Slovenské právní dějiny II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Sociální správa - prosinec
Veřejná moc a veřejná správa
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Nástup nacismu v NĚMECKU
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Protektorát Čechy a Morava I.
Kontrola veřejné správy
Protektorát Čechy a Morava
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Poválečný vývoj státu a práva (1945 – 1948)
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček IV. Druhá Česko-Slovenská republika.
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Vývoj české ústavnosti
Základy správního práva
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Vývoj státu 1948 – 1989.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
III/2 XVI.1 9. C
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Finanční a rozpočtové právo
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Ústavní vývoj 1918-?.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
1. Policie a policejní právo, vymezení pojmů
Státní správa.
Hlavní město Praha.
České a československé právní dějiny Právo v letech 1918 – 1938.
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Právnická fakulta MU v Brně Dějiny veřejné správy II-01.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
České a československé právní dějiny Ústavní základy ČSR v letech 1918 – 1938 Ladislav Vojáček.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava.
Druhá republika.
Dějiny veřejné správy Ladislav Vojáček
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Ústavní vývoj
Dějiny slovenského práva Ladislav Vojáček
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Organizace veřejné správy blok č. 1
České a československé právní dějiny
Obecná část rozpočtového práva III
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Obecná část rozpočtového práva III
České a československé právní dějiny
Transkript prezentace:

Slovenské právní dějiny II Exkurs: Protektorát Čechy a Morava

Vznik Protektorátu Výnos vůdce a říšského kancléře o zřízení Protektorátu Čechy a Morava (č. 75/1939 Sb. likvidace československé státní moci a správy demagogie: protektorát je autonomní a spravuje se sám na území protektorátu se uplatňovalo německé právo (+ německá legislativa inspirovala mnohé protektorátní předpisy) „státní prezident“ E. Hácha dekretem rozpustil Národní shromáždění (21. března 1939)

Výnos o Protektorátu (další ustanovení) protektorátní správa závislá na okupačních orgánech německé orgány (správa, policie, justice) německé vojenské posádky a zařízení integrální součást německé říše zastoupení u říšské vlády v Berlíně říšští příslušníci (občané ) + protektorátní „státní“ příslušníci

Okupační správa říšský protektor + úřad říšského protektora státní ministerstvo pro Čechy a Moravu (1943) expozitura úřadu říšského protektora v Brně říšští zmocněnci státní sekretář (K. H. Frank, od pol. roku 1940 státní tajemník, od roku 1943 státní ministr) oberlandráty vládní komisaři

Odtržená území a oberlandráty

Protektorátní správa státní prezident protektorátní vláda (zásadní změna v roce 1942) místní orgány = zemské, okresní a obecní úřady (+ zemské výbory) tzv. správa z říšského příkazu = zemské a okresní úřady a statutární města (Praha, Brno, Plzeň, Olomouc) = těsné spojení protektorátních orgánů s okupačními nařízení o úřednické správě obcí (č. 51/1944 Sb.)

Německé bezpečnostní orgány převážně pořádkové funkce (Schutzpolizei, Gendarmerie, Gemeindepolizei, Feuerschutzpolizei) bezpečnostní a státní policie (Sicherheitspolizei, Gestapo, Sicherheitsdienst, Kriminalpolizei) od roku 1939 = Říšský hlavní bezpečnostní úřad (RSHA) hraniční policejní komisariáty a hraniční policejní stanice (na hranicích se Slovenským státem)

Protektorátní policejní orgány protektorátní policie v roce 1940 reorganizace = 11 policejních úřadů (7 policejních ředitelství a 4 policejní úřady) v roce 1944 se organizačně vyčlenila kriminální policie četnictvo

Organizace soudnictví Okupační soudy působnost říšského soudu v Lipsku lidový soud v Berlíně, respektive jeho senát ve Wroclawi řádné soudy /úřední soudy, zemské soudy (od roku 1940 při nich zvláštní soudy), vrchní zemský soud v Praze/ mimořádné soudy (válečné soudy, vojenské a civilní stanné soudy) Protektorátní soudy

Právo v protektorátu Vedle sebe tedy platily: a) protektorátní předpisy recipované nové protektorátní (vlády a říšského protektora) b) říšské předpisy

Nejdůležitější předpisy (1) vyvlastňovací předpisy a předpisy omezující vlastníky nař. říš. protektora o židovském majetku (1939) nařízení říšské vlády z roku 1939 umožňující konfiskovat majetky poněkud upravený československý zákon č. 63/1935 Sb. o vyvlastnění k účelům obrany státu předpisy usnadňující ovládnutí protektorátní ekonomiky zaveden zákon o dědickoprávních omezeních (1940) zavedeny Norimberské zákony

Nejdůležitější předpisy (2) přídavky pro rodiny s více dětmi (1941) předpisy z pracovního práva a sociálního zabezpečení zavedení korporativních organizací úpravy mezd a poskytování příplatků k nim využití všech pracovních zdrojů a zavedení železné pracovní kázně

Využití pracovních zdrojů a zavedení železné pracovní kázně + 1939 všeobecná pracovní povinnost + 1941 systém pracovních knížek + komplex pracovních táborů a kárných pracovních táborů + tzv. totální pracovní nasazení + zrušení osmihodinové pracovní doby (1940)