Financování podniku VY_32_INOVACE_30 - 18. - aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Majetek podniku.
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Úvěrové operace.
Firma a jejich cíle.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Bilance a bilanční princip
Rozpočtové hospodaření obcí
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
Ř ÍZENÍ P RACOVNÍHO KAPITÁLU ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK Ing. Gabriela Dlasková
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
FINANCE 2014/2015.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Cash Flow Jiří Uhman.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Finanční analýza.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Finanční řízení podniku: Technická univerzita v Liberci
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU A JEJICH ČLENĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu.
UC_A1_Základy účetnictví
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
Seminář 2. Majetková a kapitálová struktura
Nominální a reálná úroková sazba
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Zdroje pro financování venkova možnosti získávání finančních prostředků na rozvoj podnikání – úvěry, půjčky, dotace, nové operační programy a pravidla.
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Finanční zdroje obchodní korporace
Aktiva a pasiva podniku
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Financování podniku VY_32_INOVACE_

- aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)

Vlastní zdroje - to, co vložili zakladatelé podniku, dále také zisk - povinný minimální vklad u jednotlivých typů společností, (v.o.s.; k.s.; a.s.; s.r.o.) - zisk je chápán jako zisk po zdanění

Cizí zdroje - obvykle se získávají půjčkou - daný podnik je pak dluží (bance, dodavatelům apod.)

Podle doby splatnosti a) krátkodobé (do 1 roku) - závazky vůči dodavatelům - vůči zaměstnancům (platy) - státu (dosud neodvedené daně a pojistné) - krátkodobé bankovní úvěry b) dlouhodobé (více než 1 rok) - počítají se tu dlouhodobé bankovní úvěry apod.

Platební schopnost - není důležité jen to, jaké prostředky získáme, ale také kdy je získáme - proto podnik sleduje svou platební schopnost, tedy to, zda má dostatek prostředků pro včasné splácení svých závazků

Platební kalendář - rozpočet, který eviduje plánované příjmy a výdaje za dané období

Zakladatelský rozpočet - sestavuje se před založením podniku, aby se zjistilo, zda přinese očekávaný efekt - předpokládané náklady - předpokládané výnosy a zisk