Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II. 17. 2. 2009 JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kurz práce s informacemi rodí se multimediální experiment MU Brno
Advertisements

Základy redakční práce
NÁVRH ÚPRAVY SOUČASNÝCH OSNOV A UČEBNÍCH PLÁNŮ PRO ZUV.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Projekt Rozvoj praktických forem výuky na PF UP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Textový editor 11 Styly.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Prezentační dovednosti Jiřincová M.. Dobrá prezentace závisí na:  Kvalitním obsahu  Dobrém přednesu  Dobře sestavené prezentaci (v Power Pointu, v.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Management a rozvoj obcí
Textový editor opakování Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Jak se stát dobrým právníkem?
Ročníková práce Závěrečná práce e-learningového kurzu ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí.
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
Word – Struktura dokumentu
MINIMATURITY
Jak se stát dobrým právníkem?
Seminární práce Mgr. Bc. Radka Burketová N_TiM/pMPH
Rozbor nejčastějších chyb v odborných pracích 12. Seminář BW.
Chyby v psaní seminárních prací
Jak psát projekt a bakalářskou práci. Termíny Dnes : Zadání projektu : odevzdání projektu : zveřejněn rozpis prezentací Týden
Úvod do managementu 1. seminář
Úvod do studia.
Struktura textu, analýza, argumentace
Střední zdravotnická škola Beroun Jméno autora: Název práce: Třída: Školní rok:
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
Kurz právnických dovedností II.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral.
Psaní právních dokumentů
Základní informace o předmětu Robert Zbíral Max Tomoszek
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Jak napsat zprávu z praxe
RLA66, Eleonóra Hamar Position paper Aneb písemný podklad k diskusi.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Právní psaní – Legal writing JAK UČIT PRÁVO na počátku 21. století? Konference pořádaná projektem OPPA – Právo pro praxi PF UK, úterý 5. března 2013 PhDr.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Obecná didaktika ÚVOD.
učitelská mobilita Univerzita v Groningenu, Nizozemí
Seminář 4 – struktura odborného textu
KCH/SWMOS.
Doc. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.
Vedení poznámek.
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Práva dítěte Výchova k občanství
Podpůrná opatření včera, dnes a zítra
Vzor individuální prezentace
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Diplomový seminář úvodní přednáška
Transkript prezentace:

Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.

Cíl přednášky prakticky využitelné základy psaní

Obsah přednášky  jak se donutit psát…  nejznámější předsudky…  než začnete psát…  jak začít psát a napsat..  když psaní nejde…

Praktické využití obecně při studiu i po studiu, při psaní jakéhokoli delšího textu, při psaní seminární nebo diplomové práce, při psaní právních dokumentů.

Prokrastinace aneb věčné otálení Jde o pouhou lenost? hlavně studenti VŠ až 40% studentů na českých VŠ Proč vzniká? vyhlídky studentů PF

Jak se k psaní „dokopat“ Kvalitní psaní nepatří mezi automatické dovednosti, které má každý, kdo se v 1. třídě na ZŠ naučí psát Postup: –analýza stráveného času –identifikace odkládacích aktivit –time-management

Timeboxing úkol na následujících minut věnujte se mu s plným nasazením a soustředěním nenechte se rušit prokrastinujte strukturovaně realisticky plánujte

Nejčastější předsudky Neumím psát. Musel bych být odborník. Musím mít všechno načtené a nastudované. Musím začít geniální myšlenkou. Musím použít všechno, co jsem si našel. Čím složitější, tím lepší. První verze = hotovo. Dnes dopíšu, zítra odevzdám. Když je problém, chyba je na straně…

Než začnu psát… je třeba si uvědomit: –co píšu… –proč píšu… –pro koho píšu… –jaký je rozsah… –do kdy…

Jak psát a napsat zadání tématu sběr a studium materiálů Writing in Layers struktura textu

Writing in Layers osnova, hlavní nadpisy 1-2 věty pod každý nadpis seznam bodů pod každý nadpis úvodní odstavec pro každou kapitolu rozpracovat jednotlivé kapitoly provázat odstavce shrnutí každé kapitoly Závěr z důležitých závěrů

Struktura argumentu decide on the main point define terms, elaborate the main point illustrate your point discuss example

Když psaní nejde… různé důvody, pátrejte po příčině strategie překonání bloku: –Freewriting –Generative writing –Mind Maps

Děkuji za pozornost!