„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín 31. 4. – 4. 6. 2009 2.6.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Katedra pedagogické a školní psychologie
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
občanské sdružení Prev-Centrum
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Sociální patologie SCPT SCPA
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
Drogy Výchova ke zdraví.
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
Drogová závislost.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Benzodiazepiny.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
Ambulantní léčba ___________________________________
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PSYCHIATRICKÉ INTERVENCE V TERAPEUTICKÝCH KOMUNITÁCH
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
PREZENTACE FTP TÉMA: HULIČI A POCHLASTÁVAČI Autoři: Eliška Suchánková (PROSTOR PRO) Martin Pazlar (JAHODA)
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Závislost na nealkoholových drogách
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Rizika ohrožující zdraví
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Modrý kříž v České republice
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Média - jak s nimi a jak na ně?
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Adiktologické služby v ČR
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –

Mýty v adiktologii  Nepodložená generalizace – všichni nám známí UD se chovají takto (a co ti ostatní?)  Setrvávání na zavedených stereotypech (vždycky to tak bylo …)

Proč tento workshop?  Otevřít otázku, zda je pro problémového uživatele THC vhodným zařízením k léčbě TK  Zvážit revizi indikace k léčbě v TK Tradiční pohled  Rezidenční léčba v TK – primárně určena pro problémové uživatele pervitinu, heroinu Trend  Zvyšující se počet žádostí o léčbu uživatelů THC – jak na to reagovat?

Trochu statistiky  2005 – celkem 491 klientů, z toho 16 THC  2006 – celkem 451 klientů, z toho 19 THC  2007 – celkem 472 klientů, z toho 13 THC Zdroj: NMS

Diagnostická kritéria závislosti  Silná touha užívat látku  Potíže v kontrole užívání látky  Užívání látky k odstranění tělesných odvykacích příznaků  Zvyšování tolerance  Zanedbávání jiných zájmů  Pokračování v užívání Platí jen na uživatele pervitinu/heroinu?

Závislý a jeho bludné kruhy ZÁVISLOSTDROGAPSYCHIKASPOLEČNOSTRODINA Kooyman, 2004

Problémové užívání drog  Dlouhodobé a/nebo injekční užívání heroinu, kokainu nebo pervitinu (EMCDDA) Zjednodušená definice pro potřeby monitorování opomíjí problémové užívání jiných typů látek:  Např. inhalanty, marihuana, …

… a jak je to ve Vaší TK?  Jaká jsou indikační kriteria ve Vaší TK pro příjem klientů?  Přijmete problémového uživatele marihuany, který se sám rozhodl (někdo mu doporučil) pro léčbu v TK?

Výhody a nevýhody huliče v komunitě Výhody  Cost efektivita (obložnost)  Rovný přístup k léčbě  Nabourávání stereotypů (jen pro „tvrdé“ drogy, tráva nemusí být bez rizika)Nevýhody  Drahá léčba pro „pouhého“ huliče  Sociální status klientů  „Sociální učení“  Postoj donorů - stereotypy nebo finanční limity

Kazuistika  Klient – muž 34 let  Rozvod rodičů ve 12 letech  Ženatý  1 dítě  VŠ vzdělání  Alkohol od 16 let  Marihuana poprvé ve 28 letech  4 roky užívání marihuany

Otázky  Přijali byste tohoto klienta do Vaší TK?  Jaký je rozdíl mezi problémovými uživateli pervitinu/heroinu a marihuany?

Diagnostická kritéria závislosti  Silná touha užívat marihuanu  Potíže v kontrole užívání marihuany  Užívání látky k odstranění tělesných odvykacích příznaků  Zvyšování tolerance  Zanedbávání jiných zájmů  Pokračování v užívání Platí nejen na uživatele pervitinu/heroinu!?

Děkujeme za pozornost