali američtí indiáni. Burské oříšky pocházejí z Brazílie (jejich lusky rostou pod zemí). Sója pochází z Východu (Čína). 8. Sojové pole

Úkol pro tebe Zkus najít v kuchařce nebo na internetu recept na přípravu jídla z hrachu, sóji, čočky nebo fazolí. Recept pro nás opiš a doma jídlo uvař. Ve škole pak řekni, jak rodina tvé kuchařské umění ocenila.

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Pisum_sativum0.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Illustration_ Pisum_sativum0.jpg 3. isum_sativum.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Flower_of_P isum_sativum.JPG 4. r.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Doperwt_Kelvedon_Wonde r.jpg?uselang=cs 5. ?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Champ_de_petits_pois.jpg ?uselang=cs 6. tivum_mange-tout.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peultjes_planten_Pisum_sa tivum_mange-tout.jpg?uselang=cs 7. _02.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fabaceae_(seeds) _02.jpg?uselang=cs 8. entina.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sembrado_de_soja_en_arg entina.jpg