TECHNICKÝ AUDIT 8. přednáška. Snížení rizika a bezpečnostní opatření 1)Snížení rizika použitím konstrukčních metod či nahrazení méně rizikovými materiály.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce z elektřinou
Advertisements

Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Elektronický podpis.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2011/2012 x. 1.
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Dokumentace k zajištění BOZP
Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnost částí ovládacích systémů Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci ČSN EN ISO
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Seminář – Základy programování
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Modelování a simulace MAS_02
INFORMATIKA 4_5 5. TÝDEN HODINA.
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Digitální učební materiál
TECHNICKÝ AUDIT 7. přednáška. Odhad a snížení rizika  Odhad rizika při zohlednění závažnosti možného poranění nebo škody na zdraví a pravděpodobnosti.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Pracovní instrukce Stručný výtah z norem, určují základní povinnosti pracovníků. Vyvěšeny na pracovišti. Specifikují povinnosti obsluhy zařízení, které.
Technické řešení PostSignum QCA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Bezpečnostní politika
Metoda QFD Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Dokumentace k zajištění BOZP
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_BEZPEČNOSTNÍ.
Bezpečnost práce na počítači
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Školení CDV 1 Značení je vizuální prostředek komunikace pro vysílání sdělení cílové skupině použitím symbolů, znaků nebo obrázků. Základní principyviditelnosti.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Základy firemních financí
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
Poznatky z kontrol agentur práce
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Elektromagnetická slučitelnost
Postup pro zavádění systému HACCP
Pokus. konec.
Transkript prezentace:

TECHNICKÝ AUDIT 8. přednáška

Snížení rizika a bezpečnostní opatření 1)Snížení rizika použitím konstrukčních metod či nahrazení méně rizikovými materiály či látkami: …jakákoliv opatření ve fázi projektu mají přednost před těmi, která jsou prováděna uživatelem… např. ochranné kryty vyrobím z pevnějšího materiálu nad požadavky normy a nenutím uživatele používat drahé ochranné pomůcky

Snížení rizika a bezpečnostní opatření 2)Snížení rizika použitím bezpečnostních ochranných zařízení: tj. ochranné kryty a zařízení. Přednostně je třeba využívat způsoby bezpečnostních ochranných krytů popsaných v normách… Ochranné zařízení může tvořit: Ochranný kryt (OK) Pevný ochranný kryt (POK) Pohyblivý ochranný kryt (HOK) Nastavitelný ochranný kryt (NOK) Ovládací ochranný kryt (OOK) Bezpečnostní vypínací zařízení

Snížení rizika a bezpečnostní opatření 3)Snížení rizika použitím bezpečnostních sdělení …v praxi tzn. informovat uživatele o zbytkovém riziku, které se nepodařilo odstranit. Sestává se z komunikačních prostředků jako jsou texty, slova, značky, signály, symboly, piktogramy. Používané jsou buď samostatně nebo v kombinacích…

Bezpečnostní sdělení musí vyčerpávajícím způsobem informovat uživatele o všech zůstatkových rizicích, které se nepodařilo odstranit či snížit ani konstrukčním zásahem ani ochrannými zařízeními. Instrukce musí předepsat režimy či postupy jak tyto rizika překonat, příp. indikovat. Zda je nutné zaškolení příp. osobní ochranné pomůcky.

Verifikace a ověření  Účinnost opatření bodů 1) a 2) mají být ověřena některým níže uvedeným způsobem: Vizuální kontrola Výpočet Zkouška, atd

Dodatečná opatření  Stanovuje se, zda jsou nutná dodatečná opatření, která se zabývají nouzovými situacemi, vybavením, systémy uspořádání atd., které přispívají k bezpečnosti  Nezapomínat na možnost předepsání kvalifikované obsluhy či povinného školení

Tabulkový zápis

Zhodnocení rizikovosti  Následuje po každém kroku k omezení rizikovosti a ptáme se na ni:  JE DOSAŽENÁ BEZPEČNOST PŘIMĚŘENÁ??? ZŮSTALA NÁM ZBYTKOVÁ RIZIKOVOST???

Zhodnocení rizikovosti  v praxi to znamená: Bylo dosaženo snížení rizika?? Nešlo by dosáhnout úrovně bezpečnosti snadněji?? Nesnižují přijatá opatření funkci stroje?? Nevytváří se nová ohrožení, neočekávané situace?? Jsou navržená řešení pro všechny provozní situace??  V případě, že shledáme dosaženou bezpečnost za přiměřenou, je proces zhodnocení rizika a odstranění rizikových faktorů ukončen

Algoritmus snižování rizika Začátek Určení mezních hodnot SZ Identifikace nebezpečí Odhad rizika Zhodnocení rizika Je stroj bezpečný?? Snížit riziko!! NE ANO Konec

…Děkuji za pozornost