89.1 Vznik České republiky a současný vývoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Elektronická učebnice - I
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Sametová revoluce a rok 1989
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Volby – volba prezidenta v ČR
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
Vývoj české ústavnosti
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Elektronická učebnice - II
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Elektronická učebnice - I
Politický systém Itálie
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
EU € Evropská unie BRUSEL ŠTRASBURK ÓDA NA RADOST
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Elektronická učebnice - II
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
VY_32_INOVACE_01_Evropská unie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
6g.1 Písmenko P Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_ 19_SAMETOVÁ REVOLUCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Od totality k demokracii
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Volby prezidenta
Česká republika Srdce Evropy.
Transkript prezentace:

89.1 Vznik České republiky a současný vývoj Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.1 Vznik České republiky a současný vývoj Václav Havel Václav Klaus Miloš Zeman Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Alena Horová

89.2 Co už víš? SAMETOVÁ REVOLUCE POREVOLUČNÍ ZMĚNY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.2 Co už víš? SAMETOVÁ REVOLUCE v r. 1989 byl odpor proti komunistickému režimu už velmi silný 17. listopadu 1989 se uskutečnil pochod studentů Prahou → vzpomínková akce k příležitosti uzavření českých vysokých škol německými okupanty r. 1939 → mělo se jednat o poklidnou demonstraci, při které studenti vyjádřili i nesouhlas s totalitním režimem na Národní třídě v Praze studenty brutálně napadla státní policie → studenti a herci vyhlásili stávku, postupně se přidávali občané → lidé se hlásili k politické organizaci pod názvem Občanské fórum → požadovali odstoupení komunistické vlády (prezident Husák) demonstrace vyvrcholily 27. listopadu 1989 – generální stávka (asi ¾ občanů) Protestní akce přerostly ve státní převrat. Komunistický systém se zhroutil. POREVOLUČNÍ ZMĚNY 29. 11. 1989 zrušen zákon o vládnoucí moci komunistické strany zrušení výjezdních doložek – lidé mohli vycestovat ze země Husák byl nucen osvobodit politické vězně (udělil amnestie) 29. prosince 1989 byl zvolen první nekomunistický prezident od roku 1948 – Václav Havel lidé mohli svobodně podnikat továrny a soukromé podniky, které byly komunisty znárodněny, byly vráceny původním majitelům byly obnoveny dříve zakázané politické strany a spolky poslední transport sovětské armády z našeho území se uskutečnil až v r. 1991

89.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? VZNIK SAMOSTATNÉ ČESKÉ REPUBLIKY slovenští představitelé postupem času došli k názoru, že výhodnější bude vytvořit samostatný stát 1. ledna 1993 došlo k rozdělení Československé republiky → Česká republika a Slovenská republika prvním prezidentem ČR se stal Václav Havel od r. 2003 do r. 2013 byl prezidentem Václav Klaus Václav Havel EVROPSKÁ UNIE = politické a ekonomické spojení evropských států (27 evropských států) unie = spojení, sjednocení vznikla v r. 1993 jako prostředek ke spolupráci a vzájemné podpoře jednotlivých členských zemí → na základě Maastrichtské smlouvy (město Maastricht v Holandsku) NATO = Severoatlantická aliance → vojenská smlouva zemí: ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich bude považován za útok proti všem aliance = spolek anglicky North Atlantic Treaty Organization – NATO sídlo v Bruselu (Belgie) Václav Klaus

89.4 Co si řekneme nového? REFERENDUM MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.4 Co si řekneme nového? REFERENDUM = všelidové hlasování všichni občané státu mají možnost hlasovat a rozhodovat v oblasti vládních otázek MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE Vstup ČR do NATO r. 1999 vstoupila Česká republika do vojenského společenství NATO Vstup ČR do Evropské unie referendum o přistoupení České republiky k EU proběhlo 13. a 14. 6. 2003 Česká republika se stala členským státem 1. května 2004 stali jsme se součástí tzv. Schengenského prostoru → osoby členských států mohou překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě a nemusí projít hraniční kontrolou v rámci EU platí bezcelní zóna (volný pohyb zboží) jedním z cílů je společná měna (Euro) → ČR zatím nepřijala premiér Vladimír Špidla a prezident Václav Klaus podepisují 16. dubna 2003 v Aténách Smlouvu o přistoupení ČR k Evropské unii. PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA ČR = prezidenta volí občané do 1. října 2012 byl volen nepřímo parlamentem na společné schůzi obou jeho komor první přímé prezidentské volby se konaly r. 2013 v prvním kole byli zvoleni kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg ve druhém kole zvítězil Miloš Zeman a stal se 1. prezidentem, který byl zvolen přímou volbou občanů ČR Karel Schwarzenberg Miloš Zeman

89.5 Co si pamatujete? Vytvoř správné dvojice. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 89.5 Co si pamatujete? Vytvoř správné dvojice. Vstup ČR do Evropské unie… … od roku 2012. Vznik samostatné ČR… … rok 1999. Pojmenuj prezidenty na fotografiích. Seřaď je podle doby vlády. Vstup ČR do NATO… … 1. 1. 1993. Přímá volba prezidenta zavedena… … rok 2003. Kdy vznikla Česká republika? Co této události předcházelo? Co víš o Evropské unii. Co víš o NATO?

Zasedání Senátu Parlamentu ČR Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.6 Něco navíc pro šikovné VLÁDNÍ SYSTÉM ČR moc ve státě dělíme na zákonodárnou, výkonnou a soudní Zákonodárná moc: Parlament → skládá se ze 2 komor – poslanecká sněm. (200 poslanců) - senát (81 senátorů) → zde zasedají jednotliví členové politických stran, kteří uspěli ve volbách → sestavují zákony Výkonná moc: představuje ji prezident a vláda republiky vláda: premiér → řídí ministry Soudní moc: vykonávají nezávislé soudy Zasedání Senátu Parlamentu ČR

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.7 CLIL European Union The European Union (EU) is an economic and political union of 27 member states. The states are located primarily in Europe. The advantage of EU is free move of goods and persons. The main currency of European Union is Euro. The capital city of EU is Brussels in Belgium.

89.8 Test znalostí 4. Prvním prezidentem zvoleným b c d Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 89.8 Test znalostí Samostatná Česká republika vznikla? 1. března 1993 1. ledna 1993 17. 11. 1989 nikdy nevznikla 3. Evropská unie je společenství kolika států? 8 států 30 států 27 států EU není společenství evropských států 2. Prvním prezidentem samostatné České republiky byl? Václav Klaus Karel Schwarzenberg Václav Havel Miloš Zeman 4. Prvním prezidentem zvoleným přímou volbou občanů byl? Správné odpovědi: b c d Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.9 Použité zdroje, citace http://nd01.jxs.cz/215/238/e1ff860059_112961_o2.gif (slide 1,3) http://www.knihydobrovsky.cz/files/vaclav_havel/vaclav-havel-3.jpg (slide 1,3,5) http://nd05.jxs.cz/637/508/3d3847f600_85856613_o2.jpg (slide 1,3,5) http://i.lidovky.cz/13/022/lngal/MPR4924aa_Zeman.jpg (slide 1,4,5) http://tiscali.cz.imagebox.cz/press/2012/12/11/50036-cestovni-pas-653x367.jpg (slide 1) http://nasepenize.cz.imag3box.com/images/image/zemepisne/ceska-vlajka-eu.jpg (slide 1,7) http://www.mzv.cz/public/59/83/6e/13914_14945_vlajka_CR_3000x2000.jpg (slide 1,6) http://www.khaama.com/wp-content/uploads/2012/08/NATO-300x225.jpg (slide 1,3,5) http://img.aktualne.centrum.cz/274/69/2746986-evropska-unie.jpg (slide 3,5,7) http://www.euroskop.cz/gallery/53/16059-klaus_spisla_podpis_vstupu_do_eu.jpg (slide 4) http://www.itbiz.cz/files/karel%20schwarzenberg.jpg (slide 4) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Europe.svg (slide 7) http://neontv.cz/wp-content/uploads/2012/10/content_euro.jpg (slide 7) http://3.bp.blogspot.com/-rvQKnQIQubw/TeJRMiiMndI/AAAAAAAAATM/jBjQ1HZljpE/s1600/hlava.jpg (slide 6) http://im.novinky.cz/659/166591-top_foto1-1puz5.jpg (slide 6) http://i.lidovky.cz/09/111/lngal/ANI2eedc8_IF00003651.jpg (slide 2) http://i.lidovky.cz/09/103/lngal/KKK2e9476_cudlin_listopad.jpg (slide 2) http://www.scena.cz/fota/db/cas1r118443.jpg (slide 2)

89.10 Anotace Autor Mgr. Alena Horová Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 89.10 Anotace Autor Mgr. Alena Horová Období 01 – 06/2013 Ročník 5. ročník Klíčová slova Česká republika, Evropská unie, NATO Anotace Prezentace popisující vznik a současný politický vývoj České republiky.