charakteristika kovového inventáře · inventář vyrobený z hliníku, postříbřené alpaky, nerezavějící oceli a stříbrný inventář. Bc. Daniel Vančura
Rozdělení kovového inventáře KOVOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME 1. NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ 2. NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ 3. OSTATNÍ KOVOVÝ INVENTÁŘ 4. PŘÍBORY STŘÍBRNÝ INVENTÁŘ KOVOVÝ INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ MÍSY · mohou mít různé tvary a velikosti; · tvar mísy volíme podle tvaru výrobku, který na ní budeme servírovat; · pokud se jedná o aspik, vejce nebo plněnou zeleninu, či ovoce, je vhodné na nich umístit skleněnou vložku – aby výrobek s kovem neoxidoval.
oválné mísy kulaté mísy Rybí oválné mísy
talíře všech tvarů a velikostí Čtvercové a obdélníkové mísy dělené mísy talíře všech tvarů a velikostí
mušle a misky na přílohy zapékací misky ŠÁLKY A MISKY NA POLÉVKU OMÁČNÍKY
TYMBÁLY MISKY NA HLEMÝŽDĚ POHÁRY NA ZMRZLINU A OVOCE KALÍŠKY A POHÁRKY NA VEJCE
KOTLÍKY A PÁNVIČKY NA PŘÍPRAVU A PODÁVÁNÍ SPECIALIT RYBÍ VANIČKY KOŠÍK NA PEČIVO MISKA NA MÁSLO KOTLÍKY A PÁNVIČKY NA PŘÍPRAVU A PODÁVÁNÍ SPECIALIT
KOVOVÝ INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ KOVOVÝ INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ KONVIČKY A KONVICE KONVICE NA KÁVU KONVIČKA NA MLÉKO KONVICE NA ČAJ
poháry na alkoholické nápoje KONVIČKA NA SMETANU KONVICE NA VODU poháry na alkoholické nápoje
džezvy na tureckou kávu džezvy na tureckou kávu příbor na kapanou kávu sklenky s kovovou objímkou na teplé nápoje
kávové šálky moka šálky OSTATNÍ KOVOVÝ INVENTÁŘ MISKY NA SÝR
nože ohříváčky na pivo
tácky kloše rožně rošty
cukřenky lisy na citron hořčičníky (se skleněnou vložkou) nádoby na led párátníky
stolní smetáček a lopatka popelníky Příbory a jejich ošetřování PŘÍBORY DĚLÍME NA 1. Jídelní - LŽÍCE A LŽIČKY - VIDLIČKY - nože 2. Překládací 3. Ostatní
Jídelní příbory MASOVÝ - k pokrmům na masovém talíři, MN + MV. DEZERTNÍ - k pokrmům na dezertním talíři, DN + DV. RYBÍ - pokrmům z ryb a mořských živočichů, RN + RV. MOUČNÍKOVÝ - dezertní vidlička a lžíce; - k teplým moučníkům.
KOKTEJLOVÝ - kávová lžička a moučníková vidlička; - k pohárům s velkým ovocem; - křehkým moučníkům a předkrmovým koktejlům. NA RAKY - malý nůž s otvorem a vidlička. na ústřice NA HLEMÝŽDĚ - kleštičky a vidlička.
NA OVOCE - nůž a vidlička, menší než dezertní. NA GRAPEFRUIT - nůž se zaobleným ostřím a lžička. na humry - kleště + dlouhá úzká vidlička; - maso se konzumuje rybím příborem.
kleště na chřest PŘÍBOR NA KAVIÁR (PERLEŤOVÝ)
lžíce a lžičky POLÉVKOVÁ (K POLÉVKOVÉMU TALÍŘI) DEZERTNÍ (K POLÉVKOVÉMU ŠÁLKU NEBO MISCE) ČAJOVÁ KÁVOVÁ MOKA (K MOKA KÁVĚ A EXOTICKÝM POLÉVKÁM) na zmrzlinu (lopatka)
LŽIČKA NA HOŘČICI (NESMÍ BÝT KOVOVÁ) na vejce kompotová (kulatější a hlubší než kávová) LIMONÁDOVÁ (DO VYSOKÝCH SKLENIC)
dětská na kaviár (perleťová) vidličky masová (jídelní) dezertní rybí
MOUČNÍKOVÁ (MALÁ S JEDNÍM ROZŠÍŘENÝM HROTEM) na ústřice na melouny Na fondue
na kaviár(kratší se širším ostřím) nože MASOVÝ dezertní rybí NA SÝRY na kaviár(kratší se širším ostřím)
na máslo na grep na rajská jablka
VELKÝ PŘEKLÁDACÍ PŘÍBOR Překládací příbory VELKÝ PŘEKLÁDACÍ PŘÍBOR BĚŽNÝ PŘEKLÁDACÍ PŘÍBOR rybí překládací příbor
lopatky na ryby NA LED na chřest na dorty
NA CHŘEST na špagety kleště a naběračky na zákusky NA CUKR na led NA PEČIVO na polévku na omáčky na šťávy
Ostatní příbory louskáček na ořechy dranřírovací příbor NŮŽKY NA DRŮBEŽ