Ukázka z technologického postupu výroby nože z damascénské oceli od Petra Dohnala

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Advertisements

Složení a zalisování souborů dveřovek
DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Druhy a názvy ručního nářadí
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Tváření (ST28) Ing. Elena Nová STROJÍRENSTVÍ.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
VÝROBA DAMASCÉNSKÉ SVÁŘKOVÉOCELI
Spojování materiálů.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_14
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Ukázka tecnologického postupu z výroby nože z damascénské oceli v rámci ověřovací fáze modulu M2
Frézování závitů.
Frézování2 VY_32_INOVACE_22_428
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Článková otopná tělesa Ing. Vladimíra Straková.
RUČNÍ BRUSKY A LEŠTIČKY
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42)
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Ukázky prací od firmy Petr dohnal a syn (Zdroj: )
Strojírenství Strojírenská technologie
TDI Kontaktní zateplovací systém
Výrobek ze dřeva, kovu, plastu Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
NAVRTÁVÁNÍ STŘEDÍCÍCH DŮLKŮ
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem
ZOBRAZOVÁNÍ A KÓTOVÁNÍ STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (VZORY)
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_11
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1.
BRUSKY.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad používání ručních mechanizovaných nástrojů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Helena Jagošová Název šablonyIII/2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sekání a probíjení - test. A buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičem úhel břitu je v rozmezí 10-20° B ke zpevňování povrchové.
Sekání a probíjení. Sekání dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Novotný Pavel Název:Svařování rohového svaru Tematická oblast:Svařování ocelí Ročník:1. ročník obor automechanik.
Objemové a plošné tváření
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah: – stěrkové podlahy na bázi umělých pryskyřic, – cementové potěry hlazené a leštěné, – teracové podlahy, – dlažby.
Tváření kovů – kování v praxi
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
BOZP Pravidla pro práci s ručními elektrickými dřevoobráběcími stroji.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
17. Příprava nože před zdobením
Název: Výroba stahováku ložisek Autor: Pavel Moravec
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV.
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Ruční mechanizované nástroje
zpracovaný v rámci projektu
Kování klasika Kování je tváření materiálu za tepla. Materiál ohřátý na kovací teplotu se působením tvářecí síly tvaruje, aniž se poruší jeho soudržnost.
zpracovaný v rámci projektu
Speciální kování velkých výkovků na velkém bucharu
Transkript prezentace:

Ukázka z technologického postupu výroby nože z damascénské oceli od Petra Dohnala www.dohnalknives.com

Sestavení paketu. Všechny plíšky obroušeny Sestavení paketu. Všechny plíšky obroušeny. Oceli 19312, 13190, 80NiCr11. Z obroušených plíšků se sestaví základní paket. Střídavě se proloží tvrdá a měkká ocel. Nakonec se čela paketu svaří a přivaří se ocelová tyč k manipulaci s paketem v ohni. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Paket se potom nahřeje do červena a zasype se boraxem. Následuje ohřátí na svařovací teplotu 1350 oC a důkladně se svaří, s pomocí kladiva a bucharu. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Vytáhnout, nařezat úhlovou bruskou, poskládat jako harmoniku a opět kovářsky svařit. Výchozích vrstev bylo 13, překládal jsem na 4x – tedy 3x naříznout. Po svaření máme výsledných 52 vrstev. Mezi překlady se může vložit pásek niklové oceli 80NICR11. Na boky paketu se můžou přivařit silnější pásky oceli, aby se při nahřívání pásky nekroutily a nedostávala se mezi pásky nečistota z výhně. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Paket se následně překuje na výšku, vytáhne se a opět se začne s překládáním. Nařežeme poprvé a asi 4x přeložíme, podruhé přeložíme 3x. Opět dobře paket kovářsky svaříme. Tedy nahřejeme, okartáčujeme, zasypeme boraxem, nahřejeme na svařovací teplotu a svaříme. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Vytáhneme plochý kus o síle asi 20mm. Vytaženou plochou pásovinu nahřejeme a na lisu, nebo v zápustce vymáčkneme oboustrannou vlnovku. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Následně se celá pásovina přebrousí uhlovou bruskou, brusným kotoučem a překove se na požadovanou sílu. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Vyřeže se tvar čepele. Na konec trnu se přivaří kousek pásoviny. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Potom se celý kus přebrousí do roviny a provede se zkušební lept chloridem železitým. K přerušení leptacího procesu omyjeme čepel v mýdlové vodě a pořádně osušíme. Na konci trnu zbrousíme na konečný tvar a vyřežeme závit. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Vyrazíme značku (signaturu). Nyní čepel zakalíme na 820 oC a popustíme 2x na 200 oC . (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Připravíme si předem vyrobený kus damascénu na záštitu. Vyvrtá se a vypiluje otvor pro trn čepele, který musí přesně sedět. Dobrousí se čepel do konečné fáze. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Výbrus čepele se ručně dočistí. Dodělá se lept, který se neutralizuje v mýdlové vodě a čepel se důkladně osuší. Začne se chystat materiál na skládanou rukojeť. Dřevo Nerezové kroužky. Fíbr Kroužek rohoviny. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Vyvrtají a vypilují se přesné otvory pro trn čepele, do všech částí skládané rukojeti. Po cvičném složení musíme všechny části rukojeti slepit a zafixovat dvousložkovou pryskyřicí na kov. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Slepená rukojeť se nahrubo obrousí Slepená rukojeť se nahrubo obrousí. Provede se kontrola všech rovin, aby čepel seděla v rukojeti rovně. Odvrtá se otvor pro šroub a záslepku rukojeti. Rukojeť nože se vybrousí a vyleští do konečné fáze výroby. Do dutiny rukojeti se nalije rozmíchaný epoxid. Nasadí se na čepel a přitáhne se maticí k čepeli nože. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Po slepení a zaschnutí celý nůž upneme do speciálního držáku, který si uděláme. Celou rukojeť zpracujeme a očistíme do finální podoby. Konzervaci rukojeti můžeme provést lakem, nebo včelím voskem. (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Hotový nůž (Zdroj: www.dohnalknives.com )

Citace POSTUP 04 výroba nože pro Milhauze. [online]. [cit. 2012-10-28]. Dostupné z: http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm Odkazy na web http://www.dohnalknives.com