První státní útvary na našem území

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA
Advertisements

Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
První státní útvary západních Slovanů
Život prvních Slovanů u nás
Sámův kmenový svaz 623 – 658 n.l..
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Opakujeme – české země 1 Dějepis 2. stupeň
Významní čeští panovníci
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Dávní Slované Eliška Rybová.
Územní vývoj státu.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Příchod Slovanů a Sámův kmenový svaz
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Slované.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
První Slované na našem území
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Sámova říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
SÁMOVA ŘÍŠE LENKA VENCLOVÁ 7.ROČNÍK.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Ivan Semela Název šablonyIII/2 – Inovace.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Slované.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Slované na českém území a Sámova říše
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Sámova říše Slované. Slovanské etnikum Oblast i doba vzniku slovanského etnika byly dlouho nejasné a stále jsou předmětem mnoha sporů. První nezpochybnitelné.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Kmenový svaz západních Slovanů. Mapa (1) Franský kupec Sámo (2)
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.9 Sámova říše
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
Opakování národních dějin (1)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
První Slované na našem území Sámův kmenový svaz
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.07_samova _rise Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_161_ Přicházejí Slované
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
Slované 7. ročník.
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
SÁMOVA ŘÍŠE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Slované a Sámova říše Mgr. Jiří Žilka.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Transkript prezentace:

První státní útvary na našem území Sámo, Velká Morava První státní útvary na našem území

Sámova osobnost Sámo (+658) Mapka Sámovy říše franský kupec, vůdce kmenového svazu Slovanů existujícího v 7. století a označovaného jako „Sámova říše“. O jeho životě málo dokladů. Fredegarova kronika: jediný zdroj informací o Sámovi. Sámo označován za pohana

Úryvek z Fredegarovy kroniky Čtyřicátého roku vlády Chlotarovy shromáždil člověk jménem Sámo, národností Frank z kraje Senonago,2 větší počet kupců a vypravil se obchodovat ke Slovanům, zvaným Vinidé. Slované se již počali bouřit proti Avarům zvaným Hunové ….    Hunové přicházeli po jednotlivé roky přezimovat ke Slovanům, ženy Slovanů a jejich dcery si brali do lože. Kromě jiných útlaků platili Slované Hunům daně. Synové Hunů, kteří byli zplozeni s ženami a dcerami Vinidů, nechtěli nakonec snášet křivdy a útisk. Odmítajíce vládu Hunů –začali se bouřit.   

Úryvek z Fredegarovy kroniky Když Vinidé s vojskem zaútočili proti Hunům, obchodoval [u Vinidů] Sámo, o kterém jsem se zmínil výše. I vytáhl s nimi ve vojsku a tam prokázal [Vinidům] proti Hunům takovou užitečnost, že to bylo hodno podivu, [neboť] nesmírné množství [Hunů] bylo pobito mečem Vinidů. Vinidé, když viděli Sámovu užitečnost, zvolili ho králem nad sebou a šťastně u nich vládl třicet pět let.3 Za jeho panování svedli Vinidé mnoho bojů proti Hunům a jeho radou a schopností Vinidé vždy nad Huny zvítězili. Sámo měl dvanáct žen z pokolení Vinidů, ….

Jak Sámo vypadal? Úryvek z Fredegarovy kroniky „Tak se stalo, že Sámo založil první slovanskou říši. Oženil se pak s dvanácti slovanskými ženami, měl s nimi dvacet dva synů a patnáct dcer a šťastně vládl 35 let. Všechny další boje, jež za jeho vedení sváděli Slované s Avary, byly vítězné.“

Kdo byli AVAŘI? kočovné etnikum nejasného, zřejmě turkického původu Původ Avarů Říše Avarů kočovné etnikum nejasného, zřejmě turkického původu V 6. – 7. stol. Znamenali ohrožení pro stř. Evropu zřejmě jejich etnicky příbuzní Hunové ze stepí Asie Definitivně je porazil až Karel Veliký

PROČ VZNIKL SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ (623 – 658)? Na obranu proti Avarům sjednotil franský kupec Sámo slovanské kmeny. Stal se jejich knížetem. Hlavní město: Vogastisburg - není jasné, kde se nacházel…

Kde leželo hlavní město? Kde tedy ležel Vogastisburg? K možné lokalizaci Sámova Vogastisburgu naposledy přispěl Ing. Jaroslav Růžička ze Znojma (2006). Umísťuje jej do blízkosti Vranova nad Dyjí (č. 19) v pravděpodobném směru tažení Austrasijců (Dnešní Rakušané) jižními Čechami a podél řeky Dyje do centra Sámovy říše. Pravděpodobné lokalizace Vogastisburgu:

Opevnění Vogastisburgu Bitva u Vogastisburgu(631) – taktika boje Král Dagobert I. (Franská říše) vyslal 3 oddíly vojsk – každý oddíl zvlášť. Na jednom místě se pak všechny odd. sešly. Pokud měly zásoby vyčerpané, plenily, kradly, …ve vesnicích nepřítele. Hlavní cíl: Vogastisburg. Hlavní město mělo tak pevné hradby, že za 3 dny se Dagobertovo vojsko vyčerpalo a ustoupilo. Slované podle Fredegara získali bohatou kořist. Opevnění Vogastisburgu

Údajní Sámovi potomci Domněnky: Přemysl Oráč = Sámo??? Mnoho spekulací. Mezi ně patří např. příbuznost s rodem Mojmírovců vládnoucím Velkomoravské říši. V pramenech se objevují jména jako Marovod, Vladuc z Karantánie či král Suanthos. Dohady, že Sámo a bájný praotec Přemyslovců, Přemysl Oráč jsou tatáž osoba, případně, že mýtický Krok, otec kněžny Libuše, byl Sámovým synem. Potvrzení těchto domněnek je však prakticky nemožné !!!!

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki http://www.moraviamagna.cz/kroniky/k_fredeg.htm http://www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/vyber/starsi_vyb er_14.jpg http://www.palba.cz/forumfoto/albums/userpics/11841/samo_kluco v01.jpg http://images.google.cz/imgres?imgurl

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gabra a Málinka před interaktivní tabulí“, který je spolufinancován ESF a rozpočtem ČR.