Synchronizace Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Monitorovací systém Asistent
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Souborové systémy.
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Kalmanuv filtr pro zpracování signálů a navigaci
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Úvod Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
PODPURNÉ PROCESY V ORGANIZACI
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Modely konzistentnosti Ladislav Kotal PDS 2008Ladislav Kotal2 Konzistentnost Konzistentní = soudržný, neporušený, pevný Konzistenční model = dohoda.
Operační systémy Přednášky pro výuku předmětu Operační systémy Ing. Antonín Vaněk, CSc. DFJP, Univerzita Pardubice září 2003.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Dělení podle topologie
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Kruhová síť Ročník:4. Datum vytvoření:září.
Databázové systémy Architektury DBS.
RTSP Real Time Streaming Protocol
Migrace kódu a procesů Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Charakteristiky výstupního procesu systémů hromadné obsluhy Martin Meca ČVUT, Fakulta strojní.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Transakční zpracování v SQL P. Částek. Transakce Transakce = logická jednotka práce Podaří-li se všechny části transakce, potvrdíme je. COMMIT Jestliže.
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A18 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Distribuované systémy cvičení 3
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring I. Ročník:4. Datum vytvoření:září.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Distribuovaná sdílená paměť Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Vnitřní (operační paměť)
Distribuovaný deadlock - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
ŘÍZENÍ DOPRAVY POMOCÍ SW AGENTŮ Richard Lipka, DSS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_389_Počítačové sítě AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť.
Pohled uživatele.
Transportní úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 10 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
PYRAMIDA Celá čísla.
Internet Key Exchange Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří ledvina, CSc.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Architektury IS Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
Neuronové sítě.
Řízení přenosů TCP Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Rychlost konvergence v IP/MPLS sítích Martin Lipinský Vedoucí práce: Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Úvod do počítačových sítí
Obecná deformační metoda
Neuronové sítě.
Přednášky z distribuovaných systémů
Paměť.
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Přednášky z distribuovaných systémů
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Synchronizace Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.

Komunikace v distribuovaných systémech2 Synchronizace hodin Pokud má každý počítač vlastní hodiny, pak jakékoliv události, která se objeví po jiné události, může být přidělen novější čas.

Komunikace v distribuovaných systémech3 Fyzické hodiny (1) Výpočet středního slunečního dne.

Komunikace v distribuovaných systémech4 Fyzické hodiny (2) TAI sekundy mají stejnou délku na rozdíl od slunečních sekund. Přestupné sekundy jsou vkládány pokud je nutné udržet fázi se sluncem.

Komunikace v distribuovaných systémech5 Algoritmy synchronizace hodin Vztah mezi časem hodin a UTC pokud hodiny jdou různou rychlostí.

Komunikace v distribuovaných systémech6 Cristiansův Algoritmus Získání běžného času z časového serveru

Komunikace v distribuovaných systémech7 Berkeley Algorithm a) Časový daemon se zeptá všech ostatních počítačů na jejich hodnotu času b) Počítače odpovědí c) Časový daemon odpoví počítačům jak nastavit čas

Komunikace v distribuovaných systémech8 Logický čas „Softwareové hodiny“ Logické hodiny uspořádání událostí (relace before – after) událost → časová značka Vektorové hodiny můj celkový pohled na události událost  časová značka Maticové hodiny pohled ostatních na události

Komunikace v distribuovaných systémech9 Logické hodiny user1 (process1) user2 (process2) user3 (process3)

Komunikace v distribuovaných systémech10 Vektorové hodiny user1 (process1) user2 (process2) user3 (process3) (1,0,0)(2,0,0)(3,0,0) (0,0,2) (0,2,2) (0,1,0) (0,0,1) (2,3,2) (2,3,3)

Komunikace v distribuovaných systémech11 Maticové hodiny user1 (process1) user2 (process2) user3 (process3) (1,0,0) (0,0,0) (0,1,0) (0,0,0) (0,0,1) (2,0,0) (0,0,0) (3,0,0) (0,0,0) (0,0,2) (0,0,0) (0,2,2) (0,0,2) (2,0,0) (2,3,2) (0,0,2) (2,0,0) (2,3,2) (2,3,3)

Komunikace v distribuovaných systémech12 Globální stav (1) a) Konzistentní oddělení b) Nekonzistentní oddělění

Komunikace v distribuovaných systémech13 Globální stav příklad give $50 $100 $50 $100 $150 give $50 $100 $50 $100 $150

Komunikace v distribuovaných systémech14 Globální stav (Chandy Lamport) Organizace procesů a kanálů pro distribuovaný snímek

Komunikace v distribuovaných systémech15 Globální stav (3) b) Proces Q nejdříve přijme marker a zaznamená svůj lokální stav c) Q zaznamená všechny příchozí zprávy d) Q přijme marker pro svůj vstupní kanál a ukončuje záznam stavu vstupního kanálu

Komunikace v distribuovaných systémech16 Algoritmus vhazování (The Bully Algorithm) (1) Algoritmus výběru vhazováním Proces 4 má výběr Procesy 5 a 6 odpovídají, že se má proces 4 zastavit Nyní drží výběr 5 i 6.

Komunikace v distribuovaných systémech17 Algoritmus vhazování (The Bully Algorithm) (3) d) Proces 6 zastaví proces 5 e) Proces 6 vyhrává a všem to oznámí

Komunikace v distribuovaných systémech18 Algoritmus výběru v kruhu Algoritmus výběru používající kruh.

Komunikace v distribuovaných systémech19 Vzájemné vyloučení: centralizovaný algoritmus a) Proces 1 žádá koordinátora o povolení vstoupit do kritické sekce. Dostává povolení. b) Poté žádá o povolení vstoupit do téže kritické sekce proces 2. Koordinátor neodpovídá. c) Když proces 1 opouští kritickou sekci, oznámí to koordinátorovi a ten opoví procesu 2.

Komunikace v distribuovaných systémech20 Distribuovaný algoritmus vzájemného vyloučení a) Dva procesy chtějí vstoupit do kritické oblasti v tentýž moment. b) Proces 0 má nižší časovou známku a tak vítězí. c) Když proces 0 opouští kritickou sekci, posílá OK a proces 2 může vstoupit do kritické sekce.

Komunikace v distribuovaných systémech21 Algoritmus předávání pověření v kruhu (Token Ring ) a) Neuspořádaná skupina procesů v síti. b) Logický kruh vytvořený programově.

Komunikace v distribuovaných systémech22 Porovnání Porovnání tří algoritmů vzájemného vyloučení. algoritmus Počet zpráv na vstup Zpoždění před vstupem (v počtu zpráv) problémy centralizovaný32 Výpadek koordinátora distribuovaný2 ( n – 1 ) Výpadek libovolného procesu kruh 1 to  0 to n – 1 Ztráta pověření, výpadek procesu