Pořídíš si domů bazén? (finančně kalorimetrická rozvaha)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkon elektrického proudu
Advertisements

Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Tepelné čerpadlo 3.
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Povrchy a objemy těles.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Určení měrných skupenských tepel vody.
Tepelné jevy.
Měření tepla Miroslava Maňásková.
Jakou máme spotřebu elektrické energie? (zadání projektu)
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Objem hranolu.
Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.
Digitální učební materiál
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
* Objem válce Matematika – 8. ročník *
Teplo ZŠ Velké Březno.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Pravidelný n-boký hranol - příklady
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Rychlovarná konvice Domácí elektrický spotřebič
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Povrch hranolu – příklady – 1
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Řešení slovních úloh trojčlenkou Kolik benz í nu potřebuji na cestu?
Elektrická energie. Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Jan Podlena Autor: Mgr. Jan Podlena Zkus vyjmenovat další příklady z běžného života kde.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 2. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného trojbokého jehlanu vysokého 5 cm, s podstavnou hranou 6 cm (vyjádřete.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
Autor: Mgr. Radek Martinák Jehlan – popis, povrch, objem Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
- Výpočet povrchu tělesa
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
Rotační válec Síť, povrch, objem
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Matematika pro 8. ročník Hranoly – příklady – 1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tělesa –čtyřboký hranol
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Objem hranolu.
- Výpočet objemu tělesa
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
EU_42_sada1_05_M_Tělesa_2_Šeb
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA
Třída 3.A 15. hodina.
Změna vnitřní energie.
Rotační válec Síť, povrch, objem
Třída 3.A 17. hodina.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_35_FYZIKA
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Rotační válec Síť, povrch, objem
Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Třída 3.B 15. hodina.
Třída 3.B 8. hodina.
Transkript prezentace:

Pořídíš si domů bazén? (finančně kalorimetrická rozvaha)

Zadání: Sportovní plavecký bazén městských lázní má šířku 15 m a délku 50 m, hloubka vody na jednom konci bazénu je 60 cm, dno bazénu se zvolna svažuje tak, že na druhém konci hloubka vody dosáhne 240 cm. Vedení lázní se snaží udržovat střední teplotu vody v bazénu na hodnotě 22° C, avšak na přání zákazníků se rozhodlo zvýšit komfort a upravit tuto teplotu na 27° C.

Úkoly: Urči objem a hmotnost vody v bazénu. Kolik tepla je třeba dodat vodě v bazénu, aby se střední teplota vody zvýšila na 27° C? Víme-li, že během dvou hodin klesne teplota vody zpravidla o 1,2° C, jaký výkon musí mít zařízení určené k ohřevu vody, aby se udržovala teplota 27° C?

Náčrt: 50 m 15 m 0,6 m 2,4 m Objem vody v bazénu učíme jako objem jednoho hranolu s lichoběžníkovou podstavou, nebo lze těleso rozdělit na dva hranoly s obdélníkovou a trojúhelníkovou podstavou, jak je naznačeno čerchovanou čarou

Objem a hmotnost vody: Objem vody je: V = 15·50·0,6 + 1/2·15·50·(2,4 – 0,6) = 1 125 m3 Při hustotě vody 1000 kg/m3 je hmotnost: m = 1 125 000 kg = 1 125 t

Teplo potřebné na zvýšení teploty z 22 °C na 27°C: ∆t = 5°C c = 4200 J/(kg·°C) - měr. tepel. kapacita H2O Q = m·c·∆t = = 1 125 000 · 4200 · 5 J = 23,6 GJ

Tepelná ztráta za 2 hodiny Q´: ∆t´ = 1,2°C c = 4200 J/(kg·°C) - měr. tepel. kapacita H2O Q´ = m·c·∆t´ = = 1 125 000 · 4200 · 1,2 J = 5,67 GJ

Výkon dohřívacího zařízení: t = 2 h = 7 200 s Q´ = 5,67 GJ P = Q´/ t = 787,5 kW

Otázky: Kolik rychlovarných konvic byste museli zapojit, aby se teplota bazénu neměnila? Kolik stojí jednodenní ohřev, pokud bychom dohřívali elektřinou za sazbu 4 Kč/kWh? Zkuste zjistit jaké jsou reálné otopné náklady městských lázní ve vašem městě. Spočítejte si potřebný výkon pro domácí bazén podle vašich představ. Pořídíte si ho?