PhDr. Hana Janečková PhD. Škola veřejného zdravotníctví IPVZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Koncepce péče o staré občany
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Příspěvek k problematice sociálního začleňování v ČR Zuzana Zajarošová, MPSV
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Sociální diferenciace
Komunitní sociální práce
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Chudoba jako sociální problém
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Definice, základní pojmy
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Sociální inkluze
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

Sociální kapitál, sociální koheze, zplnomocňování komunity ve veřejném zdravotnictví PhDr. Hana Janečková PhD. Škola veřejného zdravotníctví IPVZ Praha 2012

Kapitál – různé formy (druhy) Vlastnictví různých druhů a objemů kapitálu je to, co určuje pozici člověka v sociální struktuře (v sociálním, a také fyzickém prostoru nebo poli) Teprve v závislosti na konkrétním sociálním a historickém kontextu nabývá kapitál svoji hodnotu (vzdělanostní kapitál, rétorický kapitál – je oceňován v akademickém prostředí x kapitál fyzický nebo tělesný je oceňován např. ve sportu či v nižších sociálních vrstvách x kapitál erotický

Kapitál = obecně cokoliv, co má v příslušném sociálním poli či prostoru diferencující (stratifikační) efekt, tj. to, co způsobuje nerovnou distribuci uznání a moci Hlavní stratifikační efekt má ekonomický kapitál. Symbolický kapitál – funguje tak, že prostřednictvím něj člověk získává „explicitní nebo praktické uznání“. (Bourdieu 1983)

Sociální kapitál jako zdroj kolektivní Prototypem tohoto typu sociálního kapitálu je tradiční rodina (solidarita uvnitř rodiny, s lidmi, kteří jsou stejní, jsou naši, svépomocné skupiny) – bonding social capital (poutající) Ekonomická a politická síla rodinných klanů a příbuzenských vazeb může však vytlačovat jiné formy sociálních vztahů a vazeb Coleman1990, Fukuyama 1999

Sociální kapitál v občanské společnosti Sociální kapitál = horizontální vztahy mezi členy komunity, které jsou charakterizovány důvěrou, vzájemností, občanskou angažovaností; vzájemné propojení lidí (rodin, práce, etnických minorit, sociálních tříd, gender, církví) – bridging (přemosťující) Lidé sdílející pocit identity, soudržnosti, mají podobné hodnoty, navzájem si důvěřují a vzájemně si pomáhají - mohou pak společně jednat efektivněji v zájmu prosazení svých cílů, prosperity všech - to má vliv na sociální, politickou i ekonomickou stránku života dané společnosti i na zdraví lidí (Kawachi 1997 v článku o Sociálním kapitálu, rovnosti příjmů a mortality v American JPH)

Typy sociálního kapitálu Individuální Linking – napojující vytahující Kolektivní Bonding – propojující poutající Bridging – spojující přemosťující

Anómie [Řečtina], takový morálně psychologický stav individuálního a společenského vědomí, při němž dochází k rozkladu soustavy hodnot. Anomie se projevuje stavy odcizení mezi člověkem a společností, apatií, nadměrným růstem kriminality, sebevražedností ap. Pojem anomie zavedl do sociologie E. Durkheim a učení o anomii rozpracoval R. K. Merton.

Mezi distribucí příjmů a národní mortalitou je statisticky významný vztah prokázáno na 10 samostatných souborech dat z různých skupin rozvinutých i méně rozvinutých zemí provedených 8 různými skupinami vědců – platí to u uvnitř zemí např. mezi státy USA nebo mezi oblastmi Velké Britanie Wilkinson 1996

Sociální faktory a zdraví - mechanismus zvládání stresu Příčinou horšího zdraví v zemích a oblastech s většími rozdíly v příjmech je psychosociální stres. Není to jenom věc nižších příjmů a horších materiálních podmínek života (vlhkých bytů, horší stravy, toxického prostředí). Empirická data ukazují, že: - tito lidé nejsou nijak zvlášť šťastni - jejich život není stejně “sladký” jako život bohatých. Vyšší status - více sociálních, psychologických, ekonomických zdrojů k zvládání sociálních rizik Wilkinson 1996, Cockerham 1999

Měření sociálně protektivních faktorů Operacionalizace – převedení teoretických pojmů do podoby praktických nástrojů měřících různé proměnné Na individuální rovině: důvěra, reciprocita, občanská angažovanost vnímaná kontrola (např. ze strany sousedů) - koreluje se subjektivním zdravím a depresí porozumění sociálnímu prostředí, účast na společenském dění pocit komunity (přivlastnění komunity, identifikace) – významný prediktor participace a zdraví (literatura o sociálním kapitálu, lit. o community empowerment)

Měření sociálně protektivních faktorů Na organizační rovině analýzy sociálních sítí měření síly koaličních vztahů efektivita koalic (rozvoj vůdcovství, zřetelnost rolí, spokojenost, efektivita plánování, úroveň spolupráce)

Měření sociálně protektivních faktorů Měření výsledků (např. dopadu na zdraví): - Přímé výsledky (snížení kouření, kriminality, užívání drog) - Nepřímé výsledky: např. díky posílení participace došlo ke snížení izolace některých příslušníků komunity a tím se zlepšil i zdravotní stav

Nedostatečný sociální kapitál v ČR – téma narušení sociální soudržnosti Problém sociálně vyloučených komunit (Romská ghetta) Migranti, cizinci Křehcí senioři Bezdomovci Obchodované ženy

Podpora sociálního kapitálu v ČR (sociální začleňování skupin ohrožených sociálním vyloučením) Národní akční plán sociálního začleňování na léta 2008 - 2011 Komunitní plánování Koncepce transformace ústavní péče do podoby komunitních služeb o osoby se zdravotním postižením a seniory Romští koordinátoři (asistenti) (nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, azylové domy, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc…) + Agentura pro sociální začleňování Problematika bezdomovství – exkluze, vytěsňování z centra měst www.mpsv.cz