Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Management a rozvoj obcí
Stipendijní informační portál - Informační Strategie.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
Informační zdroje GEOLOGIE.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
IBM Global Services © Copyright IBM Corporation 2002 Internet ve státní správě a samosprávě, Programy „Blended Learning“ pro zaměstnance.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Osnova kurzu Modul B6 – Informační podpora projektového řízení Ing. Martina Čaputová VŠB-TUO 1.Cíl kurzu Absolvováním kurzu získáte: a) znalost základních.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Ekonomika veřejného sektoru
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Vymezení problému výzkumu Volba oblasti výzkumu Volba metodologického přístupu Formulace hypotéz !REŠERŠE! proč?
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Prezentace k řešení projektu FRVŠ 1013/2011/F5/b - "Příprava nového kurzu Technika odborné práce" Řešitel: Doc. R. Chlup, PhD. (ÚFaR FFUK) Spoluřešitelé:
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Akreditovaný e-learningový kurz Rovné příležitosti žen a mužů Ing. Petr Špindler, RENTEL a.s. Konference „Rovné příležitosti“ MV ČR, Praha,
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
První zpracování odborných zdrojů Tématické rešerše
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Ekonomika veřejného sektoru
Struktura a plán semestru
Databáze projektových výstupů OP VK
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování. Informační systémy knihoven a elektronických publikací. Osnova kurzu Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká

Cíle kurzu Iniciace kritického přístupu k informacím získávaným z různých zdrojů Iniciace kritického přístupu k informacím získávaným z různých zdrojů Posílení schopnosti vytipovat a podle potřeb měnit „soubor“ informačních zdrojů pro vyhledávání Posílení schopnosti vytipovat a podle potřeb měnit „soubor“ informačních zdrojů pro vyhledávání Posílení orientace k efektivnímu a komplexnímu využívání zdrojů dostupných v dané instituci Posílení orientace k efektivnímu a komplexnímu využívání zdrojů dostupných v dané instituci Zvládnutí zásad rešeršní strategie Zvládnutí zásad rešeršní strategie Posílení autorské etiky a schopnosti správně citovat autorská díla Posílení autorské etiky a schopnosti správně citovat autorská díla

Cílové skupiny Manažeři na různých stupních řízení vysokých škol Manažeři na různých stupních řízení vysokých škol Pracovníci výzkumu a vývoje Pracovníci výzkumu a vývoje Řešitelé projektů Řešitelé projektů Zaměstnanci institucí, státní správy, firem … Zaměstnanci institucí, státní správy, firem … Studenti v různých formách studia Studenti v různých formách studia

Struktura částí (viz též příloha 1) Úvod – komunikace odborných informací Úvod – komunikace odborných informací Autorská etika, aplikace aut.zákona, citace Autorská etika, aplikace aut.zákona, citace Tištěné versus el. zdroje, výhody a nevýhody Tištěné versus el. zdroje, výhody a nevýhody Knihovní katalogy a databáze,služby digit. knihoven Knihovní katalogy a databáze,služby digit. knihoven Komerční a volně dostupné databáze, služby Komerční a volně dostupné databáze, služby Internet jako zdroje odborných informací Internet jako zdroje odborných informací Vytipování zdrojů, dosažitelnost plných textů Vytipování zdrojů, dosažitelnost plných textů Vyhledávací strategie, kritéria úspěchu hledání Vyhledávací strategie, kritéria úspěchu hledání Nástroje na formulaci dotazu (databáze v. web) Nástroje na formulaci dotazu (databáze v. web) Analýza výsledků vyhledávání, hodnocení zdrojů Analýza výsledků vyhledávání, hodnocení zdrojů Informační zajištění V a V na VŠ Informační zajištění V a V na VŠ

Závěry kurzu = výstupy Příklady bibliografických citací vlastních publikací (tištěných + elektronických) Příklady bibliografických citací vlastních publikací (tištěných + elektronických) Soubor kritérií pro hodnocení informačních zdrojů Soubor kritérií pro hodnocení informačních zdrojů Nastavení služeb v konkrétních knihovnách popř. databázových centrech, nastavení vlastního vyhledávacího rozhraní ve vybrané webové službě Nastavení služeb v konkrétních knihovnách popř. databázových centrech, nastavení vlastního vyhledávacího rozhraní ve vybrané webové službě Variabilní mapa sekundárních zdrojů pro vyhledávání pro různé účely (řešení projektu, zajištění V a V, výuky, osobního rozvoje…) Variabilní mapa sekundárních zdrojů pro vyhledávání pro různé účely (řešení projektu, zajištění V a V, výuky, osobního rozvoje…) Diagram optimálního postupu vyhledávání Diagram optimálního postupu vyhledávání Rešerše na vybrané téma Rešerše na vybrané téma SWOT analýza inf. zabezpečení V a V v instituci SWOT analýza inf. zabezpečení V a V v instituci

Formy studia Kombinovaná forma studia Kombinovaná forma studia  Úvodní tutoriál  Průběžný tutoriál  Závěrečný tutoriál  Samostudium, praktická cvičení, korespondenční úkoly,  Společné popř. jednotlivé prezentace v rámci tutoriálu

Pomůcky a literatura Distanční studijní opora (= výstup z projektu) Distanční studijní opora (= výstup z projektu) Metodické materiály, návody a příklady pro práci s databázemi odborných informací Metodické materiály, návody a příklady pro práci s databázemi odborných informací Návody pro práci s lokálními i soubornými veřejnými katalogy knihoven Návody pro práci s lokálními i soubornými veřejnými katalogy knihoven Nabídky služeb databázových center Nabídky služeb databázových center Seznam doporučené odborné literatury (viz příloha 2) Seznam doporučené odborné literatury (viz příloha 2) Normy pro bibliografické citace, přísl. zákony Normy pro bibliografické citace, přísl. zákony Přístup ke službám WWW, autorizovaný přístup k licencovaných zdrojům Přístup ke službám WWW, autorizovaný přístup k licencovaných zdrojům Prezentační technika (dataprojektor apod.) Prezentační technika (dataprojektor apod.)

Kontakty Mgr. Jarmila Krkošková, Mgr. Jarmila Krkošková,  Bc. Šárka Kostecká