Vyhodnocení osobních a kapitálových společností. Přednosti osobních společností Přednosti kapitálových společností  Společníkům (vlastníkům) patří celý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Převaha právní formy: s r.o. Obchodní společnosti celkem (100%) v tom: veřejné obchodní společnosti7 579 (2,6%) společnosti s ručením omezeným261.
Advertisements

Formy podnikatelských subjektů
Formy podnikatelských subjektů
Evropská soukromá společnost s r. o
Formy vlastnictví stavebních firem, klady a zápory.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST
Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Zsv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Společnost s ručením omezeným
Obchodní společnosti II.
Akciová společnost.
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do ekonomie.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní pojmy a instituty:
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Zpracováno podle ZOK (zákon o obchodních korporacích) 90/2012 Sb. a podle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Charakteristika společnosti
Akciová společnost Výuková prezentace.
Obchodní společnosti/korporace (OK) se zaměřením na SRO a AS
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Jak založit s.r.o. a jak funguje
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Obchodní společnosti/korporace (OK) se zaměřením na SRO a AS
Transkript prezentace:

Vyhodnocení osobních a kapitálových společností

Přednosti osobních společností Přednosti kapitálových společností  Společníkům (vlastníkům) patří celý zisk  Nízké náklady na řízení (společníci řídí společnost sami)  V úzkém kruhu společníků údaje o společnosti zůstávají diskrétní (výsledek hospodaření se nezveřejňuje)  Úzký okruh společníků předjímá snadné řešení otázek společnosti  Nenastává dvojí zdanění zisku společnosti při jeho spotřebě (narozdíl od kapitálových spol.)  Společník může bez obtíží ze společnosti vystoupit  Ručení žádné (u splacených vkladů)  Životnost společnosti dlouhodobá (při odchodu společníka nehrozí její zrušení)  V řídícím managementu jsou (mohou být) placení profesionálové  Snadno majetkově expanduje formou navýšení vkladů společníků nebo přistoupením dalších společníků či upisováním dalších akcii  Vklad může být i nepeněžitý, peněžitý vklad lze splácet až 5 let  K rozhodování o většině záležitostí není třeba jednomyslnosti  Akciová společnost je obecně vnímána jako symbol solidnosti, stability a prosperity

Nevýhody osobních společnostíNevýhody kapitálových společností  Ručení celým osobním majetkem živnostníka nebo společníka  Omezené možnosti rozšíření jmění společnosti z vnějších zdrojů  Velká zranitelnosti - citlivost na možnost zrušení společnosti  Osobní účasti na vedení společnosti klade na společníky vysoké nároky na jejich dovednost a odbornost  Rovná práva společníků předpokládají jejich vzájemnou důvěru a vylučují v praxi početnější společenstva  Vysoké náklady na vedení a řízení společností (mzdy managementu)  Společníci či akcionáři nejsou přímo zúčastněni na tvorbě zisku  Údaje o hospodaření postrádají diskrétnost (projednání na valných hromadách, uveřejnění v OR)  Dvojí zdanění zisku při jeho spotřebě  Společník s.r.o. nemůže jednoduše ze společnosti vystoupit.  Značná administrativní náročnost a řada podmínek při zakládání, konání valných hromad, snižování základního kapitálu, vydávání akcií akciové společnosti