Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny v občanském právu hmotném – instituty a terminologie nového občanského zákoníku Relativní majetková práva – část čtvrtá NOZ.
Advertisements

Finalizace akvizičního procesu
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
Zajištění a utvrzení dluhu
JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Katedra práva ESF
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Závazkové právo Zánik závazků
Rozvaha banky.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
AKCIOVÁ SPOLENČOST. Obsah přednášky Cenné papíry Obecně o akciích Druhy akcií Nevydané a nesplacené akcie Založení a. s. Změny ZK v a. s.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Pojem a historický vývoj
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Závazkové právo – obecná část
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Moderní bankovnictví 5 - 1
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Struktura obchodní smlouvy
KATEDRA OBCHODNÍHO PRÁVA
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Nabývání majetku obcemi a kraji
OBCHODNÍ DOPIS - požadavky:
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Vymezení majetku státu
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Návrh novely vyhlášky č. 410/2009 Sb. od
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Úvod do práva cenných papírů
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Závazkové právo Změna závazků
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Úvod do práva cenných papírů
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Prameny obchodního práva
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita

Vybrané změny NOZ v oblasti finančních služeb Postoupení pohledávek - NOZ zavádí několik nových právním institutů týkajících se postoupení pohledávek, jako jsou ručení postupitele za dobytnost pohledávky nebo postoupení souboru pohledávek Postoupení smlouvy - Novinkou v NOZ je možnost postoupení celé smlouvy

Vybrané změny NOZ v oblasti finančních služeb Zajištění závazků - je jedna z nejdůležitějších oblastí občanského práva pro finanční sektor. NOZ do ní přináší řadu změn. Významná část se týká zajištění úroků. Jsou popsány významné změny jako nově zřízené potvrzení závazků a každý institut zajištění je podrobně prozkoumáván. Zvláštní pozornost je věnována záruce

Vybrané změny NOZ v oblasti finančních služeb Správce zajištění - Institut správce zajištění byl do NOZ zahrnut na základě požadavku České bankovní asociace. Zajištění lze zřídit předáním předmětu zajištění třetí osobě, která jej spravuje pro věřitele a zástavce. Používá se například pro syndikované úvěry, kdy několik věřitelů uzavírá úvěrovou smlouvu s jedním dlužníkem.

Vybrané změny NOZ v oblasti finančních služeb Cenné papíry a spotřebitelské úvěry prošly v NOZ významnými změnami

Úvěry právo spotřebitele na poskytnutí předsmluvních informací poskytovatelem úvěru;

Úvěry Právo na odstoupení od úvěrové smlouvy upravené v čl. 14 směrnice Dle tohoto ustanovení má mít spotřebitel lhůtu 14 kalendářních dnů na odstoupení od úvěrové smlouvy bez udání důvodů

Úvěry Posílení ochrany spotřebitelů

Cenné papíry Zakotvení legální definice cenného papíru; Cenný papír – hmotná věc; Zaknihované cenné papíry - samostatná právní kategorie (věc nehmotná);

Cenné papíry Zastupitelné cenné papíry - možnost nahradit podpis emitenta jeho otiskem za urcitých podmínek; Hromadná listina - možnost nahradit jednotlivé cenné papíry hromadnou listinou obecně u všech zastupitelných cenných papírů; Možnost vydání Inominátního cenného papíru;

Cenné papíry Převody cenných papírů - Úprava se s menšími modifikacemi přejímá ze ZCP; Převod cenného papíru na doručitele - beze změny; Cenné papíry na řad - vlastnické právo se převádí rubopisem a smlouvou k okamžiku jeho předání; Větší změny nastávají u cenných papírů na jmeno

Postoupení pohledávky Podmínkou platnosti smlouvy - dostatečné určení převáděných pohledávek – zejména jedná-li se o pohledávky jednoho druhu vznikající věřiteli v určité době, nebo o různé pohledávky vzniklé z téhož právního důvodu Nutně nevyžadovaná písemná forma smlouvy

Převzetí majetku NOZ řeší situaci, kdy se nabyvatel zaváže převzít od jiné osoby (zcizitele) veškerý její majetek – tj. souhrn všech aktiv patřících této osobě – či jeho poměrnou část Nabyvatel majetku však není povinen plnit více, než kolik činí hodnota převzatého majetku

Postoupení smlouvy NOZ nově připouští, aby si jedna ze stran smlouvy vyměnila své postavení s třetí osobou, pokud s tím ovšem smluvní partner souhlasí Tato záměna osob je možná jen, pokud zatím nedošlo ke splnění závazku.

Změna v obsahu závazku Změna závazku dohodou stran, kdy dochází k založení nového závazku (novace) a narovnání byly zařazeny do oddílu o změnách Odstranění dnešního neopodstatněného rozdílu v důsledcích novace a narovnání na zajištění závazku

Děkujeme za pozornost