Smetana a zakysané výrobky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Škola: Praktická škola dvouletá
MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VÝROBCI, VADY, OBALY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Ovoce – Význam ve výživě
Sušené a mražené mléčné výrobky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zahuštěné mléčné výrobky
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Suroviny pro cukráře II. ročník
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Smetana a zakysané výrobky říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150106 Smetana a zakysané výrobky obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Víte, že… smetana je lehce stravitelná potravina? přidáním smetany do pokrmů se zvyšuje jejich energetická i biologická hodnota? zakysané výrobky patří mezi historicky nejstarší mléčné výrobky? obr. 2

Smetana a zakysané výrobky Smetana se vyrábí odstředěním nepasterovaného mléka. Domácí odstředivka na mléko obr. 3 Získaná smetana se musí tepelně ošetřit. Obsahuje totiž mnohem více mikroorganismů než mléko. Při pasteraci smetany se požaduje teplota minimálně 90 °C.

Dělení smetany Smetana do kávy Trvanlivá smetana 6 % 31 % Smetana sladká Smetana ke šlehání 12 % 31 až 33 %

Smetana a zakysané výrobky Smetana sladká Trvanlivá smetana obr. 4 obr. 5 Smetana ke šlehání Smetana do kávy obr. 7 obr. 6

Smetana a zakysané výrobky Význam zakysaných výrobků Jsou výživově velmi hodnotné. Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry, potlačují vývoj plynotvorných a hnilobných mikrobů. Zakysané výrobky jsou sytivé. Nepřetěžují trávicí orgány. obr. 8

Smetana a zakysané výrobky Výroba zakysaných výrobků Podstatou je kvašení pasterizovaného mléka nebo smetany. Na zakysání se používají čisté mikrobiální kultury v podobě druhových zákysů (např. acidofilní zákys, smetanový zákys). Současně se přidávají kmenové mikroby, které vytvářejí kyselinu mléčnou a aromatizující a ochucující látky (např. vitaminy skupiny B).

Smetana a zakysané výrobky Postup výroby 1. Syrové mléko se tepelně ošetří. 2. Potom se homogenizuje. 3. Naočkuje se zákysem. obr. 9 4. Důkladně promíchá a ponechá v klidu zrát. 5. Po vyzrání se chladí, případně ochucuje a balí.

Smetana a zakysané výrobky Druhy zakysaných výrobků: jogurt a jogurtový nápoj, kysaná smetana, kysané mléko, obr. 10 acidofilní mléko, obr. 11 obr. 15 kefírové mléko, podmáslí. obr. 12 obr. 13 obr. 14

Metodický list Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně charakterizuje získávání a následnou úpravu smetany. Je doplněn obrázkem domácí ruční odstředivky smetany. Snímek 4 Je zaměřen na dělení smetany a zejména na rozdílný obsah tuků jednotlivých tržních druhů. Snímek 5 Obsahuje obrázky nejběžnějších tržních druhů včetně jejich doporučeného použití. Snímek 6 Informuje o významu zakysaných výrobků pro lidskou výživu. Snímky 7 až 8 Jsou zaměřeny na výrobu zakysaných výrobků. Snímek 9 Je zaměřen na druhy zakysaných výrobků. Pro větší názornost obsahuje ukázky jednotlivých druhů.

použitá literatura JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, 1996. ISBN 815141/95-74. ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, 1996. ISBN 80-902110-3-8.

CITACE ZDROJŮ obr. 1 Šlehačka - recepty - Labužník.cz. Labužník.cz nejlepší recepty [online]. © 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.labuznik.com/ingredience/slehacka/ obr. 2 Kulinářský delikatesní blog TP: víkendové meníčko podle itala v kuchyni. Kulinářský delikatesní blog TP [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://kulinarskyblogtp.blogspot.cz/2011/01/menicko-podle-itala-v-kuchyni.html obr. 3 Odstředivky na mléko | Valcha. VALCHA [online]. © 2009 - 2011 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.valcha.eu/?p=615 obr. 4 ARCHIV | Smetana na vaření 12% | AkcniCeny.cz - letáky, akce a slevy. Akční ceny, letáky, akce, slevy v Tesco, OBI, Baumax, Interspar, Asko, Kaufland [online]. 2000 - 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.akcniceny.cz/detail/smetana-na-vareni-12-756551/ obr. 5 Madeta jihočeská trvanlivá smetana skvělá ke šlehání | Lsza. Lsza [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://lsza.blog.cz/1103/madeta-jihoceska-trvanliva-smetana-skvela-ke-slehani obr. 6 Mlékárna Kunín smetana ke šlehání 31% | Lsza. Lsza [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://lsza.blog.cz/1104/mlekarna-kunin-smetana-ke-slehani-31 obr. 7 Www.nakup-online.cz/images/17024.jpg. Nákup-online, široký sortimet pro Vaši domácnost i kancelář [online]. © 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.nakup-online.cz/smetana-do-kavy-kapucin-10g10ks-p-1564.html

CITACE ZDROJŮ obr. 8 Jídelníček: 4. týden | Hubnutí | Femina.cz. Femina.cz - magazín, který ženám rozumí [online]. © 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.femina.cz/magazin/hubnuti/jidelnicek-4-tyden.html obr. 9 Acidofilo - Výroba Acidofila. Acidofilo - úvodní strana [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.acidofilo.cz/Informace-o-vyrobku/Vyroba-Acidofila.aspx obr.10 Meduňkový jogurt | Lady Rovena. Lady Rovena [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://ladyrovena.blog.cz/1209/medunkovy-jogurt obr. 11 Zakysaná smetana | Albert. Albert [online]. © 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.albert.cz/nase-nabidka/aktualni-letaky/akcni-nabidka/h-zakysana-smetana-38.html obr. 12 KLASA – národní značka kvality potravin. Úvodní informace KLASA – národní značka kvality potravin [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.eklasa.cz/klasa-alba/obsah/tisk/:mlekarna-valasske-mezirici-spol-s-r-o- obr. 13 Mlékárna Valašské Meziříčí - Co víte o kysaných mléčných výrobcích?. Mlékárna Valašské Meziříčí s.r.o. [online]. 2012 [cit. 2012-10-01].Dostupné z: http://www.mlekarna-valmez.cz/novinky-co-vite-o-kysanych-mlecnych-vyrobcich- obr. 14 Mlékárna Kunín kysané podmáslí | Lsza. Lsza [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://lsza.blog.cz/1104/mlekarna-kunin-kysane-podmasli obr. 15 Produkty | Mlékárna Kunín. Domů | Mlékárna Kunín [online]. © 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z: http://www.mlekarna-kunin.cz/produkty/zakys/kyska-400-ml/