Zahraniční a bezpečnostní politika EU Právní aspekty zahraniční a bezpečnostní politiky EU 19. února 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
NATO.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Seminář v Evropském domě
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Vznik mezinárodní smlouvy
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Kontrola veřejné správy
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Tato prezentace byla vytvořena
Struktura a principy Evropského práva
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Evropská Unie.
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Společná obchodní politika EU
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
P RÁVO E VROPSKÉ UNIE 2 Prezentace ES A EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957.
Právo Evropské unie 2 Prezentace ES a EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957 –
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Institut ochránce práv dětí
Kybernetická obrana české republiky
Sociální zabezpečení v EU
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Subjekty MPV – seminář I
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Mezinárodní organizace
Přehled orgánů Evropské unie
Právo na dobrou správu.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Severoatlantická aliance
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Zahraniční a bezpečnostní politika EU Právní aspekty zahraniční a bezpečnostní politiky EU 19. února 2013

Vznik Společné zahraniční a bezpečnostní politiky předchůdcem Evropská politická spolupráce –mimo rámec zřizovacích smluv –hlavní role Evropská rada

Memento bývalé Jugoslávie

Vznik Společné zahraniční a bezpečnostní politiky Maastrichtská smlouva- vznik druhého pilíře –mezivládní spolupráce, ale v rámci smluv –postupně naplňování právního rámce –rozvoj Evropské obranné a bezpečnostní politiky má být operační větví SZBP je součástí SZBP, spoléhá na její nástroje stálá připomínka: SZBP je jako část zahraničních vztahů EU –ostatní sektory často rozvinutější obecný charakter práva SZBP –dimenze mezivládnosti- co to vlastně znamená? –názor č. 1: charakter mezinárodního práva –názor č. 2: jde o soft law (co to ale znamená? je nezávazné?) –názor č. 3: podobně nadnárodní charakter jako acquis

Role Lisabonské smlouvy: teoretické základy interpretace posílení –přijetí LS jako krok k vylepšení mezinárodní pozice EU a její mezinárodní identity –rozšíření možností EU interpretace racionalizovaného intergovernmentalismu –minimální adaptace dosavadních ustanovení –členské státy mají SZBP pouze k realizaci národních cílů jakou optikou zkoumat: –teorie principála (státy) a agenta (EU) –mezera mezi kapacitou a očekáváními

Ustanovení o zahr. vztazích EU v primárním právu

Cíle EU v zahraniční politice preambule LSEU: –„ROZHODNUTI provádět společnou zahraniční a bezpečnostní politiku včetně budoucího vymezení společné obranné politiky, která by mohla vést v souladu s článkem 42 ke společné obraně, a posilovat tak evropskou identitu a nezávislost v zájmu podpory míru, bezpečnosti a pokroku v Evropě a ve světě.“ čl. 3 odst. 5 LSEU: –„Ve svých vztazích s okolním světem Unie zastává a podporuje své hodnoty a zájmy a přispívá k ochraně svých občanů. Přispívá k míru, bezpečnosti, udržitelnému rozvoji této planety, k solidaritě a vzájemné úctě mezi národy, volnému a spravedlivému obchodování, vymýcení chudoby, ochraně lidských práv, především práv dítěte, a k přísnému dodržování a rozvoji mezinárodního práva, zejména k dodržování zásad Charty Organizace spojených národů.“ čl. 21 LSEU –další sada úkolů a předsevzetí –platí pro všechnu vnější činnost EU celkový dojem: EU jako normativní (nebo civilní) síla –cílem exportovat evropské hodnoty

Strukturální změny díky LS? zrušení pilířů –formálně pilíře opuštěny –faktický stav: SZBP je stále vydělena oproti ostatním politikám do části LSEU (kapitola 2) čl. 24 odst. 1: „Společná zahraniční a bezpečnostní politika podléhá zvláštním pravidlům a postupům.“ de fakto zůstávají dva pilíře rozdělení pravomocí –SZBP v čl. 2 odst. 4 SFEU –speciální kategorie (mimo klasickou triádu), někde mezi sdílenými a doplňkovými –další garance pro státy: čl. 4 odst. 1 LSEU: „… Respektuje základní funkce státu, zejména ty, které souvisejí se zajištěním územní celistvosti, udržením veřejného pořádku a ochranou národní bezpečnosti. Zejména národní bezpečnost zůstává výhradní odpovědností každého členského státu.“ deklarace č. 24: právní subjektivita pro EU ji nedává právo jednat mimo svěřené pravomoci obecně: LS nerozšiřuje v oblasti SZBP pravomoci EU

Právní nástroje SZBP základ: přijímání legislativních aktů je zakázáno (čl. 24 LSEU) změny v LS: přejmenování nebo zrušení některých nástrojů (např. společné akce a pozice) kompletní přehled nástrojů pro vedení ZBP v čl. 25 LSEU –vymezování obecných směrů formulují se zásady přístupu k určité otázce v nejširší rovině –akce (čl. 28 LSEU) většinou reakce na aktuální mezinárodní situaci, na kterou EU reaguje např. o zřízení mise EU v Kosovu ( lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008E0124:CS:HTML) lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008E0124:CS:HTML jsou právně závazné –postoje (čl. 29 LSEU) pozice EU k určité otázce vymezené zeměpisně nebo tematicky (hlavně provádění sankcí, často nahrazovány rozhodnutími Rady) např. omezení vůči KLDR ( lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32010D0800:CS:HTML) lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32010D0800:CS:HTML asi právní závaznost (ale ne zcela nesporně) –posilování systematické spolupráce mezi státy pro provádění jejich politiky dříve společné strategie (použito jen třikrát), nyní jako strategické směry politiky EU (čl. 26 SEU) u bezpečnostní a obranné politiky –možnost misí s vojenskými nebo civilními zdroji (ty ale zůstávají národní) již vydáno široké spektrum rozhodnutí (viz lex.europa.eu/cs/legis/latest/chap18.htm) lex.europa.eu/cs/legis/latest/chap18.htm

Implementace rozhodnutí SZBP rozpočtové otázky –z rozpočtu EU, výjimkou vojenské a obranné operace –zřízen zvláštní fond pro rychlé reakce zásada loajální spolupráce –čl. 24 odst. 3 LSEU: „Členské státy aktivně a bezvýhradně podporují zahraniční a bezpečnostní politiku Unie v duchu loajality a vzájemné solidarity a respektují činnost Unie v této oblasti. Členské státy spolupracují na rozšiřování a rozvoji své vzájemné politické solidarity. Zdrží se jakéhokoli jednání, které je v rozporu se zájmy Unie nebo může snižovat účinnost jejího působení jako soudržné síly v mezinárodních vztazích.“ specifické vůči obecné klauzuli (čl. 4 odst. 3 LSEU) –pozitivní i negativní dimenze zásady –kontroluje sama Rada, také vysoký představitel zásada systematické spolupráce –čl. 32 LSEU: „S cílem vymezit společný přístup vedou členské státy v Evropské radě a v Radě vzájemné konzultace o všech otázkách obecného zájmu týkajících se společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Dříve než členský stát podnikne jakékoli kroky na mezinárodní scéně nebo přijme jakýkoli závazek, který by mohl mít dopad na zájmy Unie, vede v Evropské radě nebo v Radě konzultace s ostatními členskými státy. Sbližováním činností zajišťují členské státy, že je Unie schopná prosazovat své zájmy a hodnoty na mezinárodní scéně. Členské státy jsou mezi sebou solidární.“ –dle MPV: nezaujímat pozici, dokud nediskutováno s partnery –kdo definuje, co je obecný zájem? podle všeho asi členský stát (i verze Nice), nyní indikace většího zapojení EU (souvislost také s její právní subjektivitou) jaká je praxe? –měkké právo není moc dodržováno, bez sankcí motivace k černému pasažérství –vs socializace hlavně v určitých výborech Rady

Klauzule solidarity nově při nevojenských zásazích (čl. 222 SFEU) stejné i při vojenské útoku (čl. 42 odst. 7 LSEU) –„Pokud se členský stát stane na svém území cílem ozbrojeného napadení, poskytnou mu ostatní členské státy pomoc a podporu všemi prostředky, které jsou v jejich moci, v souladu s článkem 51 Charty Organizace spojených národů. Tím není dotčena zvláštní povaha bezpečnostní a obranné politiky některých členských států. –podobnost s čl. 5 Severoatlantické smlouvy (rozdíl: v LSEU nic o použití vojenské síly) –druhá část odstavce: „Závazky a spolupráce v této oblasti jsou v souladu se závazky v rámci Organizace Severoatlantické smlouvy, která zůstává pro ty členské státy, které jsou jejími členy, základem jejich společné obrany a fórem pro její provádění.“

Institucionální otázky zásadní změny, ale zároveň mnoho věcí při starém role Evropského parlamentu –zůstává de fakto pořád mimo –dvě debaty ročně o SZBP, propojení na vysokého představitele Evropská rada –nadále dominantní pozice, přijímání strategických rozhodnutí Rada –rozdělení Rady pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy na dvě formace Rada pro vnější vztahy stálý předseda (vysoký představitel) lepší dělba práce, ale i možnost rizik –přijímání hlavně prováděcích opatření –v rámci orgánu působí řada výborů (např. PSC) Komise –oslabena, její role převzata vysokým představitelem (ten i jejím členem) Soudní dvůr –SZBP mimo jeho jurisdikci –výjimky: hrozba ohrožení role institucí v jiných otázkách; obrana proti rozhodnutím omezujícím určité subjekty (sankce)

Institucionální otázky stálý předseda Evropské rady –úkoly v čl. 15 odst. 6 LSEU- ne moc jasně definované –napomáhat konsenzu (předsedající) nebo posouvat vpřed (prezident)? –konflikty s vysokým představitelem? vysoký představitel EU pro vnější vztahy a bezpečnostní politiku –dvojí klobouk (nebo trojitý?) –odpovědnost ke třem institucím (a účast i na Evropské radě) –lépe definované úkoly (pravomoci) provádí SZBP (čl. 18 odst. 2 LSEU) možnost předkládání návrhů (ne ale monopol) zajišťuje implementaci rozhodnutí v rámci SZBP zastupuje EU a vede politický dialog se třetími stranami jménem EU, obhajuje pozici EU v mezinárodních organizacích role i v obranné a bezpečnostní politice (byť omezená)

Rozhodovací procedury žádný posun: dominance jednomyslnosti QMV jen výjimečně –prováděcí rozhodnutí v rámci jednotné strategie –na návrh VP, pokud ten zmocněn Evropskou radou –při nesouhlasu záchranná brzda možnost konstruktivního zdržení se –nebrání přijetí, „odměnou“ pak neúčast na rozhodnutí (pokud třetina tak nepřijetí) passerelle klauzule- možnost přechodu ke QMV –kam nám zmizely národní parlamenty? mechanismy flexibility –obecná posílená spolupráce (jednomyslnost v Radě) –stálá strukturovaná spolupráce pro státy s lepšími vojenskými kapacitami schválení QMV, pak v rámci skupiny jednomyslně –Rada může svěřit skupině států výkon úkolu s cílem chránit hodnoty EU (humanitární akce, prevence konfliktů atd.)