Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem"— Transkript prezentace:

1 Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem
Vypracoval: Tomáš Kroupa Konzultant: Ing. Petr Hanus

2 Osnova Předmět a cíle Mechanické zkoušky Výroba koše Závěr
Statické zkoušky Dynamické zkoušky Výroba koše Závěr

3 Předmět a cíle Předmětem práce bylo navázat výrobou koše na probíhající úpravy na Charpyho kladivu pro dynamické zkoušky v tahu. Cílem bylo navrhnout a zkonstruovat odchytový koš s těmito funkcemi: Zachytávat upevňovací čelist s utrženým vzorkem při zkoušce. Zkonstruovat bezpečný koš pro konání zkoušky.

4 Mechanické zkoušky Teoretická část
Při těchto zkouškách se v materiálech vytváří určité napětí, které narůstá až do úplného porušení vzorku. Těmito zkouškami získáváme podklady pro ověření mechanických vlastností. Dělíme je na: Statické Dynamické

5 Statické zkoušky Teoretická část
Tyto zkoušky poukazují na chování materiálů při působení stálých spojitých sil (při malé zatěžovací rychlosti bez rázů). Při těchto zkouškách sledujeme souvislost zatěžování a deformace materiálu.

6 Dynamické zkoušky Teoretická část
Účelem dynamických zkoušek je zjištění vlastností materiálů při působení dynamických sil. Při dynamickém namáhání dochází často k porušení soudržnosti materiálu, i když zatěžující síla zdaleka nedosahuje velikosti síly odpovídající statické pevnosti.

7 Zkouška rázem v ohybu Teoretická část
Hodnotí odezvu materiálů na rázové namáhání = Houževnatost materiálu Nejčastěji je používána zkouška podle Charpyho. Materiálovou charakteristikou určovanou při zkoušce rázem v ohybu je nárazová práce.

8 Stávající stav Charpyho kladiva Teoretická část
Zásadní změny: Uchycení vzorků, Vyhodnocení dynamické zkoušky, Změna dynamické zkoušky v ohybu na dynamickou zkoušku v tahu.

9 Koncepce koše Praktická část
Vzhled Požadavky na místo Volba materiálu Použitá technologie výroby koše Upevnění Bezpečnost

10 Konstrukční návrh 2D/3D Praktická část

11 Volba materiálu Praktická část
Rám koše je tvořen ocelových profilů „L“ o rozměrech 20x20x3. Kompletní výplň koše je tvořena nerezovým perforovaným plechem.

12 Postup výroby Praktická část
Nosnou částí koše je rám, který je tvořen profily "L" a je svařen dohromady. Úhly jsou seřezány do 45° a zbytek dopočítán, aby vše přesně pasovalo do sebe. Pro řezání byla použita pásová pila, která se dá nastavit na potřebný úhel. Podle technické dokumentace byly nařezané profily svařeny k sobě. Celý rám byl vyplněn perforovaným plechem, sestříhaným podle vnitřních rozměrů, a byl vsazen dovnitř.

13 Postup výroby Praktická část
Ke svaření bylo využito svařovací metody MAG . Celý rám koše byl následně přebroušen a natřen speciálním nátěrem na kov.

14 Ukotvení koše Praktická část
K rámu koše jsou přivařena dvě ocelová oka. Bylo využito samotného ukotvení koše, které je provedeno šrouby do země. Jelikož se jedná o šroubový spoj, kladivo a koš tvoří jeden pevný rozebíratelný celek.

15 Tvar koše Praktická část
Pomocí programu Solid Works jsem odsimuloval pohyb kladiva, kde jsem zjistil jeho trajektorii pohybu, možné odchýlení zkušebního vzorku a všech zbylých částí. Jelikož se kladivo stále vyvíjí, bylo k potřebným rozměrům koše přidáno 30% jeho velikosti jako rezerva. Manipulace s košem je jednoduchá a nijak nepřekáží při detailním pozorování zkoušky.

16 Závěr Cílem práce bylo vytvořit odchytový koš na rázové zkoušky´v tahu na Charpyho kladivu. Po samotných zátěžových zkouškách bylo zjištěno že je koš ideální pro tyto zkoušky a zcela vyhovuje.

17 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem"

Podobné prezentace


Reklamy Google