24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Účetní dopady finanční krize v podnicích z pohledu auditora
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Daňové plánování při výstavbě nemovitostí Financování a výstavba nemovitostí s využitím zahraniční společnosti.
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Spolehlivý finanční partner exportu
Finalizace akvizičního procesu
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Úvod Obsahem této prezentace budou vztahy společnosti se svými vlastníky / společníky. O teorii obchodních společností bude pojednáno ve zvláštní prezentaci.
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Vkladové služby.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
INTERNATIONAL BANK BANKOVNICTVÍ- PORADENSTVÍ-INVESTICE.
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
Osobní bankrot - Insolvence -
Financování podniku VY_32_INOVACE_ aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)
Akvizice společností Financování akvizic
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Poměrové ukazatele.
Ekonomika podniku 2. část Školní rok 2005/2006 Vyučující: Ing. Simona Rosová.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nauka o podniku Rentabilita.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Finanční výkazy obchodních společností
MPO Finalizace akvizičního procesu – smluvní fáze – analýza smlouvy o koupi/prodeji vlastnického podílu MPO.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Poměrové ukazatele.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Struktura podnikatelského plánu
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Kam s penězi, aby nezahálely
Financování EPC projektů z pohledu banky
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Dělení zisku ve v.o.s, k.s. a a.s.
Právní a obchodní podstata TERM-SHEETU
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Webové portály LDS/MDS
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Transkript prezentace:

24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou

DŮVĚRNÉ benson oak 2 Situační analýza  Výsledky due diligence a nové informace z jednání s Komerční bankou („KB“) a vlastníky ukázali v jak kritické finanční situaci společnost BROOK je  K 30. červnu (poslední dostupné výkazy, předmět DD) společnost: Měla XX mil. Kč závazků po splatnosti, z čehož XX mil. Kč bylo po splatnosti více jak 90 dnů Měla prakticky nulovou hotovost a vyčerpané úvěrové rámce Byla v technickém defaultu vůči hlavní financující instituci – KB  Odhad tvorby CF v druhé polovině roku vypracovaný ve spolupráci s PwC jasně ukazuje, že společnost nebude schopna dostát svým závazkům vůči KB a dostane se do defaultu  Právní analýza AK Havel & Holásek ukazuje, že hrozí insolvence podle zákona...  Kritická finanční situace je již známa ochodním partnerům společnosti a objevují se informace o záměrech klíčových zákazníků převézt projekty na alternativní dodavatele [15-20]% BROOK JE V KRITICKÉ FINANČNÍ SITUACI

DŮVĚRNÉ benson oak 3 Situační analýza (2)  Za dané situace je zamýšlená kombinace se společností Plastkov jediným řešením, které zajistí trvání společnosti (tj. nepovede k likvidaci)  Z pohledu Benson Oak se jendá o značně rizikovou transakci: Obchodní situace: BROOK je již na sestupné trajektorii ve vztahu k zákazníkům Lidské zdroje: Nejasná situace kolem nedávné změny vrcholového managementu a riziko odchodu klíčových zaměstnanců Investiční horizont: Realizace očekávaných úspor nebude jednoduchá a bude vyžadovat restrukturalizaci obou organizací (efekty odloženy nejméně o 2-3 roky)  Radikální oddlužení společnosti před případnou koupí je podmínkou pokračování v jednání OMEZENÉ MOŽNOSTI ŘEŠENÍ

DŮVĚRNÉ benson oak 4 Nabídka Benson Oak  Benson Oak nabízí odkoupit od KB všechny pohledávky za Společností v nominální hodnotě [245] mil. Kč za cenu [135] mil. Kč, resp. 55% nominální hodnoty  V případě, že KB přijme tento návrh, jsme připraveni do pěti (5) týdnů od přijeté nabídky: Zajistit potřebné financování Uzavřít se společníky BROOK smlouvu o koupi společnosti  Tato nabídka je platná do konce pracovního dne 30. září 2008 (17:00 hod.)  V případě nepřijetí nabídky, Benson Oak s okamžitou platností ukončí jednání se společníky o případné koupi Společnosti NÁVRH REKAPITALIZACE

DŮVĚRNÉ Přílohy

DŮVĚRNÉ benson oak Příloha I.: Ocenění existujícího úvěru – shrnutí  Benson Oak za dané situace není připraven jednat o restrukturalizaci úvěrů, avšak případná struktura by mohla vypadat zhruba následovně: Úrokové sazby: Současné sazby zústavají zachované Splatnost: Jednotná, šest let (2014) Splátky: 70 mil. se splácí průběžně a zbylých 75 mil. Kč jednorázově na konci („bullet“)  Při předpokládané 75% pravěpodobnosti, že banka dostane všechny platby a včas a nákladech dluhového kapitálu cca 12% (společnost v defaultu) je současná hodnota úvěru 132 mil. Kč 6 RESTRUKTURALIZACE EXISTUJÍCÍHO DLUHU JE TEORETICKOU ALTERNATIVOU K REFINANCOVÁNÍ, RESP. ODDLUŽENÍ

DŮVĚRNÉ benson oak Příloha I.: Ocenění existujícího úvěru – kalkulace 7 KALKULACE SOUČASNÉ HODNOTY RESTRUKTURALIZOVANÉHO ÚVĚRU

DŮVĚRNÉ benson oak Příloha II.: Předpokládaná transakce 8 PRODÁVAJÍCÍ OBDRŽÍ POUZE 10% PŮVODNÍ KUPNÍ CENY V HOTOVOSTI ZBÝVAJÍCÍCH 90% POUŽITO NA SNÍŽENÍ DLOUHODOBÝCH ZÁVAZKŮ SPOLEČNOSTI