Giacomo Puccini.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správné odpovědi na otázky z minulé hodiny:
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Kalousková
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Medailonky Wolfgang Amadeus Mozart HV-1 Hudební výchova DUM č. 17
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
Autor: Mgr. Hana Kalousková
HV-1 Hudební výchova DUM č. 18 Prima – kvarta osmiletého studia
GIOVANNI GABRIELI. VE ZKRATCE  Narodil se v Benátkách v roce 1557 a zemřel v tomtéž městě 12. srpna 1612  Byl to významná italský skladatel a varhaník.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Čajkovskij - balety
Wolfgang Amadeus Mozart
Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 16 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Povídání o Bachovi.
světoznámý hudební skladatel
JOHANN SEBASTIAN BACH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Richard Wagner –
Antonín Dvořák ( ).
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv08/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Wolfgang Amadeus Mozart
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_359_Bohuslav Martinů AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
LEOŠ JANÁČEK ( – ).
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Světem hudby! Hra na klavír Housle
Emil František Burian
Hudba na jevišti.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Vrcholná renesance II Mgr. Jakub Tomala.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3426 NázevGiuseppe Verdi Téma hodinyŽivot a dílo G. Verdiho PředmětHudební.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BAROKO KLASICISMUS ROMANTISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Světoví hudební skladatelé
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Antonio Lucio Vivaldi Benátky – Vídeň.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_04
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
Narodil se 3. července v Hukvaldech Zemřel 12. srpna 1928 v Ostravě
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Transkript prezentace:

Giacomo Puccini

Životopis Giacomo Puccini byl slavný italský skladatel. (1858, Lucca - + 1924, Brusel) Giacomo Puccini byl slavný italský skladatel. Narodil se v Lucce v Toskánsku v rodině, která se zabývala hudbou již po pět generací. Jeho otec byl varhaníkem, učitelem a skladatelem chrámu sv. Martina v Lucce a i tato funkce se v rodině dědila přes 100 let. Koémponoval především opery, ale je známa řada jeho chrámových a komorních skladeb. Otec zemřel když mu bylo pět let, zanechal po sobě těhotnou mladou ženu a šest dětí. Proto byl chlapec dán na vychování ke svému strýci, který byl také hudebníkem. Předpokládalo se, že jakmile dosáhne patřičného vzdělání a věku, nastoupí na místo po svém otci v Lucce.

Z díla G.Pucciniho Puccini vystudoval milánskou konzervatoř. Záhy zkomponoval slavnostní a i dnes velmi populární mši „Messa di Gloria“. Mše svým způsobem předznamenala jeho dráhu operního skladatele, neboť sólové árie spíše připomínají operu než chrámovou hudbu. http://www.youtube.com/watch?v=Vqg7_bGIl7g&feature=related Již v době studií zkomponoval jednoaktovou operu. Následovala slavná opera Manon Lescaut a nejslavnější La Bohéme (1896), Tosca a Madame Butterflye (1904).

Nejznámější opery Manon Lescaut La bohème Tosca Madama Butterfly Turandot

Z opery Turandot pochází jedna z nejslavnějších operních árií Nessun dorma. http://www.youtube.com/watch?v=FMl124VvFRg Turandot je nedokončená opera o třech dějstvích. Krutá a chladná princezna Turandot klade svým nápadníkům hádanky, za jejichž nerozluštění je čeká smrt. Uhodne je až princ Kalaf, jehož láska nakonec přemůže princeznin chlad. Hlavní postavy: Turandot, čínská princezna (soprán) Kalaf, jeho syn, princ (tenor) Liu, otrokyně (soprán) Název této árie znamená Ať nikdo nespí. Název je odvozen ze zvolání princezny Turandot, aby nikdo v Pekingu nespal, dokud se nezjistí jméno záhadného prince Calafa. Název této árie znamená Ať nikdo nespí. Název je odvozen ze zvolání princezny Turandot, aby nikdo v Pekingu nespal, dokud se nezjistí jméno záhadného prince Calafa.

Nejslavnější

„Láska obměkčí i to nejtvrdší srdce.“ (Čínské přísloví) Původní libreto opery bylo napsáno na základě divadelní pohádkové hry.