PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Advertisements

SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
7. Mechanika tuhého tělesa
31. Stacionární magnetické pole
Magnetické pole cívky s proudem
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Magnetické pole.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
zpracovaný v rámci projektu EU
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_111.
Co jsou ekvipotenciální plochy
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
MAGNETICKÁ INDUKCE.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
André Marie Ampére 1775 – 1836 FRANCOUZ MATEMATIK A FYZIK
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Hendrik Antoon Lorentz
Částice s nábojem v magnetickém poli
Výpočet indukce magnetických polí
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112.
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
WEHNELTOVA TRUBICE.
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
Kde je elektrické pole „silnější“
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Mechanika tuhého tělesa
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vznik a znázornění magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní principy.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM OTÁČIVÝ ÚČINEK STEJNORODÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA CÍVKU S ELEKTRICKÝM PROUDEM.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Magnetické pole pohybující se náboje
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky, elektromagnet
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elektromagnetická indukce
všechny animace a obrázky - archiv autora
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
WEHNELTOVA TRUBICE.
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM MAGNETICKÉ POLE PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM

Magnetické pole přímého vodiče s proudem Magnetické indukční čáry magnetického pole vodiče s proudem jsou soustředné kružnice se středem v ose vodiče.

Určení směru magnetických indukčních čar pravá ruka Naznačíme uchopení vodiče s proudem pravou rukou tak, aby vztyčený palec ukazoval směr proudu ve vodiči, pak zahnuté prsty ukazují směr magnetických indukčních čar.

Určení směru vektoru magnetické indukce Vektor magnetické indukce v daném místě pole leží na tečně k magnetickým indukčním čárám.

Velikost magnetické síly působící na vodič s proudem Velikost magnetické síly působící na vodič s proudem je možné vyjádřit dvěma způsoby.

Z rovnosti magnetických sil vyplývá: Velikost magnetické indukce B v okolí vodiče s proudem je přímo úměrná velikosti proudu I ve vodiči a nepřímo úměrná vzdálenosti d od vodiče.

Velikost magnetické indukce B Ve dvojnásobné vzdálenosti od vodiče má magnetická indukce poloviční velikost (při stejném proudu).

Řešte úlohu: Vypočítejte indukci magnetického pole v okolí dlouhého přímého vodiče s proudem 2,5 A ve vzdálenosti 5 cm od vodiče. B = 10-5 T

Test 1 Směr indukčních čar v okolí přímého vodiče s proudem určujeme: a) Ampérovým pravidlem pravé ruky, b) Flemingovým pravidlem pravé ruky, c) Ampérovým pravidlem levé ruky, d) Flemingovým pravidlem levé ruky. 1

Test 2 Velikost magnetické indukce v okolí přímého vodiče s proudem závisí na velikosti proudu ve vodiči: a) nepřímo úměrně, b) přímo úměrně, c) nezávisí. 2

Test 3 Velikost magnetické indukce v okolí přímého vodiče s proudem závisí na vzdálenosti od vodiče: a) nepřímo úměrně, b) přímo úměrně, c) nezávisí. 3

Test Velikost magnetické indukce v okolí přímého vodiče ve vzdálenosti d1 od vodiče je B1. Ve vzdálenosti d2= 5d1 je velikost indukce: a) B2 = 5B1 b) B2 = 25B1 4