Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Smažení Číslo DUM: VY_52_INOVACE_124_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Způsoby smažení Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 7. června 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
Smažení je tepelná úprava potraviny ve větším množství rozpáleného tuku
Pozor! ! důležitá je správná volba tuku fritovací oleje, ztužené pokrmové tuky ! při teplotách nad 200°C se přepalují všechny druhy tuků a vznikají v nich karcinogenní látky (rakovinotvorné)
Příprava před smažením Před smažením se potraviny obalují: v trojobalu - mouka, vejce, strouhanka v těstíčku - mléko, vejce, hladká mouka v bramborovém těstíčku – strouhané syrové brambory, vejce, hladká mouka
Způsoby smažení Smažení ve velkém množství tuku tento způsob je zvláště výhodný u potravin obsahující větší množství vody Smažení v menším množství tuku způsob je velmi vhodný pro smažení pokrmů v bramborovém těstě nebo těstíčku
Otázky pro žáky: –Co je to smažení? –Proč je důležitá volba vhodného tuku? –Co jsou to karcinogenní látky? –Jak připravíš potraviny před smažením? –Z čeho se dělá trojobal? –Popiš vlastními slovy fritovací hrnec.