Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů www.spotrebitele.info.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
EVROPA a spotřebitel.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Nový občanský zákoník: Dopady na reklamu Ivan David
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Právní prostředky ochrany
Soutěžní právo.
KULATÝ STUL Přímý prodej a směrnice EU o právech spotřebitelů a směrnice o nekalých obchodních praktikách Jan Stránský Asociace osobního prodeje (AOP),
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
MP405Z Obchodní právo I Právo nekalé soutěže:
Ochrana spotřebitele v právu EU
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Právo ochrany spotřebitele v roce 2008 Ivo Krýsa.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Ochrana spotřebitele v právu EU
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Právo hospodářské soutěže
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
1 Novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí října 2015 – IFA JUDr. Zdeňka Tesařová, LLM.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU VŠFS Praha JEDNOTNÝ VNITŘNÍ TRH EU Od 1. ledna 1993 umožňuje EU v rámci vnitřního trhu volný pohyb zboží, volný.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Právo nekalé soutěže: speciální skutkové podstaty, reklama
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Základy odpovědnosti za přestupky
Několik problémů na startu zák. č. 250/2016 Sb.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
o klamavé a srovnávací reklamě (1984, 1997, 2006)
Právo nekalé soutěže: - speciální skutkové podstaty
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Ochrana spotřebitele v EU I.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Další vnitrostátní předpisy
Obchodní právo Základní informace.
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Speciální skutkové podstaty nekalé soutěže
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů

Směrnice EU a novela ZOS Evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách 2005/29/ES vůči spotřebitelům na vnitřním trhu. Termín pro všechny země EU už 12.prosinec 2007 U nás 12. únor 2008 – zpoždění už při projednávání. Premiér – „zaplevelování legislativy“

Prospěch i úskalí Prospěch: Sbližování právních předpisů EU o nekalých praktikách včetně klamavé reklamy Chrání i soutěžitele – jejich ekonomické zájmy Pojem „průměrný, běžný spotřebitel“ – liší se v jednotlivých zemích Náležitá profesionální péče obchodníka

Nedostatky novely Vypadl § 6 část první – jednání v rozporu s dobrými mravy Vypadl § 8 – zákaz klamání spotřebitele § 16 ruší povinnost uvádět adresu sídla (právnická osoba) nebo místa podnikání (fyzická osoba)

Klamavé obchodní praktiky a/ je-li při ní užit nepravdivý údaj, b/ je-li důležitý údaj sám o sobě pravdivý, ale může uvést spotřebitele v omyl vzhledem k okolnostem a souvislostem, za nichž byl užit,

Klamavé obchodní praktiky c/ opomene-li podnikatel uvést důležitý údaj, jenž s přihlédnutím ke všem okolnostem lze po podnikateli spravedlivě požadovat; za opomenutí se považuje též uvedení důležitého údaje nesrozumitelným nebo nejednoznačným způsobem (za důležitý údaj ve smyslu písm. b/ a c/ se dle odstavce 4 považují údaje poskytované podle § 10 odst. 1 a 2, § 12, § 13, dále identifikační údaje o prodávajícím a informace požadované pro uzavření smlouvy nebo uplatnění práv z ní podle zvláštních právních předpisů – např. dle §§ 53, 53a, 54, 54a/ a b/, 57 a 58 občanského zákoníku), nebo

Klamavé obchodní praktiky d/ vede-li způsob prezentace výrobku či služby, včetně srovnávací reklamy, nebo jejich uvádění na trh k záměně s jinými výrobky či službami, nebo rozlišovacími znaky jiného podnikatele, e/ není-li dodržen závazek obsažený v kodexu chování, k jehož dodržování se podnikatel zavázal, jde-li o jednoznačný závazek, který lze ověřit, a podnikatel v obchodní praktice uvádí, že je vázán kodexem.

Agresivní obchodní praktiky V ČR celkem rozšířený způsob prodeje, byť ne tak častý jako klamavé Obtěžování Donucování (síla) Nepatřičné ovlivňování Cíl – ovlivnit rozhodnutí spotřebitele

Kdy je praktika agresivní? a/ načasování, místo a doba trvání obchodní praktiky, b/ způsob jednání, jeho výhrůžnost a urážlivost, c/ vědomé využití nepříznivé situace spotřebitele, d/ nepřiměřené překážky pro uplatnění práv spotřebitele, nebo e/ hrozba protiprávním jednáním.

Sankce 5 úrovní výše pokuty za správní delikty 2 úrovně za přestupky podle ZOS Maximální výše pokuty zůstává – 50 milionů Kč

Klamavé a agresivní praktiky Děkuji za pozornost Mgr. Ivana Picková