117.1 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)
44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
45.1 Větné vzorce
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
51.1 Slovesa Co dělají děti na obrázku?
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
Elektronická učebnice - I
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Elektronická učebnice - I
10.1 Slabiky dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
121.1 Dopravní výchova - chodec
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Poznáš věty? VY_32_INOVACE_05 Sada 22 Základní škola T. G.
24.1 Věta jednoduchá a souvětí
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Elektronická učebnice - I
59.1 Podstatná jména rodu středního – vzor kuře
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
6g.1 Písmenko P Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
holé, rozvité, několikanásobné
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
87.1 Procvičení a příklady: Násobení číslem 9
85.1 Procvičení a příklady: Násobení číslem 7
79.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 0 – 6.
34.1 Přídavná jména Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor:
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 1. První divadelní představení se nazývá 2. Nápoj k povzbuzení.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.10 AnotaceMateriál slouží k procvičení a upevnění učiva o slovních druzích AutorMgr. Ivana Venglářová Očekávaný výstupUvádí příklady.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.9 Předložky a předpony Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují.
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
Věta se skládá ze slov Název školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Elektronická učebnice - I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Zájmena.
Elektronická učebnice - I
Druhy přísudku Skladba věty.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.31_Slovesa Datum: 10.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Transkript prezentace:

117.1 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.1 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Doplň z nabídky do vět vhodná slovesa. PŘILOUDAL, PROPLÍŽIL, VYŠPLHAL, NASTROUHAL Na hotové špagety ______________ sýr. Tiše se _____________ mezi domy. Konečně se ____________ až na samý vrchol. Jáchym se znuděně ____________ k výloze. Škrtni, co do řady nepatří. dělat, píšu, piš, maluje, pes, kašle obrázek, nakreslit, pokreslím, vybarvěte běžíš, pádit, spěchali, uteče, rychle, pospíchají Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Pavlína Sirová

117.2 Procvičení a příklady - SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.2 Procvičení a příklady - SLOVNÍ DRUHY Která slova mezi slovesa nepatří? míchá, máchá, mísa, hledá, běhá, čeká, lehká, pomáhá, dává, čtou, vezou, jedou, jednou, píšou, tužkou, jdou, skáčou, kreslí, topí, slídí, řídí, učení, vidí, žijí, štěstí, přijeďte, řekněte, městem, zapište, vstávejte, štěněte Která slovesa zařadíš do vět? Sestra ___________ na kytaru. Strýček ________ auto. Teta ______________ kompoty. Policista ___________ zloděje. Pes zuřivě _________. Zajíc hbitě ____________ po poli. Koně ___________ v ohradě. Dej slovesa do správných tvarů. Kam, přátelé, (jít)? ______________ Hoši, na co se (dívat)? ____________ Děvčata, koho (volat)? ____________ Cestující, kam (spěchat)? __________ Chlapci, co (číst)? ________________

117.3 Procvičení a příklady- SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 117.3 Procvičení a příklady- SLOVNÍ DRUHY Dej slovesa do zadaných tvarů. připravit – 3. os., č. mn., čas bud. ______________ postavit – 2. os., č. j., čas min. ________________ omlouvat – 1. os., č. mn., čas přít. _____________ Urči mluvnické kategorie. Vyhledej určité slovesné tvary a napiš je správně do tabulky. V neděli byla u nás otevřena výstava starých automobilů. Chtěl bych ji také vidět. Přijď k nám odpoledne, půjdeme tam společně. Nezapomeň přijít včas. Půjde také táta. Prohlédneme si výstavu důkladně. Vzal bych s sebou i Pepu. Přijďte tedy oba.

117.4 Procvičování a příklady – SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.4 Procvičování a příklady – SLOVNÍ DRUHY Vytvoř různá příslovce, která se hodí do vět. Mirek __________ hraje důležitý zápas v kopané. Musí __________ jíst a ________ spát, ___________ trénovat. To všechno proto, aby při zápase _____________ běhal a _____________ přihrával. Doplň jedním slovem podle naznačené otázky. Na tabuli vidím _____________. ______________ půjdeme do kina. Jak? Kdy? Pavel ______________ utíkal. Pavel utíkal _____________ . Jak? Kam? Denně si musíme ______________ vyčistit zuby. Jak? Kniha ležela ______________. _______________ Ondřej potkal kamaráda. Kde? Kdy?

117.5 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.5 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Správnou předložku poznáš, řekneš-li si předložkové spojení nahlas. k / ke s / se v / ve z / ze -- koloběžce -- zmrzlinou -- krabici -- známky -- lodi -- ledem -- vlaku -- dveří -- Gábině -- svačinou -- fraku -- okna -- stolu -- Simonou -- domě -- svahu -- kolu -- džemem -- vaně -- slánky -- babičce -- Zdeňkem -- dvojici -- nohy

117.6 Procvičování a příklady – SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.6 Procvičování a příklady – SLOVNÍ DRUHY Co chybí mezi slovy? Pejsek ___ kočička kohoutek ___ slepička Jeníček ___ Mařenka Spejbl ___ Hurvínek Dlouhý, Široký ___ Bystrozraký Co chybí mezi větami? Nenapsal jsem úkol, ____________ jsem byl nemocný. Chtěli jsme se jít koupat, __________ začalo pršet. Zalévám kytičky, __________ pěkně rostly. Z textu se vysypaly spojky. Vrať je zpátky podle nabídky. __________ se z procházky vrátili domů, pan Tužka stále vzpomínal na půvabnou dívku. Byl jako ve snu, _________ co jej překvapilo, _________ __________ v barevném. __________ se rozhodl, _________ napíše té dívce dopis. Napsal. ( Podle M. Jágra) ALE, KDYŽ, PROTO, ŽE, ŽE, I

117.7 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.7 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Podtrhněte částice. Ať jsme všichni spolu doma. Kéž by dnes nepršelo. Ať nespadneš! Nechť celé království zkamení! Kéž bych dostal k Vánocům kolo. Utvoř podobné věty. Ať se ti něco hezkého zdá. Ať ________________________ Nechť předstoupí Maruška. Nechť _____________________ Kéž bych už všechno uměl. Kéž ______________________ Ať, nechť, kéž jsou _________________________________

117.8 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 117.8 Procvičení a příklady – SLOVNÍ DRUHY Vyber vhodná slova z nabídky. Žába ___________ do vody. Kočka __________ na střechu. Ondrášek __________ do pokoje. žbluňk, hop, kuk Vyber vhodná citoslovce z nabídky. __________, už zase vedle. __________, ať už jsi pryč. __________, já jsem dostala sukni. __________, to je zima. __________, to byla dřina. fuj, hybaj, jé, ouha, br

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.9 Použité zdroje, citace Pětiminutovky pro ZŠ – Český jazyk – 4.třída,V.Matzenauerová(Fragment) Český jazyk pro 3. ročník základní školy – pracovní sešit - nakladatelství Jinan Český jazyk pro 2. ročník základní školy – Fortuna Český jazyk pro 4. ročník základní školy – pracovní sešit – Didaktis Český jazyk 3 – učebnice pro 3. ročník – nakladatelství Nová škola http://www.pokojik.cz/fotocache/bigorig/obrazky/malov%20na%20drevo/OBR420.jpg http://images.paraorkut.com/img/pics/images/p/puppy_dog-7158.jpg http://www.ireceptar.cz/res/data/076/009387.jpg http://auto-vrakoviste.ic.cz/tmp/auto1.jpg http://www.detskeomalovanky.cz/wp-content/policie3.gif http://image069.mylivepage.com/chunk69/1145701/1551/auto%20veter%C3%A1n%20011.jpg http://www.hvizdata.cz/wp-content/uploads/Fotbal.jpg http://blog.idnes.cz/blog/1470/13816/clanok_foto.jpg http://nd01.jxs.cz/289/880/734085367d_27549405_o2.jpg http://is.muni.cz/elportal/estud/fsps/js07/turistika/resources/koloFree.jpg http://www.sporter.cz/kolobezka-yedoo-one-modra-600-56457.jpg http://www.hracholusky.com/kemp/img/lod1-big.jpg http://www.plzen.eu/Files/MestoPlzen/uzij_si_plzen/plzen_pro_deti/vylety_s_bartolomejem/spejbl_a_hurvinek/31948_72842_Plzen___mesto__kde_se_narodil_Spejbl_a_Hurvinek.jpg http://www.puzzle-puzzle.cz/ImgZbozi/Detail/pernikova-chaloupka-2158.jpg http://www.huton.cz/pohadky/images/dlouhy.gif http://www.okpb.cz/webit2/dokumenty/obrazky/pejsek_a_kocicka.jpg http://www.abatar.cz/images/pohadkove_obrazky/kohoutek_a_slepicka_06.gif http://obrazky.4ever.sk/data/download/zabavne/%5Bobrazky.4ever.sk%5D%20rodina,%20vianoce,%20simponovci%20144816.jpg http://www.i-vanocnidarky.cz/obrazky/vanocni-darky-stromecek.gif http://staticrepository.net/pozicky/img/blog/cesky/34/vanocni-pujcka.jpg http://i.lidovky.cz/pes/09/072/pgal/DRU2c7220_0716ter3.jpg http://dmz.pspace.cz/imgs/web/frog.gif Obrázky z databáze klipart

117.10 Anotace Autor Mgr. Sirová Pavlína Období 07 – 12 /2011 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 117.10 Anotace Autor Mgr. Sirová Pavlína Období 07 – 12 /2011 Ročník 3. – 5. ročník Klíčová slova Slovní druhy – slovesa, příslovce, předložky, spojky, částice, citoslovce Anotace Prezentace popisuje příklady a procvičení na slovní druhy