Environmentální chemie I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christina Bočáková 3. ročník
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Chemie.
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Kvantitativní analytická chemie
Typy chemických reakcí
Reakce anorganické Chemie I
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
Elektrochemie.
Výroba kyseliny dusičné
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Komplexotvorné rovnováhy ve vodách
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Analytická metoda molekulové absorpční spektrometrie
Chemické rovnováhy ve vodách
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Dusík, N.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Reakce anorganické chemie II.
Instrumentální analýzy
Praktická analytická chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Atomová absorpční spektroskopie (AAS)
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Anorganické sloučeniny - úvod
Jak vznikají soli.
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
PaedDr. Ivana Töpferová
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Základní chemické pojmy
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_1_BAR_17_OBECNACHEMIE.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Metoda IČ (IR) spektrometrie
Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie
Pětiminutovky z anorganické chemie
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
výpočet pH kyselin a zásad
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_23_FIKA
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
odměrná analýza – volumetrie
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Vážková analýza - gravimetrie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
„Green analytical chemistry“
Transkript prezentace:

Environmentální chemie I Předmět je zaměřen na studium chemických a fyzikálně-chemických dějů probíhajících v přirozeném a antropogenně ovlivněném prostředí. Součástí jsou také vybrané, v současnosti nejvíce používané instrumentální metody analýz vzorků složek prostředí. Obsah přednášek: Úvod do předmětu Acidobazické rovnováhy ve vodách, distribuční diagramy Komplexotvorné rovnováhy Srážecí a oxidačně-redukční rovnováhy Fázové rovnováhy Kovy ve vodách I Kovy ve vodách II Nekovy ve vodách I Nekovy ve vodách II Analýza vody – vybraná stanovení metodou molekulové absorpční spektrometrie Analýza vzorků složek prostředí metodou AAS Analýza metodou AES-ICP, ICP-MS Analýza metodami kapalinové a plynové chromatografie Toxické organické látky kontaminující prostředí

Environmentální chemie I Obsah cvičení: Výpočty pH silných protolytů (vliv iontové síly) Výpočty pH slabých protolytů Výpočty pH roztoků hydrolyzovatelných solí Výpočty pH tlumivých roztoků Srážecí rovnováhy Komplexotvorné rovnováhy Oxidačně-redukční rovnováhy Metoda molekulové absorpční spektrometrie Stanovení dusičnanů metodou absorpční spektrometrie po reakci se salicylanem sodným Stanovení dusitanů metodou absorpční spektrometrie po reakci s kyselinou sulfanilovou a NED hydrochloridem Stanovení amonných iontů metodou absorpční spektrometrie po reakci se salicylanem sodným a chlornanovými ionty Stanovení orthofosforečnanů metodou absorpční spektrometrie po reakci s molybdenanem a kys. askorbovou Metoda atomové absorpční spektrometrie Stanovení vybraných prvků metodou plamenové AAS

Environmentální chemie I Literatura ke studiu: Pitter P. 1999: Hydrochemie. Vydavatelství VŠCHT, Praha. Dolejšková J., Marek Z., Hejtmánková A., Mader P. 2006: Chemie I. Vybrané kapitoly z obecné, anorganické a analytické chemie. FAPPZ ČZU, Praha. Lachman J., Jankovský M., Orsák M., Pivec V. 2003: Chemie II. Organická chemie. FAPPZ ČZU, Praha. Horáková M., Lischke P., Grunwald A. 1989: Chemické a fyzikální metody analýzy vod. SNTL Praha Němcová I., Čermáková L., Rychlovský P. 2004: Spektrometrické analytické metody I. Karolinum, Praha. Opekar F., Jelínek I., Rychlovský P., Plzák Z. 2005: Základní analytická chemie. Karolinum, Praha Fischer O. a kol. 1984: Fyzikální chemie. SPN, Praha

Environmentální chemie I Požadovaná úroveň znalostí ke zkoušce je v rozsahu přednášek. Obsahy přednášek v podobě jak budou prezentovány (ppt soubor) jsou k dispozici na stránce předmětu Environmentální chemie I http://knc.czu.cz/~vachm/ech/ Přednášky jsou také k dispozici ke stažení v ucelené podobě v pdf. Uč. text „Cvičení z environmentální chemie I (II. doplněné vydání)“ obsahující seminární a laboratorní část je k dispozici na https://eshop.czu.cz/.