Ústav radioelektroniky, FEKT, VUT v Brně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Informatika Internet.
Základní informace pro práci s výpočetní technikou na Fakultě chemické VUT Pro studenty 1. ročníku Systémový integrátor: Jan Brada Správce sítě: Tomáš.
Obor informační technologie
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Počítače a programování 1 pro obor EST BPC1E PŘEDNÁŠKA 2
Protokol TCP/IP a OSI model
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Internet.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Protokoly a adresy na internetu
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Von Neumannovo schéma.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy informatiky část 6
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Počítače a programování 1 pro obor EST BPC1E PŘEDNÁŠKA 1
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Uživatel počítačové sítě
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Důležité aplikace v IS MU semestr 2011/2012. Struktura a plán semestru 8 hodin 8 hodin 2x2h (6h) 2x2h (6h) 1x80min(2h) 1x80min(2h) 1. Úvod, organizace.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Úvodní informace Informační zdroje na FAST. Obsah přednášek BU01 úvod (1) sítě, síťové služby, bezpečnost (2/3) výpočty v MS Excel (4/3) základy typografie.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Počítače a programování 2
Vypracoval / Roman Málek
Internet – pojmy, služby
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Operační systémy - úvod
PB169 – Operační systémy a sítě
Počítače a programování 1 pro obor EST KPC1E TUTORIÁL 1
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Důležité aplikace v IS MU
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Ústav radioelektroniky, FEKT, VUT v Brně KPC1E – Tutoriál č. 1 Téma: Úvod a klasifikace Informační systémy VUT Počítačové systémy Počítačové sítě a UNIX/Linux Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT, VUT v Brně

Počítače a programování 1 pro obor EST KPC1E TUTORIÁL 1 OSNOVA: a) Úvod a klasifikace b) Informační systémy VUT c) Počítačové sítě a UNIX/Linux Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně

Úvod a klasifikace (1/4) všechny informace k předmětu na: http://www.urel.feec.vutbr.cz/~sebestaj/KPC1E/index.htm odkaz v eLearningu (kurz KPC1E 14/15Z) vyučující doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D., sebestaj@feec.vutbr.cz (garant předmětu, tutoriály, počítačová cvičení) konzultační hodiny na Portálu VUT: úterý 9:00 – 11:00 a 14:00 – 16:00

Úvod a klasifikace (2/4) tutoriály 20.9. 2014 Základní informace a pokyny. Informační systémy VUT. Operační systémy, UNIX/Linux. Počítačové sítě. 4.10. Počítačový systém. Struktura programu, algoritmus. Úvod do jazyka C, konzolová aplikace, cyklus for. 18.10. Příkazy v C, řetězce v C, standardní knihovny "stdio.h" a "string.h". 15.11. Ukazatele, funkce a knihovny v jazyce C, manipulace se soubory. 29.11. Pokročilé datové typy, struktury a unie, dynamické proměnné. 13.12. Zápočtový test.

Úvod a klasifikace (3/4) počítačová cvičení domácí úlohy 1.11. 2014 Příkazy v C, řetězce. 13.12. Algoritmus třídění. domácí úlohy do 17.10. 2014 Práce s polem v jazyce C . do 31.10. 2014 Manipulace s řetězci v jazyce C. do 28.11. 2014 Algoritmy nad řetězcem, funkce. do 12.12. 2014 Struktury a práce se soubory.

Úvod a klasifikace (4/4) Předmět je ukončen klasifikovaným zápočtem. Udělení zápočtu je přitom dáno následujícími podmínkami: získání nejméně 50 bodů odevzdání a obhájení zápočtového projektů v jazyce ANSI C Maximální bodové hodnocení jednotlivých forem výuky (celkem max. 100 bodů): max. 16 bodů za hodnocení počítačových cvičení během semestru (10 + 6 bodů) max. 24 bodů za domácí úlohy (4 úlohy po 6 bodech) max. 30 bodů za zápočtový test na konci semestru max. 30 bodů za zápočtový program v jazyce C

Informační systémy VUT (1/10) VUT Login společný a jednotný login do všech systémů tvar VUTLoginu je xjmeno00 v IS VUT lze nahradit za ID studenta (person ID, perid) – na studentském průkazu prvotní zjištění po přihlášení do IS VUT v pravém horním rohu

Informační systémy VUT (2/10) VUT Heslo a VUT Pin VUTHeslo se nastavuje na stránce http://login.vutbr.cz, z inicializačního stavu pomocí rodného čísla a počátečního hesla při ztrátě možno opět nastavit do inicializačního stavu nutnost uchování počátečního hesla po celou dobu studia, jeho další použití (ostatní systémy) nastavení nového – osobní návštěva OSIS VUTPin zjištění na Portálu VUT přístup do WiFi sítě (VUTBRNO, EDUROAM), VPN, MSDN AA atd.

Informační systémy VUT (3/10) Propojení hesel na VUT heslo do IS získáte na http://login.vutbr.cz počáteční heslo dále slouží pro další systémy: UNIX, elektronická pošta (server FEST) Novell (staré – používané síťové disky) Active Directory (nově přechod z Novellu) tato hesla jsou nezávislá, nemění se naráz

Informační systémy VUT (4/10) Portál VUT https://www.vutbr.cz/intra VUT Pin VUT zprávy – vnitřní „emailový“ systém, zasílání zpráv od učitelů, možnost přeposílání – nedoporučujeme Moje Vizitka – správa kontaktů, nastavení přeposílání VUT zpráv Průkazy – správa průkazu Ubytování a stravování Volby a hlasování

Informační systémy VUT (5/10) STUDIS jednotlivé moduly jsou zpřístupňovány dle potřeby Aktuality – důležité informace ke studiu, upozornění na nové aktuality ihned po přihlášení Aktuality z předmětů – informace od učitelů k jednotlivým předmětům na kartách předmětů jsou umísťovány studijní materiály moduly: elektronický index, rozvrhy, registrace termínů, projektů, SZZ, zápis, registrace vyučování, VŠKP, kontroly studia, hodnocení předmětů atd.

Ostatní systémy, knihovny Informační systémy VUT (6/10) Ostatní systémy, knihovny eLearning (Moodle) – učební texty Wiki – nevyužíváme fakultní knihovny, ústřední knihovna VUT možnost kopírování a tisku (ověření pomocí VUT pin) systém pro vyhledávání ALEPH, viz http://www.vutbr.cz/uk/knihovni-system individuální weby zaměstnanců na http://www.urel.feec.vutbr.cz/ síťové disky Active Directory P: domovský adresář uživatele FEKT Q: aplikace FEKT (aplikace spustitelné přímo ze síťového disku) U: diskové pole UREL (dočasný adresář pro sdílení)

Počítačová síť VUT/FEKT Informační systémy VUT (7/10) Počítačová síť VUT/FEKT hierarchie: CESNET (sítě národního výzkumu a vzdělávání), páteřní síť VUT (spravuje CVIS), sítě FEKT (spravuje OSIS), počítače na ústavech (správci na ústavech, na URELu ing. Báňa) návody a pokyny http://www.feec.vutbr.cz/OSIS/net/index.html provozní řád počítačové sítě VUT (Směrnice rektora č. 3) http://www.net.vutbr.cz/docs/sr99-03.html pravidla provozu elektronické pošty na VUT v Brně http://www.net.vutbr.cz/docs/sr01-17.html připojování zařízení do sítě FEKT – student v žádném případě nesmí: připojovat jakékoli zařízení (ani notebook) do sítě FEKT pomocí metalického kabelu odpojovat nebo přepojovat zařízení v učebnách/laboratořích bez výslovného schválení ústavním správcem nebo vyučujícím

Informační systémy VUT (8/10) Elektronická pošta student musí se zaměstnanci FEKT komunikovat výhradně z oficiální adresy xjmeno00@stud.feec.vutbr.cz přístup k poště: WWW rozhraní Horde: email.feec.vutbr.cz, IMAP, SMTP server fest.stud.feec.vutbr.cz nastavení klientů viz http://www.feec.vutbr.cz/OSIS/net/email.html omezení velikosti poštovní schránky, filtrování příloh el. pošty, viz http://www.feec.vutbr.cz/OSIS/net/email.html přílohy jako exe, dll, js (i v zipu) jsou automaticky mazány přesměrování el. pošty, obecně se nedoporučuje (OSIS), nastavit lze nejjednodušeji prostřednictvím Horde

Informační systémy VUT (9/10) WiFi sítě EDUROAM, nastavení klienta viz http://www.feec.vutbr.cz/OSIS/net/eduroam/ snadné pro nová zařízení, Windows 7 pro starší systémy občas problematické stará WiFi síť VUTBRNO – postupný útlum pozor na pravidla, limity přenesených dat

Informační systémy VUT (10/10) Systémy UREL virtualizovaná učebna (VirtualLAB) pro SC6.66 tencí klienti, virtuální desktopy běží na serverech přihlášení do Citrixu přes login userNN zatím přístup pouze ze sítě FEKTu ve virtuálním desktopu pro Win7 možno namapovat disky Active Directory SVN server, výpočetní servery, VPN UREL různé návody UREL postupně na http://www.urel.feec.vutbr.cz/navody/

Počítačové systémy (1/4) technické vybavení (hardware) motherboard: procesor(y), paměť, sběrnicový systém periferie (I/O zařízení): paměťové disky, displej (řadič dis-pleje), klávesnice, myš, tiskárna programové vybavení (software) systémové programové vybavení: operační systém a utility aplikační programové vybavení: aplikační programy pro tech-nické úkoly (Eagle pro návrh PCB, PSpice pro simulaci el. ob-vodů) a výpočty (Matlab), prostředí pro vývoj aplikací v pro-gramovacích jazycích (Code::Blocks), zpracování dokumentů (Word), tech. kreslení (Auto CAD), zprac. audia a videa apod.

Počítačové systémy (2/4) VON NEUMANNOVA ARCHITEKTURA POČÍTAČE jeden procesor, jeden proud řízení vnitřní paměť RAM (RWM) pro uložení dat i programu vstupy a výstupy (V/V, input/output – I/O, periferie)

Počítačové systémy (3/4) VON NEUMANNOVA ARCHITEKTURA - SBĚRNICE

Počítačové systémy (4/4) PRINCIP ČINNOSTI Program je posloupnost instrukcí uložených ve vnitřní paměti. Procesor načítá program po jednotlivých instrukcích a postupně tyto instrukce provádí Procesor (CPU – Central Processor Unit) se skládá z: řídicí jednotky (řadiče) – zpracovává instrukce a řídí následnou činnost procesoru aritmeticko-logické jednotky (ALU) – provádí výpočetní operace nad operandy (daty) registrů – slouží k rychlému ukládání výsledků, mezivýsledků a operandů

Operační systémy UNIX/Linux Poč. sítě a UNIX (1/10) Operační systémy UNIX/Linux pro testování lze využít přístup pomocí textového terminálu fakultní UNIXový systém FEST (běží na FreeBSD) na adrese fest.stud.feec.vutbr.cz přihlášení pomocí SSH klienta PuTTY certifikáty, odsouhlasení identity serveru příkazový interpreter (shell) ksh a bash správce souborů mc struktura souborového systému

Poč. sítě a UNIX (2/10) Základní příkazy většinu lze řešit ve správci souborů mc základní příkazy shellu cd: změna adresáře, change directory ls: výpis adresáře, list mkdir, rmdir: vytvoření/zrušení adresáře, make/remove directory rm: smazání souboru, remove cp, mv: kopie/přesun souboru, copy/move cat, more: zřetězení/výpis, stránkový výpis souboru

Webové stránky na FESTu Poč. sítě a UNIX (3/10) Webové stránky na FESTu student může vytvořit a nahrát na FEST webovou stránku lokálně vytvořit primitivní HTML stránku, uložit jako index.html, například <html><body> Moje první html stránka – xjmeno00. </body></html> pomocí WinSCP připojit na FEST (protokol SFTP) v domácím adresáři vytvořit složku WWW zkopírovat soubor index.html zobrazit na http://www.stud.feec.vutbr.cz/~xjmeno00 pomocí mc vyzkoušet editaci indexu na serveru přes SSH

Poč. sítě a UNIX (4/10) TCP/IP model fyzická vrstva L1 realizuje přenos kódování, modulace, časování média, konektory, ... linková vrstva L2 přenáší rámce mezi přímými sousedy zajištění spolehlivosti, řízení toku přístup na sdílené médium síťová vrstva L3 přenáší pakety mezi koncovými systémy řeší směrování (routing)

Poč. sítě a UNIX (5/10) transportní vrstva L4 (realizace TCP) může zajistit změnu nespolehlivého přenosu na spolehlivý, nespojovaného na spojovaný změna zajištěna SW emulací relační vrstva L5 prezenční vrstva L6 aplikační vrstva L7 např. FTP, DNS, POP3, DHCP, SMTP, SSH, Telnet, HTTP a mnoho dalších

Adresy IPv4 Poč. sítě a UNIX (6/10) IPv4 adresa zařízení v síti, např. 147.229.150.100 32 bitů, zápis pomocí čtyř 8bitových čísel oddělených tečkami síťová maska, např. 255.255.255.0, resp. /24 rozděluje bitově na adresu sítě a zařízení 147.229.150.0/24 je adresa sítě Address: 147.229.150.100 10010011.11100101.10010110 .01100100 Netmask: 255.255.255.0 = 24 11111111.11111111.11111111 .00000000 Wildcard: 0.0.0.255 00000000.00000000.00000000 .11111111 adresy hodné zapamatování 147.229.0.0/16 je síť VUT 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12, 192.168.0.0/16 jsou privátní sítě 255.255.255.255 je broadcast, 127.0.0.1 je loopback 8.8.8.8, 8.8.4.4 jsou veřejné DNS servery Google

Adresy IPv6 Poč. sítě a UNIX (7/10) větší adresní prostor, délka 128 bitů (vs. 32bit u IPv4) bezstavová konfigurace (odvození vlastní IPv6 adresy) notace hexa, oddělení dvojtečkou, vynechávání nul 2001:0db8:0000:0000:0000:0000:1428:57ab 2001:0db8:0:0:0:0:1428:57ab 2001:0db8::1428:57ab 2001:db8::1428:57ab dual-stack umožňuje současnou podporu IPv4 i IPv6 IPv6 na síti VUT: plně podporováno (vč. KolejNetu) s výjimkou specialit na lokálních sítích (tiskárny, virtualizovaná učebna) IPv6 v OS: nativně Win7, Linux/UNIX; WinXP problematické

Protokoly TCP a UDP, porty Poč. sítě a UNIX (8/10) Protokoly TCP a UDP, porty protokoly transportní vrstvy spolehlivost: TCP potvrzuje přijetí, má timeout, automaticky opakuje ztracené, UDP nepotvrzuje zachování pořadí: u UDP můžou být pakety doručeny v libovolném pořadí režie: u TCP vyšší, UDP má složitost nízkou porty u TCP a UDP protokolů – 16bitové číslo rozlišení různých aplikací porty 1-1023 jsou vyhrazené např. 80/tcp je HTTP, 110/tcp je POP3, 53/udp je DNS komunikace z portu klienta na port serveru

Systém DNS Poč. sítě a UNIX (9/10) realizován DNS servery a protokolem převod mezi doménovými jmény a číselnými IP adresami, informace o směrování el. pošty, IP telefonii atd. distribuovaná databáze s hierarchickou strukturou, zprava TLD (com, cz, info apod.), doleva se konkterizuje dotazy realizovány UDP komunikací na port 53/udp root nameservery, rekurzivní překlad utilita nslookup

Protokoly HTTP a HTTPS Poč. sítě a UNIX (10/10) HTTP = hypertext transfer protocol model klient/server, nestavový protokol HTTP request (GET, POST, HEAD, ...) GET /somedir/page.html HTTP/1.1 Host: www.someschool.edu HTTP response (číselný kód) HTTP/1.1 200 OK Date: Thu, 06 Aug 1998 12:00:15 GMT Content-Type: text/html data data data data data ...

Téma následujícího tutoriálu DĚKUJI ZA POZORNOST Téma následujícího tutoriálu Základní struktura programu Algoritmy Vyjádření čísel a řetězců Data a proměnné Výrazy Aritmetické konverze Operátory Příkazy C – úvod Příkazy pro větvení Příkazy pro cykly I.