Přednáška č. 4 controlling pohledávek a závazků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
FINANCE 2014/2015.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Cash Flow Jiří Uhman.
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Přednáška č. 3 Controlling zásob
CO KORPORACE CHTĚJÍ OD BANKY CORPORATE GOVERNANCE RISK APETITE pro zajištění (může radit, když charakter CF je jiný?) Jak dlouhé zajištění zvolit?
Financování podniku VY_32_INOVACE_ aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)
Finanční analýza.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Poměrové ukazatele.
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_008 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Přednáška č. 2 Finanční controlling Controlling pracovního kapitálu
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Přednáška č.5 controlling cash-flow
Příklad Využijte níže uvedené účetní výkazy (v mil. Kč) k sestavení základních poměrových ukazatelů rentability (ROE, ROA a ROS), likvidity (L1, L2, L3),
Ad 2) Cash flow Pojem Význam.
Petráčková Jozová Cézová
6. přednáška – predikční modely
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1145Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu PO a účetní závěrka.
Poměrové ukazatele.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 4.
V.PŘ. FINANCOVÁNÍ PODNIKU A CASH FLOW 1.Financování podniku 2.Cash flow 3.Finanční analýza.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
1 Téma 4: Finanční analýza podniku 1. Účel finanční analýzy 2.Zdroje informací pro finanční analýzu 3. Postup při finanční analýze 4. Ukazatele finanční.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Katedra řízení podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podniková ekonomika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vyhodnocení stavební zakázky
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Transkript prezentace:

Přednáška č. 4 controlling pohledávek a závazků Pojem a podstata pohledávek a závazků Monitoring pohledávek Pohledávky v ukazatelích finanční analýzy Řízení krátkodobých závazků

Pojem a podstata pohledávek a závazků Účetní pohled: Pohledávka jako oběžné aktivum Závazek jako cizí kapitál: krátkodobý dlouhodobý Účtování pohledávek při vzniku na straně MD, při splacení nebo zániku na straně Dal Účtování závazků při vzniku na straně Dal, při úhradě na straně MD Ekonomický pohled: Pohledávka je poskytnutý úvěr Závazek je přijatý úvěr

Monitoring pohledávek Monitoring jako základní nástroj controllingu pohledávek Při monitoringu sledujeme pohledávky od jejího vzniku až po zánik Základní zaměření monitoringu je na kategorie: STÁŘÍ POHLEDÁVEK LHŮTY SPLATNOSTI POMĚR POHLEDÁVEK K PRODEJŮM ÚVĚROVÁ POLITIKA VŮČI ODBĚRATELŮM

Úvěrová politika vůči odběratelům Při organizaci úvěrové politiky se v praxi chování podniků často liší. Tuto skutečnost dokládá i následující citace: „ Jsou podniky prodávající na úvěr za běžných platebních podmínek, aniž by příliš analyzovaly schopnost zákazníka platit, aniž by stanovovaly úvěrové limity, cíle apod. V těchto případech se jen stěží dá mluvit o řízení úvěrových vztahů - podniky spíše provádějí jen účetní evidenci pohledávek, jejich inkaso a vymáhání“ Freiberg, F. [1996 1/1/]. S tímto tvrzením lze souhlasit, ale pouze za předpokladu, že je v podniku úvěrový management alespoň částečně propojen s controllingovým úsekem a nejen s úsekem účetnictví a marketingu. Navíc musí být vymezeny cíle úvěrové politiky vůči odběratelům pomocí jasně definovaných úloh správy pohledávek, např.: stanovení úvěrových limitů a jejich kontrola, monitoring splatnosti jednotlivých pohledávek, akcelerace inkasa (upomínky, sankce), credit rating odběratele, komunikace s marketingovou oblastí, průzkum trhu, apod. Takovýto záběr úvěrového managementu patří již spíše do finančního řízení než do samotného controllingu. Na druhé straně může i controller přispět k podpoře takovéhoto nástroje finančního řízení podniku.

Pohledávky v ukazatelích finanční analýzy Aktivitní ukazatele obratovosti pohledávek Interpretace ukazatelů aktivity Problémy s aplikací v rámci finanční analýzy Nejčastěji používané poměrové ukazatele: Obrátka pohledávek Doba obratu pohledávek obrátka pohledávek, doba obratu pohledávek.

Řízení krátkodobých závazků Krátkodobé závazky a likvidita Jednodušší řízení než pohledávek Nástroje schodků likvidity, tedy krytí závazků: Přesuny Úvěry Úvěrové rámce Podniková banka Řízení cash-flow a jeho přebytků

Shrnující otázky k přednášce controlling pohledávek Vysvětlete pojem pohledávka a závazek? Jak členíme pohledávky a závazky? Umíte zaúčtovat pohledávku a závazek? Jaký nástroj je v controllingu pohledávek nejúčinnější? Co sledujeme při hodnocení stáří pohledávek? Jaké znáte poměrové ukazatele řízení pohledávek? Jaký úvěr poskytujeme odběrateli? Jaké náklady přinášejí pohledávky? Pozn.: Pokud znáte odpověď na tato otázky je předpoklad, že můžete přistoupit ke studiu dalších oblastí controllingu.