Jak předpovídat propady cen nemovitostí?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Měnová politika 11.
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
VÝVOJ ČESKÉHO OBCHODU A OČEKÁVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ Z d e n ě k S k á l a R e s e a r c h D i r e c t o r R e t a i l & S h o p p e r I N C O M A t i s k o v á.
TEORETICKÉ PŘÍSTUPY K VYSVĚTLENÍ VÝVOJE MĚNOVÉHO KURZU
Zadlužení, inflace, demografie
Model IS-LM.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Hospodářské cykly.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Velká hospodářská krize
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Makroekonomické ukazatele
Hospodářské cykly a ekonomický růst
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Formování trhu Základní elementy trhu.
Inflace.
Petr Musil Blok č. 4 – SR a LR rovnováha ekonomiky
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Ekonomický cyklus Petr Machala.
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Základy ekonomie Seminář 10..
Monetární (měnová) politika
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
TRH (tržní mechanismus)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_09 Název materiáluNabídka.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
MIKROEKONOMIKA Formování trhu Základní elementy trhu.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Finanční trhy a cenné papíry
Trh peněz Pavel Janíčko.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Jak předpovídat propady cen nemovitostí? Pavel Kohout

Prognózy cen nemovitostí Cenové indexy vypovídají pouze o minulosti a současnosti Nelze je přímo předpovídat Lze však prognózovat faktory, které přímo determinují vývoj cen Lze tedy prognózovat rovnovážnou hladinu cen Tržní ceny budou kolísat kolem rovnováhy

Podstata prognózování Co je motorem růstu či poklesu cen nemovitostí? Totéž, co je motorem změn cen obecně: Změny objemu peněz v ekonomice vzhledem k fyzickému objemu zboží

Øyvind Eitrheim, Solveig Erlandsen Norges Bank, Property Index

Mechanismus Složité ekonomické a sociologické souvislosti se v konečném důsledku slévají do dvou hlavních faktorů: poptávka nabídka

Složky poptávky Objem úzké peněžní zásoby Objem úvěrů určených na bydlení

Složky nabídky Jediná složka: růst počtu bytových jednotek Vývoj cen nemovitostí je tedy determinován objemem peněz a objemem bytových jednotek na daném území. Vše ostatní je vedlejší. Jde o kauzální deterministický vztah, nikoli o pouhou korelaci.

Vysvětlení „záhad“ Proč se ceny mohou „utrhnout z řetězu“? Kdo vytváří cenovou bublinu? Proč ceny rostou zatímco nájmy klesají či stagnují? Proč občas dochází k depresím na trhu nemovitostí?

Proč se mohou ceny utrhnout ze řetězu Dva důvody: Měnová expanze Administrativní překážky výstavbě Podmínky pro cenové bubliny vytváří centrální banka a vláda Spekulanti je jen realizují

Proč ceny rostou a nájmy klesají Roste objem peněžní zásoby Inflace je nízká díky mezinárodnímu obchodu a konkurenci Velký objem peněz pří nízké inflaci sráží yieldy dluhopisů Nízké yieldy dluhopisů  nízké yieldy nemovitostí  nízké nájmy

Proč nastávají deprese Příčinou hlubokých depresí na trhu nemovitostí je vždy a bez výjimky „credit crunch“ na finančním trhu Naopak stagnace či mírné zakolísání může být způsobeno jen nárůstem nabídky nebo mírným zpomalením růstu peněžní zásoby Pozor: deprese a mírná stagnace ze začátku lze stěží rozlišit (pokud nestudujeme vývoj bankovnictví)

Pokles objemu peněz má důsledky Dojde-li v ekonomice k propadu peněžní zásoby, dopad na ceny nemovitostí může být až takovýto → Platí to samozřejmě i pro „mikroekonomiky“ na úrovni jednotlivých lokalit

Je na českém trhu bublina? pavel.kohout@p-index.cz